El mal comportament a les aules afecta l'eficàcia dels professors0

1142 13/04/2010, 10:20   

Un informe de l'OCDE realitzat amb el suport de la Comissió Europea i publicat avui, revela que tres de cada quatre professors es troben mancats d'incentius per a millorar la qualitat de la seva tasca pedagògica. A més, tres de cada cinc centres escolars veuen afectades les seves classes pel mal comportament dels alumnes a l'aula.

Aquest informe es basa en el nou Estudi Internacional sobre Docència i Aprenentatge (TALIS) i ofereix, per primer cop, dades comparables a nivell internacional sobre les condicions de treball dels professors als centres escolars. L'estudi s'ha realitzat a partir de les conclusions d'una enquesta realitzada en vint-i-tres països. En el cas d'Espanya, un 70% dels professors de primer cicle de secundària afirmen que als seus centres d'ensenyament el mal comportament obstaculitza "molt" o "en alguna mesura" la seva tasca docent.

En la presentació de l'informe, el secretari general de l'OCDE, Ángel Gurría, ha insistit en la necessitat de treballar per millorar el rendiment del professorat. "Uns professors d'alt nivell són fonamentals per aplicar amb èxit les polítiques educatives", ha assegurat. "La idea essencial és que la qualitat d'un sistema educatiu mai serà millor que la dels seus professors i la seva feina".

El comissari europeu d'Educació, Formació, Cultura i Joventut, Ján Figel', ha afegit que "es calcula que hi ha 6.250.000 professors a la UE, que necessiten tot l'ajut que les autoritats educatives els puguin donar per impartir el tipus d'ensenyament adient en un entorn escolar en canvi continu. Tot això requereix determinació i compromís per part dels responsables polítics per donar suport als nostres professors, no només reforçant la seva formació, sinó també millorant les seves condicions de treball".

L'informe, amb el títol "«Creating effective teaching and learning environments» (Crear entornsde docència i aprenentatge eficaços), s'inspira en les conclusions de TALIS i mostra, entre d'altres, les conclusions següents:

- A Àustria, Bèlgica (Flandes), Dinamarca, Irlanda i Noruega, més d'un 90% dels professors van afirmar que no esperaven cap recompensa per millorar la qualitat de la seva tasca pedagògica.

- Els professors són menys pessimistes a Bulgària i Polònia, però prop de la meitat no se senten incentivats per millorar.

- A Eslovàquia, Espanya, Estònia i Itàlia, més d'un 70% de professors de primer cicle d'ensenyament secundari treballen en centres en els quals el mal comportament a l'aula obstaculitza la tasca docent "en certa mesura" o bé "molt".

- Una mitjana 38% dels professors enquestats treballen a centres escolars que pateixen un dèficit de personal qualificat. A Polònia, aquest problema afecta el 12% dels centres, mentre que a Turquia un 78% dels centres es veu afectat per aquestes mancances.

- De mitjana, els professors passen un 13% del temps mantenint l'ordre a la classe. A Polònia, Bulgària, Estònia i Lituània es perd menys del 10% del temps per aquest motiu.

- Juntament amb els problemes de disciplina, d'altres factors que perjudiquen la tasca docent són l'absentisme escolar (46%), els retards dels alumnes (39%), les paraules malsonants (37%) i la intimidació o violència verbal dels estudiants (35%).

- A més de la manca d'incentius per millorar, en alguns països no se sotmet a una avaluació sistemàtica als professors, ni se'ls fa arribar cap comentari sobre la seva feina. Això és el que passa en un 55% dels casos a Itàlia, un 45% a Espanya i més d'un 25% a Irlanda i Portugal.

La principal conclusió política és que les autoritats educatives han de proporcionar incentius més eficaços als professors. En molts països no s'estableix cap vincle entre l'avaluació del rendiment del professorat i les recompenses o reconeixements que reben o, en cas que existeixi, aquest vincle no acostuma a ser massa intens.

Globalment, l'enquesta indica que els responsables de la planificació educativa podrien fer més per donar suport als professors i millorar el rendiment dels estudiants si la població i els responsables polítics se centressin menys en controlar els recursos i els continguts educatius i més en els resultats de l'aprenentatge.

Atecedents

TALIS és el nou Estudi Internacional sobre Docència i Aprenentatge de la OCDE. Es tracta del primer estudi internacional que se centra en l'entorn de l'aprenentatge i les conclusions de feina dels professors als centres escolars. El seu objectiu són els temes que afecten el professorat i el seu rendiment des del punt de vista dels directors dels centres i dels mateixos professors. Amb tot plegat, es pretén cobrir un buit informatiu important en les comparacions internacionals dels sistemes educatius.

L'enquesta es va realitzar amb el suport de la Comissió Europea i fa referència a vint-i-tres països participants: Austràlia, Àustria, Bèlgica (Comunitat Flamenca), Brasil, Bulgària, Corea, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Hongria, Islàndia, Irlanda, Itàlia, Lituània, Malàisia, Malta, Mèxic, Noruega, Polònia, Portugal i Turquia.

En cada país es van seleccionar a l'atzar prop de dos-cents centres escolars, i en cada centre van respondre qüestionaris el director i d'altres vint professors seleccionats també a l'atzar.

Les preguntes tractaven sobre temes com ara la preparació dels professors, les pràctiques didàctiques que adopten i el reconeixement i compensacions que reben.

Més informació sobre TALIS

Accés a l'estudi (primers resultats)


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal