Alumnes a la intempèrie0

644 25/12/2010, 12:14   

El «desgavell organitzatiu» que els pares van predir per a la 'setmana blanca' va camí de ser realitat.

Poc després de saber-se la proposta de calendari escolar apadrinada pel conseller Ernest Maragall, la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC) no va trigar a identificar el taló d'Aquil·les de la iniciativa: si no era obligatori mantenir els centres educatius oberts a les activitats extraescolars, fora que de forma autònoma cada un decidís el contrari, la setmana blanca acabaria convertint-se en «un desgavell organitzatiu». I encara més si la responsabilitat de procurar una alternativa a les classes que resultés econòmicament atractiva per a les famílies requeia en mans d'unes associacions de pares debilitades i d'uns ajuntaments amb les arques exhaustes.

El pas dels mesos ha atorgat més credibilitat a aquella acusació. Malgrat que no hi ha dades sobre el nombre d'escoles que compten amb un programa d'activitats durant la setmana blanca, un sondeig entre les entitats d'oci, els sindicats i els directors de centres educatius deixa entreveure que un bon nombre d'escoles no disposen de plans alternatius a les classes per als seus alumnes.

Aquesta situació es reprodueix arreu en poblacions de dimensions mitjanes. És el cas de Masnou (Maresme), amb més de 22.000 habitants, on l'ajuntament governat pel PSC i ICV va descartar mesos enrere la possibilitat de contribuir a organitzar i finançar un casal, com els que es dissenyen en època estival, per acomodar l'alumnat durant la setmana hivernal de vacances, que a la comarca s'ha fixat entre el 28 de febrer i el 4 de març. El volum de la partida econòmica habilitada per la Generalitat en subvencions, considerada sense cap mena de dubte insuficient, va resultar decisiu a l'hora de renunciar-hi.

Més avis que esquí

Davant la situació creada, i a última hora, ha sorgit alguna associació de pares, com la de l'escola Marinada, que s'ha mobilitzat per mirar de pal·liar els inconvenients que provocarà el nou període vacacional per a les famílies, però únicament aconsegueix satisfer les demandes dels seus associats. El director del centre, Santiago Puig, explica que una trentena de les 180 famílies de l'escola han mostrat interès a contractar un servei similar al d'una ludoteca després d'un sondeig per buscar potencials usuaris. La resta de les famílies «deixaran els nens amb els avis o han demanat una setmana de vacances» per poder estar pels seus fills. Una minoria aniran a esquiar, com va vaticinar al seu dia Ernest Maragall que podia passar.

En altres centres educatius de la població, les famílies es resignen a fer càbales sobre una eventual revocació de la mesura per part del nou Executiu català, una decisió que el director de l'escola Ocata, Jordi Navarro, tampoc considera adequada. «Hi ha famílies, encara que siguin poques, que han contractat un viatge i mestres que tenen les seves vacances organitzades durant aquesta setmana», alerta, així que el remei no està lliure d'efectes secundaris.

Entre els representants dels sindicats l'anunci que el pròxim Govern es proposa acabar de manera immediata amb la setmana blanca, encara que sigui de forma parcial, suscita una certa incredulitat. La secretària general de la federació d'ensenyament de CCOO, Montserrat Ros, creu que «resulta molt complicat» desfer un calendari que no podia haver-se confeccionat «de pitjor manera» sense esperar al pròxim curs.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal