Horaris0

1318 15/09/2010, 09:32       #Salut laboral, #Opinió,

Companys,

Hem agafat forces a les vacances i és hora de retrobar-nos amb la feina, per intentar deixar una petjada positiva en el creixement dels nostres alumnes. A ASPEPC·SPS ens toca treballar tant com puguem per vosaltres i denunciar els aspectes que es poden millorar.

A principi de curs ens trobem especialment desprotegits en dos temes que afecten molt directament la nostra qualitat de vida: els horaris i el repartiment de matèries.

L'ambigua regulació actual permet que una persona que imparteix cicles formatius pugui roamndre al centre des de les 9h del matí fins a les 9h de la nit, diversos dies de la setmana (cas real) i que ens puguin omplir l'horari de buits que són difícilment aprofitables per la manca d'espais adients als instituts. Aquests tipus d'horari representen una manca de respecte cap al temps del professor afectat, que sol pertànyer al grup dels nouvinguts, interins o poc afins a la direcció i esdevenen una amenaça soterrada a la resta. Que no ha de ser així obligatòriament ho demostra el fet que hi ha alguns centres que es preocupen molt per mantenir l'equitat i no perjudicar massa ningú, i ja sabem que fer horaris no és gens fàcil. Amb el repartiment de cursos i matèries passa el mateix, només hi ha establerts criteris generals i pot ser que una o dues persones d'un departament ho distribueixin tot, seguint un ordre de privilegis no justificat.

Aquestes pràctiques malmeten inevitablement el clima laboral, són contràries a una bona política de recursos humans motivadora i protectora dels seus treballadors, donen peu a conductes d'assetjament o mutisme per tal d'obtenir o no perdre privilegis i suposen un incompliment greu de l' obligació de protecció dels treballadors en front dels riscos psicosocials*. La defensa individual davant d'aquests abusos de poder és molt difícil perquè les inspeccions normalment estan a l'ombra del poder i enfrontar-se a l'administració és llarg i costós.

Seria lògic que tinguéssim dret a poder organitzar-nos la vida personal sabent els horaris que ens toquen el mes de juliol, seria lògic que les persones sabéssim a quin centre anirem amb temps i que no s'organitzessin els repartiments sense estar presents totes les persones afectades, seria lògic tenir despatxos per treballar al centre i tenir horaris racionals que en la mesura del possible respectessin la conciliació amb la vida familiar.

De moment el Departament camina just en sentit contrari; és clar, les regulacions obertes que no diuen res van molt bé per qui mana, que així s'allibera del controls corresponents.

Què podem fer, llavors, nosaltres?

Ens queda una porta, no sé si massa gran, oberta: la normativa de prevenció laboral. Aquest any es durà a terme una prova pilot, de moment en 6 centres, per avaluar els riscos psicosocials. El professor hi podrà prendre la paraula anònimament i podrà denunciar expressament els abusos i discriminacions que pateix i suggerir millores en l'organització. És molt possible que el Departament intenti portar-lo tot pel camí merament formal, però sapigueu que si vosaltres us mostreu combatius i a les avaluacions queden reflectits tots aquests abusos, el resultat es converteix en una obligació legal de l'administració de prendre mesures correctores.

Bon curs. Comptem amb les aportacions de tots vosaltres, compteu amb nosaltres pel que necessiteu.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal