El ‘cas Najwa’ alerta de l’ús dels codis escolars per segregar 0

659 28/04/2010, 09:04       #LOE,

Els reglaments dels centres no poden segregar els alumnes. Aquesta por, arran del rebuig de dos instituts de Pozuelo de Alarcón (Madrid) a admetre a les seves aules l’estudiant Najwa Malha, de 16 anys, per la seva intenció d’anar a classe amb hijab, va portar a ahir el ministre d’Educació, Ángel Gabilondo, a plantejar la necessitat de revisar aquestes normes internes, d’acord amb les comunitats autònomes. L’objectiu és evitar que els reglaments vulnerin drets fonamentals com el de l’escolarització.

No obstant, ni el ministre d’Educació ni el de Justícia van plantejar l’elaboració d’una norma o la revisió de l’actual llei orgànica d’educació (LOE), que atorga tots els poders, sense matisos ni excepcions, als consells escolars per decidir sobre la vestimenta dels alumnes.

«Es planteja un debat sobre la constitucionalitat del reglament de règim intern dels centres. No m’agraden els col·legis on es va segregant ideològicament els alumnes», va opinar el ministre d’Educació. Gabilondo també va demanar que «un debat tan seriós com aquest no sigui esgrimit sobre el cap de cap escolar».

FORA COARTADES

El titular de Justícia, Francisco Caamaño, va recolzar la proposta. «Hem de compaginar el dret a l’educació amb el dret també fonamental a la llibertat religiosa», va dir. «No és el mateix portar un vel que una gorra», va defensar el ministre. Caamaño va afegir que el tractament d’«aquesta mena de conflictes sempre s’ha de fer des d’una ponderació equilibrada dels interessos en joc».

El Ministeri d’Igualtat també va fer pinya en contra de la decisió de l’institut Camilo José Cela d’impedir fa dues setmanes l’accés a les aules de Najwa amb el mocador islàmic i, després, del San Juan de la Cruz, que va ser proposat com a solució per la Conselleria d’Educació, però que dilluns passat va canviar el seu reglament a corre-cuita per impedir l’assistència a classe amb el cap cobert. «El cas servirà per col·locar els reglaments dels centres al seu lloc just. No poden ser utilitzats com a coartada per conculcar el dret a l’educació», va subratllar Gabriel Alconchel, director general de l’Institut de la Joventut.

La Generalitat va coincidir amb l’opinió de Gabilondo. «La conselleria no revisa, un per un, els reglaments interns de cada centre educatiu –van indicar fonts del Departament d’Educació–, però en tot moment els equips directius saben que no poden establir normes que en contravinguin d’altres de superiors, com la de garantir el dret a l’escolarització».

SOLUCIÓ A CATALUNYA

Educació, per tant, va confirmar que no té previst regular l’ús del hijab i va advertir, en consonància amb el ministre, del risc que actuacions com les dels dos instituts de Pozuelo de Alarcón derivin en la creació de facto de dos tipus de centres: els que permeten els mocadors islàmics i els que no, una separació que desequilibraria el repartiment igualitari d’immigrants. El departament que dirigeix Ernest Maragall va recordar que a Catalunya només s’ha donat una situació similar a la de Najwa, el 2007 a Girona, però va quedar solucionada amb rapidesa: es va obligar el centre educatiu a readmetre una nena a la qual s’havia impedit assistir a classe amb hijab.

LA LOE COM A ESCUT

La consellera d’Educació de Madrid, Lucía Figar, va sostenir que no es pot entrar en els reglaments interns dels col·legis i va confiar que Najwa s’incorpori aviat a l’institut Gerardo Diego, on se li ha assignat plaça. Ahir no va anar a classe. Fonts pròximes a la noia van apuntar que espera que s’asserenin els ànims. Mentrestant, la família prepara accions judicials contra la Conselleria d’Educació, pensa recórrer al Defensor del Poble i està disposada a arribar al Tribunal Constitucional. «La norma comuna avui és la LOE. Diu que els centres educatius tenen la potestat d’elaborar reglaments interns i normes de convivència. És la llei que estem complint», es va escudar Figar. Una llei orgànica que, el món al revés, es va aprovar el 2005 amb els vots en contra només del PP.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal