UN ALTRE PAS PER REFORÇAR L'AUTORITAT A LES AULES0

1147 07/10/2010, 15:12       #Salut laboral, #LEC,

Els directors d'escola podran posar sancions als professors aquest any.

La voluntat de dotar de més poder de decisió els directors de les escoles i instituts d'ensenyament públic ha passat de ser una mera declaració retòrica a concretar-se, primer, en la llei d'educació de Catalunya (LEC), després, en un decret, el d'autonomia de centres, i ara en una norma que, per primera vegada, permet als directius imposar sancions al professorat que hagi comès una falta lleu. La Conselleria d'Educació preveu aprovar les setmanes vinents una ordre que deixa en mans dels responsables dels centres la instrucció i resolució d'aquest tipus d'expedients, una tasca que fins ara es reservaven els serveis centrals del departament.

L'ordre, a què ha tingut accés aquest diari, entrarà en vigor aviat i confereix als directors competències disciplinàries sobre «el personal funcionari de carrera, interí i substitut en règim administratiu» que treballa als centres sota les seves ordres.

PRESENTAT ALS SINDICATS

El text, que es va portar ahir a la mesa sectorial que reuneix els representants sindicals i de la conselleria, atribueix als màxims responsables de cada centre la facultat de nomenar -en el cas que sigui necessari- les persones que s'hauran d'encarregar d'instruir l'expedient entre els funcionaris de carrera que en depenen, practicar les proves que estimin convenients, donar audiència a l'interessat perquè formuli les seves al·legacions i, finalment, dictar el sobreseïment o la sanció que correspongui, d'acord amb el reglament de règim disciplinari de la funció pública de l'Administració de la Generalitat.

Fonts d'Educació han explicat que actualment «s'imposen poques sancions lleus, però se'n demanen [per part dels directors] bastantes, encara que la majoria no prosperen perquè caduquen abans que s'imposi el correctiu». Passa que la tramitació, que porten a terme els serveis centrals, s'ha de resoldre en un termini màxim de sis mesos i que el procediment resulta «extraordinàriament farragós» perquè al final s'acabi imposant un càstig que, en molts casos, consisteix en una amonestació d'un o dos dies de suspensió de sou.

La reforma normativa permetrà no només donar resposta a una reivindicació que ha formulat reiteradament un ampli sector del professorat que exerceix tasques directives als centres educatius públics, sinó també «garantir que, quan es produeix una falta, hi hagi sanció», asseguren les fonts consultades.

GUANYAR EN AGILITAT

Educació afirma que, a partir d'ara, «s'escurçarà extraordinàriament» el temps que s'esmerça en tot el procés, de manera que «l'expedient més complicat es resoldrà en 30 dies com a màxim». «Aquest és un sector -afegeixen les fonts- en què hi ha molta relació humana i això fa més factible que es cometin faltes que no estan qualificades com a greus, com per exemple les de desconsideració respecte als altres», un fet que resulta més impropi en altres àmbits de la funció pública.

Els redactors de la norma en defensen els beneficis preventius perquè, en primera instància, permet al director del centre «actuar sàviament», intentant posar remei a les situacions de conflicte que es creen sense necessitat d'utilitzar el reglament sancionador, i es reserva així «a la recambra» la prerrogativa d'imposar un correctiu. En els casos en els quals es cometi una falta greu, el procediment que se seguirà serà el mateix que ha prevalgut fins ara: els directors comunicaran el que ha passat als serveis centrals del departament i proposaran l'obertura d'un expedient.

La norma apareix en el moment en què està en fase d'elaboració un altre decret decisiu en el desenvolupament de la LEC, el de direcció de centres. L'eventual contingut d'aquest decret suscita el recel dels sindicats i també d'un sector important del professorat, que creu que comportarà una jerarquització excessiva de la professió.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal