Entrevista a Ernest Maragall0

655 22/06/2010, 10:14       #LEC,

«Catalunya està en el mateix nivell de França. No fa falta flagel·lar-se»

–Si els resultats de la prova ja no van ser bons fa un any, no sembla gaire prudent haver augmentat ara la dificultat dels exàmens.

–El que ens interessa és conèixer-nos bé a nosaltres mateixos. Ara comptem amb una prova magnífica, que ens permet un coneixement en profunditat. Volem anar lluny. El nostre objectiu no és tenir una bona imatge. Conèixer-nos amb detall és la millor manera de poder enfocar qualsevol procés de millora. No estem des d'aquest punt de vista pitjor, sinó millor, perquè tenim una mesura més fina.

–Si l'any passat els resultats van ser dolents...

–Dolents no és la paraula. No hi estic d'acord. No van ser dolents ni l'any passat ni aquest. Són els que són, els que reflecteixen correctament una determinada realitat. Però han de ser millors.

–Que un de cada quatre estudiants no dominés llavors les competències bàsiques...

--Això és el que no és acceptable i per això diem que han de ser millors. Ara tenim una fotografia precisa. Com a país i com a Administració, això és positiu. Estem en condicions de millorar decididament la nostra prestació perquè quan aquests alumnes arribin a quart d'ESO i siguin valorats per l'informe PISA obtinguin més puntuacions. Els resultats es corresponen amb la nostra trajectòria, la nostra realitat i la intensitat dels processos de canvi dels últims anys.

–Potser els serveis d'inspecció haurien hagut de mostrar-se més actius durant aquest curs en els centres que tenen rendiments més baixos.

--El missatge és que tenim dificultats en el terreny de la competència en lectoescriptura, en català i en castellà. Tenim material útil per treballar en aquest sentit. Però és material per treballar al principi de l'etapa, amb els alumnes que ara inicien la primària. No ens hem d'obsessionar a sortir més guapos que abans-d'ahir.

–Un terç dels alumnes de 12 anys no dominen les competències bàsiques, però només el 2% o el 3% repeteix. ¿Hauria de créixer la borsa de repetidors?

–La solució no passa per aquí. Els alumnes que no superen un nivell determinat poden o no poden promocionar-se, però el professorat i les famílies comptaran amb elements de coneixement de l'alumne per poder acompanyar-lo en el seu futur immediat.

–Els resultats de l'examen d'anglès en els centres de nivell socioeconòmic baix han estat molt pobres: 6 de cada 10 no arriben a superar els mínims.

--Això mostra fins a quin punt, durant 25 anys, aquesta qüestió gairebé s'ha abandonat. Hem reaccionat. S'ha de tenir confiança en els recursos que s'han posat per a la formació del professorat, que és el factor crític, evidentment. Necessitem temps.

–¿Creu que quan el diagnòstic diu que la situació de l'educació no és bona, la societat se sent al·ludida? ¿Les famílies cobren consciència que no estan fent el que haurien de fer?

–No accepto el diagnòstic que la situació no és bona. Hem de millorar, anar més enllà, però els esforços que s'han fet i els resultats obtinguts per l'educació catalana en època de canvis de tota mena, en uns anys en els quals s'han incorporat 150.000 alumnes al sistema educatiu, tenen un mèrit enorme. Catalunya està en el mateix nivell que França, i no gaire lluny d'Alemanya, així que no fa falta flagel·lar-se.

–L'inici del desplegament de la llei d'educació (LEC) coincideix amb un conflicte entre l'Administració i el professorat molt acusat.

–Les mobilitzacions i el seguiment de les convocatòries de vaga han sigut minoritàries.

–Els directors dels centres també estan queixosos.

–No s'ha de confondre els problemes derivats de la llei amb els de navegació ordinària que estan relacionats amb les dificultats econòmiques que ens afecten a tots. Crec que la progressiva aplicació de la llei anirà desfent incerteses i aclarirà la nuvolositat.

–Ara hi ha molts núvols.

–Jo he constatat que hi ha un alt grau d'acord entre els integrants de les direccions dels centres respecte als decrets d'autonomia i de direcció. Ara bé, encara són valors de futur, no de present. Aquest fet va acompanyat d'una situació en la qual hem hagut d'extremar el rigor en la despesa de cada euro que ens entrega el ciutadà. Hem hagut de reubicar diferents recursos, enviar a les aules professorat que no estava en contacte amb aquestes.

–Fer retallades.

–De servei, no. L'educació segueix creixent. Aquest any ubicarem en el nostre territori 23.000 places ofertes més, encara que no s'omplin. Se'ns han exigit retallades a tots. El més dolorós és la reducció retributiva del 5% que s'aplicarà als nostres professionals. Hem ajustat les nostres plantilles, però s'incorporaran 600 professionals. I creixerà l'oferta de Formació Professional.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal