Catalunya rebutja que l'alumnat de FP faci la selectivitat 0

573 14/09/2010, 08:52   

El govern espanyol decideix que els estudiants de cicles formatius s'examinin de la mateixa prova optativa que els de batxillerat per accedir a la universitat. La Generalitat reclama el retorn provisional a les quotes.

Els alumnes de formació professional (FP) que vulguin apujar nota per accedir a la universitat s'hauran d'examinar de la mateixa prova optativa que els estudiants de batxillerat. La mesura, que encara no és ferma a falta de l'aprovació d'una ordre del Ministeri d'Educació, és rebutjada de ple per Catalunya, que reclama el retorn provisional al sistema de quotes reservades.

Aquest nou canvi –el segon en menys d'un any– en l'accés a la universitat dels alumnes dels cicles formatius “no és bo per al sistema, i la pertorbació encara serà més gran”, va denunciar ahir el comissionat per a Universitats i Recerca, Joan Majó.

El curs passat el Ministeri d'Educació va eliminar les quotes reservades a l'FP, a l'espera d'aplicar el decret que preveu que aquests alumnes passin una prova optativa, i sense tenir en compte que, a diferència del batxillerat, no hi ha l'element corrector de la selectivitat. Davant d'això, Universitats va limitar a 12 la nota màxima dels cicles formatius, dos punts menys que la de batxillerat (14).

Malgrat tot, en l'accés d'enguany a la universitat no s'ha pogut evitar el desequilibri. Així, els estudiants de FP han copat carreres com les de la branca d'educació, mentre que no han tingut cap oportunitat per accedir als estudis amb nota de tall per sobre de 12, com ara medicina.

Davant d'aquest caos, el ministeri va convocar les comunitats autònomes a una reunió extraordinària el 7 de setembre per acordar la millor solució de cara al curs vinent. La proposta que es va posar sobre la taula va ser que l'alumnat de cicles formatius s'examini, de manera voluntària, de les matèries vinculades als estudis superiors que es volen cursar. Però, com que no s'ha arribat a temps d'elaborar exàmens específics per als temaris que s'imparteixen a l'FP, hauran de fer la mateixa prova que els estudiants de batxillerat.

En la votació de la proposta, l'únic que s'hi va mostrar en contra va ser Majó. “La prova serà igual, quan els temaris no són comuns”, va lamentar el comissionat. També va insistir que, mentre que als estudiants de batxillerat només els compta el 60% de la nota de l'expedient acadèmic (la selectivitat val el 40% restant), els de FP conserven el 100% de la nota per accedir als estudis superiors.

Per aquesta raó, Majó va defensar que, mentre no s'articuli una nova fórmula que equilibri l'accés a la universitat dels estudiants dels dos col·lectius, es torni provisionalment al sistema de quotes. Això sí, amb una flexibilització de les quotes segons les titulacions.

El sindicat d'estudiants AJEC també va considerar inacceptables els canvis que vol introduir el ministeri, ja que “les conseqüències que pot comportar són imprevisibles”. L'AJEC demana que el futur sistema es publiqui amb prou antelació –amb un marge de tres anys– i que equipari l'accés de l'alumnat de FP i el de batxillerat.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal