Els pares s'oposen a la setmana blanca0

629 20/09/2010, 09:01   

El nou calendari escolar provoca que entre el 28 de febrer i el 4 de març els centres gironins tanquin les aules i pengin el cartell de "tancat per vacances". Diari de Girona ha fet una enquesta a 20 pares en la qual es conclou una oposició general a la nova setmana no lectiva. Tot i així l'augment de l'atur també fa que molts pares no tinguin problemes per cuidar els fills durant els dies sense classe.

"Tancat per vacances". Aquest cartell penjarà a les portes del centres educatius de les comarques gironines entre el 28 de febrer i el 4 de març. El curs escolar 2010/2011 presenta un nou calendari. En comptes de començar les classes el 15 de setembre, els alumnes van anar per primer dia a les aules el dimarts set de setembre, una setmana més aviat del que és habitual. El nou calendari presenta, a més, una nova setmana de vacances enmig del curs, anomenada també setmana blanca. Durant aquests cinc dies sense hores lectives (entre el dilluns 28 de febrer i el divendres 4 de març) els pares dels alumnes hauran de compaginar les vacances dels seus fills amb l'horari laboral. La pregunta que es plantegen els pares amb fills a l'escola és: "Què faré amb els nens durant les seves vacances?".

Diverses vegades s'ha discutit que els nens i nenes disposen de massa vacances durant l'estiu i que, al juny i al setembre, és difícil per als pares cuidar dels seus fills per culpa de la feina. Amb el nou calendari, les vacances dels alumnes es veuen reduïdes una setmana al setembre, període de festa que els nens recuperen al març, just entre les vacances de Nadal i de Setmana Santa. Diari de Girona ha consultat a vint pares i mares quina és la seva opinió respecte al nou calendari escolar i què faran amb els nens entre el 28 de febrer i el 4 de març. El punt de vista general dels pares entrevistats és positiu respecte a l'avançament de l'inici de curs, ja que així s'escurcen les vacances d'estiu, que alguns consideren que són massa ?llargues. No obstant, les opinions són negatives quan es parla de la setmana blanca que hi haurà enmig del curs. Cadascú escombra cap a casa i valora aquesta setmana de vacances segons la pròpia situació laboral que viuen, tant el pare com la mare. Una situació laboral que en els darrers anys ha variat.

L'atur i la flexibilitat laboral

Alguns dels pares consultats assenyalen que ara estan a l'atur i que no tenen problema per acompanyar els fills a l'escola. Així doncs, tampoc els suposa cap inconvenient cuidar els seus fills mentre l'escola estigui tancada durant la primera setmana de març. Altres pares disposen de flexibilitat en l'empresa on treballen i poden demanar cinc dies de vacances. També hi ha pares que no poden compaginar la feina amb les vacances dels fills.

En aquesta situació, els pares es ?veuen obligats a recórrer als recursos més clàssics i portar els nens a casa els avis o contractar una cangur. En general, però, els pares que no tenen problemes per acollir els fills durant tot el dia en la setmana blanca perquè no tenen feina se solidaritzen amb les altres famílies i pensen que si ara treballessin, tindrien problemes per resoldre els problemes de dinàmica familiar que pot arribar a generar el nou calendari escolar, implantat pel Departament d'Educació de la Generalitat.

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, va fer públic a principis de setembre que s'implantava una partida pressupostària de 800.000 euros destinada a activitats programades per a la setmana blanca. Aquesta subvenció la poden demanar els ajuntaments i les Associacions de Mares i Pares (AMPA) dels centres educatius. El període per demanar aquesta subvenció econòmica s'inicia el dia 1 d'octubre i acaba el 29 del mateix mes.

Aquests diners que destina el Departament d'Educació volen fomentar activitats educatives i de lleure per a aquells nens que no puguin ser atesos pels seus pares o familiars perquè treballen i no han tingut la possibilitat de demanar festa a la feina.

Activitats alternatives

La presidenta de la Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya, Imma Fuyà, va explicar que durant el període de vacances escolars "esperem que els nens puguin ser atesos i que hi hagi activitats per a ells". Per assessorar aquestes activitats alternatives a la família, el Departament d'Educació ha posat en marxa un nou servei web que informa d'altres activitats que els escolars poden fer durant la setmana blanca. La pàgina presenta tres espais diferents. Un parla de les anomenades "Escoles obertes", disponibles per a activitats. També es fa referència als casals i, finalment, a les famílies. Per la seva banda, la majoria dels pares consultats per aquest diari quan portaven el seu fill a l'escola asseguren que no és viable apuntar el seu fill a unes colònies o esplais durant la setmana blanca. El motiu? L'economia familiar no dóna per a més.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal