Castells avala la rebaixa gradual de sous0

951 14/05/2010, 08:49       #Retribucions,

El conseller apunta la possibilitat de no tocar els sous més baixos. Des de la direcció general s’adverteix dels efectes perjudicials per al model d’administració de rebaixar més els nivells superiors

El govern català prepara diferents hipòtesis de treball per aplicar la decisió que adopti dijous vinent el consell de ministres sobre la retallada del sou dels funcionaris. Tot plegat a l’espera de conèixer l’abast exacte del decret. El debat, però, no només se circumscriu en la quantitat de la retallada, sinó també en com s’aplicarà. El conseller d’Economia, Antoni Castells, va avalar ahir la tesi del govern espanyol en el sentit que la rebaixa dels salaris serà proporcional als ingressos. No obstant, ahir es van començar a enviar tocs d’alerta des de la direcció general de Funció Pública sobre els efectes negatius d’aplicar la retallada amb aquesta progressió.

“S’ha de fer aquest esforç d’una manera justa i progressiva, més aquells que més guanyen –va assegurar Castells al Parlament seguint la tesi exposada pel president del govern espanyol dimecres al Congrés–. De mitjana serà un 5%, però els que guanyin poc haurà de ser menys d’aquest 5, fins i tot no tocant-los el sou”.

Fonts de Funció Pública adverteixen, però, que aquest plantejament va en contra de la concepció moderna del cos funcionarial i l’aposta per captar talent per treballar a l’administració. Segons aquesta tesi, els funcionaris de més alt nivell són els qui pateixen més greuge comparatiu a nivell salarial amb el mercat de treball privat, mentre que els cossos subalterns es troben en una situació més avantatjosa. Per aquesta raó, rebaixar encara més els sous en els nivells més alts desincentivarà la incorporació a la funció pública de gent més preparada.

Tot i que el conseller ja ha conversat amb la vicepresidenta econòmica Elena Salgado sobre el pla d’austeritat, el govern no podrà concretar les mesures fins a conèixer el text del decret, que és la forma com presumiblement el consell de ministres vehicularà la retallada. L’executiu necessita conèixer fins a quin punt la rebaixa de sous tindrà un caràcter bàsic, d’obligat compliment per a totes les administracions de l’Estat, i en quina part afectarà només els funcionaris estatals. El dubte, però, no s’esvairà fins a la setmana vinent, en què el consell de ministres s’ha convocat dijous perquè Salgado, que l’endemà participa en una cimera de ministres del G-20, hi pugui assistir.

Empreses públiques

De moment, tant Castells com el conseller de Governació, Jordi Ausàs, han deixat clar que afectarà també els treballadors d’empreses públiques participades majoritàriament per la Generalitat i que correspondrà al govern decidir com inclourà els complements específics dels sous dels funcionaris. A més, el responsable d’Economia va subratllar que el govern ampliarà les mesures també al 2010 i 2011.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal