Precisions sobre la possible inconstitucionalitat de la retallada salarial dels funcionaris0

1001 08/11/2010, 10:40       #Retribucions, #Comunicats,

Davant les consultes durant els darrers dies sobre aquesta qüestió i sobre si ens podria afavorir al col.lectiu de funcionaris la qüestió d'inconstitucionalitat plantejada per l'Audiència Nacional, així com l'existència d'una campanya interessada de "desinformació", la resposta és que, EN EL SUPÒSIT QUE l'ALT TRIBUNAL DECLARÉS INCONSTITUCIONAL EL DECRET "ANTIDÈFICIT", ALS FUNCIONARIS NO ENS AFECTARIA ABSOLUTAMENT GENS.

Antecedents.

En una providència de data 28 d'octubre la Sala del Social de l'Audiència Nacional ha plantejat qüestió d'inconstitucionalitat per tal que el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre si el RD Llei 8/2010 de 20 de maig, conegut com el "recortazo" o decret "antidèficit" vulnera el contingut essencial del dret de llibertat sindical, en relació amb el dret de negociació col.lectiva i per tracte discriminatori.

L'esmentada providència afecta uns 1700 empleats públics (no funcionaris) de la Fàbrica de Moneda y Timbre i, en el cas que el Tribunal apreciés inconstitucionalitat no constituiria en cap cas precedent per declarar inconstitucional la reducció de les retribucions dels funcionaris, precisament perquè la qüestió plantejada es basa en la diferència de la negociació col.lectiva entre funcionaris i laborals.

Els empleats públics: distinció entre personal laboral i funcionari.

Els empleats públics es divideixen en dos grans col.lectius: funcionaris (de carrera, interins) i personal laboral (fix i eventual). Segons l'Audiència, ambdós grups ténen règims de negociació col.lectiva totalment diferents i l'acord pel qual negocien els seus increments retributius, que han de constar a la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat, té efectes diferenciats per a cadascun dels dos col.lectius. Així, per als funcionaris seran els de l'article 38 de l’EBEP i, per als laborals, els de l'article 83 de l'Estatut dels Treballadors.

És a dir, quan l'article 38 de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic permet a les Administracions modificar o canviar els acords i pactes subscrits a causa d’una alteració greu de les circumstàncies econòmiques, i per tant està emparant la legalitat de la rebaixada de sou prevista al Decret, s'està referint únicament i exclusivament als funcionaris.

Per tant, si s'arribés a apreciar inconstitucionalitat en aquesta mesura, afectaria als 1700 empleats públics accionants i ,en cas de ser possible l'extensió, també al personal laboral de l'administració municipal, central i autonòmica però NO als funcionaris.

Desigualtat al.legada.

El segon motiu d'inconstitucionalitat al.legat ha estat el tracte discriminatori de la mesura perquè al personal laboral no directiu de RENFE, ADIF i AENA no se'ls ha aplicat el decret "antidèficit".

La rebaixa de Nadal.

Finalment, cal recordar que, en aplicació de les mesures del RD Llei 8/2010, la paga extra de Nadal d'enguany es veurà reduïda, i els funcionaris del Grup A percebrem un sou base brut de 623,62 € i els triennis de 23,98 € i que no es tracta, doncs, d'una reducció nova o afegida.

Federació ASPEPC·SPS
logo aspepc·sps

SECUNDÀRIA EXPRÉS (versió per imprimir)


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal