L’institut de Pozuelo aparta tres noies més per utilitzar hijab 0

798 20/04/2010, 09:08       #Mobilitzacions,

El conflicte per l’ús del mocador islàmic a l’institut Camilo José Cela de Pozuelo de Alarcón (Madrid) s’intensifica. Naywa Malha, l’estudiant d’ESO que fins divendres va estar apartada 20 dies a la sala de visites per la seva negativa a treure’s el hijab per entrar a l’aula com ordena el reglament del centre, va poder assistir ahir a totes les classes, excepte a l’última, la de matemàtiques.

La professora, segons la noia, va adduir que no havia rebut contraordre que li indiqués que l’acceptés. Però tres menors més, que van anar amb el cap cobert amb el mocador en solidaritat amb ella, van ser apartades després de l’esbarjo i portades a la sala d’espera. El centre les ha amonestat, així com a dues més que, també com a mostra de companyerisme, van entrar a l’aula amb caputxa i es van negar a treure-se-la.

La Conselleria d’Educació de la Comunitat de Madrid va titllar la decisió de les companyes de Najwa de «pressió inacceptable», i va assegurar que les tres estudiants apartades de classe van actuar alliçonades pels seus pares.

SUPORT A NAJWA

Un dels progenitors, Hadir Zerrad, ho va negar i va defensar el dret i el deure de les noies a portar el mocador «perquè són musulmanes». «Ens havíem plantejat posar-nos-el fa un parell d’anys, però no ho vam fer per no crear problemes, sobretot als nostres pares. Però vist el que han fet amb la nostra companya, la recolzarem i a veure què passa», va comentar Fátima, estudiant de tercer d’ESO, de 15 anys, a l’entrar al centre a les 8.20 hores. El pare d’una altra alumna apartada va assegurar que la direcció va recriminar a les noies que «només estaven buscant problemes a l’aparèixer així a classe». Els progenitors han decidit acompanyar-les avui a classe i veure què passa.

Precisament aquesta tarda el consell escolar del centre debatrà si es modifica l’article 32 del reglament del centre, que estableix que «a l’interior de l’edifici no es permetrà l’ús de gorres ni de cap altra peça que cobreixi el cap». Per la seva aplicació va ser apartada Najwa. «No poden comparar-se les dues coses, no tenen res a veure, ni es pot vulnerar el dret a l’educació. El Ministeri de Justícia ha deixat clar que té dret a anar amb el hijab. Només volem que la nostra filla sigui escolaritzada», va clamar el seu pare, Mohamed Malha.

VOTACIÓ DISPUTADA

Les posicions al consell escolar, constituït per 15 membres, sobre el reglament semblen dividides i la votació es presenta disputada. La presidenta de l’AMPA va assegurar als pares de les nenes musulmanes que és partidària de la reforma del reglament, ja que ha de prevaler el dret a l’educació i s’han de respectar les creences i la llibertat de consciència.

L’alcalde de Pozuelo de Alarcón, municipi de 82.428 habitants i elevada renda per càpita, Gonzalo Aguado (PP), va apuntar el contrari: «Hi votaré en contra. Portar mocador implica unes normes de la seva religió, però aquí s’han d’adaptar al col·legi». La regidora d’Educació, María Jesús Castillo, ho va deixar en l’aire. «Respectarem la decisió del centre. Faria falta una legislació estatal que unifiqui aquestes qüestions», va demanar la regidora.

EN UN ALTRE CENTRE

En el cas que l’institut decideixi no canviar la norma, la conselleria d’Educació buscarà «de manera immediata» una altra plaça escolar en un altre centre del municipi on se li permeti acudir a classe amb el mocador. L’alcalde va recordar que l’institut San Juan de la Cruz, a 500 metres, permet el hijab. Però ni Najwa ni el seu pare estan disposats a acceptar-ho. «Passi el que passi continuarem lluitant. No acceptem que se’ns digui que ens tornem al nostre país. El nostre país, amb tots els drets, és aquest», va recordar Mohamed.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal