La reducció del sou dels funcionaris oscil·larà entre el 0,56% i el 7%0

857 21/05/2010, 08:51       #Retribucions,

El decret llei sobre el pla d'ajust econòmic que avui ha aprovat el Consell de Ministres contempla que la reducció dels salaris dels funcionaris oscil·larà entre el 0,56% i el 7% en funció del grup al qual pertanyin els treballadors públics.

La retallada afectarà totes les administracions públiques, incloent-hi comunitats autònomes i entitats locals, i funcionaris, personal estatutari i personal laboral. Les mesures d'ajust suposaran la rebaixa de la previsió de creixement del PIB de l'1,8% a l'1,3% el 2011.

La reducció salarial entrarà en vigor l'1 de juny vinent, encara que el Govern respectarà la paga extraordinària del juny, que s'abonarà com estava previst. Per al 2011 el Govern contempla la congelació dels salaris.

La vicepresident primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha insistit que la reducció salarial es farà en funció del sou de cada funcionari i afectarà més els que cobren més. Ha apuntat que quedaran exempts de la retallada aquells empleats que cobren 1,5 vegades el salari mínim interprofessional, és a dir, 949,5 euros.

Més els que cobren més

Respecte als alts càrrecs, tots els directors generals de l'Administració General de l'Estat veuran abaixat el salari un 8%, els subsecretaris d'Estat, un 9%, i els secretaris d'Estat, un 10%. Pel que fa als membres del Govern, els seus sous registraran una retallada del 15%.

Per a la resta d'òrgans de l'Estat, com l'Administració de Justícia, De la Vega ha estimat una reducció d'entre el 7% i el 8%, tot i que hauran de ser aquests òrgans els que concretin la rebaixa.

Pel que fa a les pensions, no es revaloritzaran el 2011, excepte les pensions mínimes i les no contributives. La congelació de les pensions suposarà un estalvi de 1.530 milions d'euros.

"Esforç col·lectiu"

Igualment, el decret contempla avançar l'aplicació de les reformes de jubilació parcial, eliminar l'anomenat xec nadó de 2.500 euros, suprimir la retroactivitat de les ajudes a la dependència dels nous sol·licitants (només es pagaran els endarreriments a sis mesos) i reduir la despesa farmacèutica.

De la Vega ha assenyalat que la retallada ha estat una decisió "difícil de prendre" per al Govern i "difícil d'entendre" per a la població. Però ha demanat comprensió i ha instat els espanyols a fer "un esforç col·lectiu" per poder "sens dubte" sortir de la crisi.

Revisió a la baixa del creixement

Amb totes aquestes mesures, l'Executiu espera aconseguir un estalvi addicional per als exercicis del 2010 i del 2011 de 15.250 milions d'euros. Aquest ajust permetrà reduir el dèficit un 1,5%. L'objectiu és aconseguir rebaixar el dèficit de l'11,2% el 2009 al 3% el 2013.

La vicepresident segona, Elena Salgado, ha explicat que les retallades en la despesa pública que avui ha aprovat el Consell de Ministres han obligat el Govern a rebaixar en cinc dècimes la previsió de creixement econòmic per al 2011, de l'1,8% a l'1,3% del PIB. Per a aquest any, l'Executiu manté la previsió d'una contracció del -0,3%. "Davant el binomi creixement-contenció del dèficit, ens hem d'inclinar per menys dèficit", ha resumit la vicepresidenta segona.

La retallada, per partides

Aquests 15.250 milions d'estalvi (5.000 el 2010 i 10.000, el 2011) es reparteixen en els 4.500 milions d'euros d'estalvi amb la retallada de salaris, 1.530 amb la congelació de les pensions, 400 amb l'eliminació del règim transitori per a la jubilació parcial i 300 amb l'aplicació de la no-retroactivitat a les situacions de dependència.

L'eliminació del xec nadó suposarà un estalvi de 1.250 milions d'euros. Finalment, la despesa farmacèutica es retallarà en 400 milions. La resta de l'estalvi s'aconsegueix en diferents partides, entre les quals figuren els 2.125 milions en inversions i 300 milions en ajuda al desenvolupament.

Impostos als rics

Salgado ha precisat que el Consell de Ministres només ha tractat mesures destinades a reduir el dèficit mitjançant la contenció de la despesa, tal com el Govern es va comprometre davant la Unió Europea. Salgado ha deixat per a una data per determinar l'estudi d'hipotètics increments d'impostos sobre els més rics, com ahir va anunciar el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero. La vicepresidenta ni tan sols ha volgut precisar quin tipus d'impost es podria tocar: patrimoni, successions o la fiscalitat dels fons coneguts com a Sicav.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal