Un de cada tres escolars té "dèficits" en la lectura i en l´escriptura0
655 28/05/2010, 09:14 Diari de Girona. JOFRE SÁEZ
El 30% dels escolars no assoleix les competències comunicatives en llengua catalana i castellana durant la primària i l'ESO. La prova realitzada al novembre a tots els escolars de Catalunya ha posat de manifest "un dèficit" que pot hipotecar el futur educatiu dels alumnes. El departament aposta per incidir en el problema posant el professorat més experimentat en aquestes estapes educatives.
Les capacitats de comprensió lectora i l'expressió escrita és una de les assignatures pendents entre els escolars de Primària i Secundària. La prova realitzada als alumnes de quart de primària i segon de secundària el passat novembre ha revelat "dèficits" en les seves capacitats comunicatives en llengua catalana i castellana. El director general d'Educació Bàsica i del Batxillerat, Jaume Graells, va indicar que cal posar fil a l'agulla a la problemàtica i "focalitzar l'atenció educativa en la lectura i l'escriptura dels escolars". A les comarques de Girona hi van participar un total de 6.939 alumnes de cinquè de primària de 250 centres i 7.070 més de tercer d'ESO de 88 centres escolars. L'objectiu era avaluar les competències bàsiques adquirides durant el curs anterior. A diferència de la prova d'avaluació de sisè de primària, en aquest cas no es tractava d'una avaluació externa, sinó d'una autoavaluació de centre. Una avaluació que ha permès als centres i les famílies conèixer el grau d'assoliment de les competències bàsiques de l'alumnat, però que en cap cas té valor acadèmic.
Preocupació i reflexió
Graells va destacar que aquest "dèficit en competències comunicatives" comporta "conseqüències en la resta d'àrees" que estudien els escolars de les comarques de Girona i de Catalunya. En aquest sentit va apuntar que cal "incidir" en la lectura i l'escriptura dels alumnes des de la primera fase de Primària. "Si un alumne pot llegir i escriure a primer, millor que a segon, ja que un retard en la lectoescriptura pot tenir conseqüències greus en els aprenentatges futurs", va afirmar. Educació ja ha detectat el problema al principi de l'escolarització i sap que tampoc es resol al final de la Secundària. Les notes d'aquestes proves, però, no es faran públiques. Graells va argumentar que no es tracta de fer una "classificació dels centres, ja que cadascun té diferents graus de complexitat".
El director general va proposar, com a mesura, ubicar el "professor més experimentat" en aquestes etapes educatives. De totes maneres va indicar que "cal molta més recerca i formació en el que és la metodologia de l'ensenyament i escriure en els infants".
Finalment, respecte a les causes va dir que la problemàtica pot venir "per factors socials" o per l'arribada "d'alumnes procedents d'altres cultures". Amb els anys la història d'aquesta prova permetrà saber com evoluciona l'ensenyament a Catalunya.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.
Agenda
Diuen, diuen, diuen...
- guillem-89
On es suposa que hem d'enviar aquesta reclamació? i per ... - ramon-572
Bon dia, Santiago, Feu servir el Centre d'Atenció al Pro... - ramon-572
En el moment de la matrícula ja s'explica que has d'... - santiago-a2b
Cal que la SdA vagi signada digitalment? El nom de l'arxi... - gabriel-22
I si falla el correu electrònic? Aquest sistema de missatger...