ASPEPC·SPS defensa la conciliació laboral i familiar als tribunals. Reduccions per fill menor de 60

868 12/01/2011, 11:38   

El pare o la mare d'un infant menor de sis anys té dret a gaudir d'una reducció d'un ½ o d'un 1/3 de jornada amb una retribució del 60% i del 80% respectivament. Quin són els requisits? Només un: acreditar que l'infant té menys de sis anys. Així ho diu la Llei 8/2006 de 5 de juliol, de mesures de conciliació de la vida personal, familiar i laboral del personal al servei de les administracions públiques. Doncs bé, d’un parell d'anys ençà, el Departament d'Educació- ara d'Ensenyament- aplica la llei 8/2006 arbitràriament, la reinventa o hi afegeix nous requisits...


(vaja, que fa el que li ve de gust), i per justificar-ho s'emparen en unes “instruccions” internes que per molt que se’ls ha demanat, encara ningú no ha vist. El Departament ens estafa, ens priva del temps que la llei ens dóna per estar amb els nostres fills i ho fa amb els mètodes clàssics: la mentida i la confusió. Per això és imprescindible conèixer la diferència entre aquests dos supòsits que contempla la llei 8/2006:

  1. El permís de reducció de jornada de l'article 24, que comença quan s'acaba el permís de maternitat i que està bonificat amb el 100% de la retribució, té una durada màxima d'un any a partir de la fi del permís de maternitat. Aquest permís, com tothom sap, permet opcionalment la compactació en 122 jornades senceres i, per a obtenir-lo, és requisit acreditar que l'altre progenitor treballa. Aquest permís el demanen tots els progenitors.
  2. El permís de reducció de jornada de l' article 26 d'1/3 o d'1/2 amb dret al 80% o al 60% de les retribucions, que s'atorga per a diferents supòsits, com ara per guarda legal, adopció o acolliment d'un infant menor de sis anys. En aquesta modalitat és indiferent si l'altre progenitor treballa o no. Aquesta reducció s'atorga també en casos que res tenen a veure amb la maternitat, com és la protecció a les dones víctimes de la violència de gènere, o l'atenció als nens discapacitats. Aquest permís el demanen només alguns progenitors.

A partir de la barreja que fa el Departament de tots dos permisos, algunes de les irregularitats que hem detectat són:

  • El Departament utilitza un model de sol.licitud ideat per confondre'ns perquè barreja intencionadament els dos tipus de permisos. Només cal mirar-se el mateix títol de la sol.licitud: Reducció de jornada per guarda legal, adopció o acolliment d'un infant menor de sis anys i veurem que s'hi inclou un apartat referit a la reducció amb el 100%.
  • Incorporen a la sol.licitud el Vist i plau del director del centre quan aquest requisit no està previst a la llei. El nostre dret a viure més temps amb els nostres fills no està supeditat a cap aprovació del director. En canvi, sí que tenim constància que alguns directors s'han negat a signar-lo.
  • Ens obliguen a manifestar des del primer moment si hom gaudirà de la reducció de jornada per cura de fill menor de sis anys immediatament després que haguem exhaurit la reducció amb la totalitat de la retribució. En cas de no demanar-ho, s’entén com una renúncia quan segons la llei podem demanar aquest reducció fins que l'infant tingui sis anys.
  • Hi ha hagut substituts que, mentre gaudien de la reducció del 100%, van acabar el nomenament i no s’hi van poder incorporar fins més endavant. Aleshores se’ls va denegar perquè es tractava d'una reanudació. És clar, difícilment un substitut pot gaudir d'una reducció de jornada si no està treballant!
  • Molt sovint, deneguen el permís al.legant que el profesor ja ha gaudit de la llicència de compactació amb el 100 % de la retribució. Per ser més exactes, ells en diuen “el mateix fet causant”. Ja hem dit per activa i per passiva que els dos permisos no tenen res a veure, només cal llegir-se els articles de la llei.
  • De vegades deneguen el permís al.legant que és un permís de caràcter excepcional, quan l'únic que s'ha d'acreditar és que l'infant tingui menys de sis anys.
  • Fins i tot quan el deneguen ens confonen. Imaginem que se’ns denega el permís de la reducció amb el 100%, posem per cas, per no complir el requisit que l'altre progenitor treballi. Doncs bé, la resolució que ens arriba a casa- en paral.lel al full de sol.licitud- dirà que ens deneguen la reducció de jornada per tenir cura del fill menor de sis anys, la qual cosa, a banda de no ser certa, comporta indefensió.

MESURES SINDICALS I JUDICIALS

ASPEPC·SPS ha interposat una sèrie de demandes als jutjats contenciosos defensant el dret dels afiliats que volen gaudir d'aquest reducció i continuarà fent-ho en el futur. Atès el retard judicial, s'intentarà aconseguir la reducció mitjançant una mesura cautelar...

ASPEPC·SPS demanarà un altre cop al Departament d'Ensenyament una còpia íntegra de les misterioses “instruccions” en què es basa per denegar aquest permisos i les portarà als tribunals en nom de tots els professors per tal que siguin declarades il.legals.

ASPEPC·SPS informarà i assessorarà l'afiliació sobre altres qüestions relacionades amb el tema de la cura d'infants, com ara el requisit que l’altre progenitor treballi (en cas que no sigui així) i la compatibilitat de les reduccions previstes a l’Estatuto Básico del Empleado Público (fills fins a 12 anys) amb les de la Llei 8/2006.

Federació ASPEPC·SPS
Serveis jurídics
logo aspepc·sps


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal