Alts càrrecs de la UGT acaparen pisos protegits a la Vila Olímpica0

662 05/02/2011, 09:33   

El sindicat al·lega que la composició de la comunitat es va decidir a través d'un sorteig. Entre els propietaris hi ha un familiar de Josep Maria Álvarez i el secretari d'Organització.

Els anomenats pisos de protecció oficial són un tipus de vivendes, perfectament delimitades per la llei, pensades per a aquell segment de la població que, pel cost de les unitats, no pot accedir al mercat lliure, sobretot en els temps de bombolla immobiliària. A més de les administracions, hi ha altres entitats que realitzen aquest servei a la societat, com empreses privades, sindicats i associacions de veïns. Una d'aquestes finques, en concret un edifici de protecció oficial aixecat per Llar Unió Catalonia, la cooperativa de vivendes de la UGT, a menys de 30 metres de l'avinguda d'Icària, la rambla de la Vila Olímpica, reuneix una selecta comunitat de veïns, ni més ni menys que part de la cúpula del mateix sindicat que va aixecar l'edifici sobre terreny municipal.

Segons consta a la documentació consultada per EL PERIÓDICO, entre els propietaris dels pisos hi ha l'actual secretari d'Organització d'UGT-Catalunya, Jordi Camallonga; Ramon Cebrian, secretari general de la federació es Serveis Públics, i María Helena Álvarez Suárez, sense càrrec al sindicat i germana del secretari general, Josep Maria Álvarez. Hi apareix, així mateix, algun altre membre destacat del sindicat, com el responsable municipal de Programes de l'Oficina de la Vivenda municipal, Enric Cremades. Per a l'atorgament d'aquests pisos de protecció oficial, el nivell de renda dels demandants és, òbviament, clau. Cap dels documents analitzats permet sospitar que, si bé l'ús i gaudi dels pisos per part de la cúpula del sindicat no és precisament la motivació que sustenta l'existència de vivendes de protecció oficial, s'hagi comès cap tipus d'irregula­ritat.

TERRASSA DE 60 METRES

L'edifici en qüestió té entrada per dos carrers. El d'Àvila, que dóna accés a pisos de 80 metres quadrats, i en el millor dels casos terrassa de 32, aparcament i traster, i pel passatge del General Bassols. Els inquilins VIP -Camallonga i Álvarez Suárez- ocupen els pisos als quals s'accedeix des d'aquest passatge i que compten amb 90 metres quadrats -en planta o dúplex-, una senyora terrassa de 57 metres quadrats (ella) o un pati de 40 (ell). I, com tots, plaça per al poc sostenible cotxe i traster.

No és l'únic que uneix els alts càrrecs i la familiar. La compra la van fer tots el mateix dia, el 26 de setembre del 2008.

Fonts pròximes al secretari general d'UGT-Catalunya van assenyalar que l'adjudicació d'aquests pisos va ser feta per «sorteig». És a dir, que la graciosa composició de la comunitat de veïns es deu, per tant, a l'atzar. Mantenen que el sorteig d'aquesta promoció de vivendes es va fer juntment amb dues més i que el pis finalment adquirit per María Helena Álvarez Suárez, la germana, no era «la seva primera opció». Josep Maria Álvarez ocupa ara el pis en què, precisament, vivia la seva familiar abans de mudar-se a la Vila Olímpica.

CRITERIS D'ADJUDICACIÓ

Els criteris d'adjudicació que es van seguir llavors, fins i tot vigents en les promocions que segueix fent l'entitat sindical, van en funció dels punts que s'adjudiquen a cada demandant segons els anys d'antiguitat com a militant i dels anys que fa que està a la llista d'espera. Establerts els diferents nivells pels punts, es procedeix a un sorteig entre iguals.

El solar on es va aixecar l'edifici

-les seves obres van finalitzar el 2008- va ser cedit per l'ajuntament al sindicat. L'ordenació urbanística del 22@ obliga a cedir una edificabilitat de 0,3 metres quadrats de sostre per metre quadrat de solar a l'ajuntament per a la construcció de vivenda pública.

Segons consta en els documents, i preveu la llei, al cap de 15 anys de la data d'adjudicació del pis -pagat sempre a un preu molt inferior al de mercat- els propietaris podran sol·licitar que es requalifiqui la seva vivenda i podran vendre-la lliurement. És a dir, en el cas dels alts càrrecs, a partir del 26 de setembre del 2023.

El pis a la zona més barat que aquest diari ha trobat en una web immobiliària (93 metres quadrats, sense terrassa i amb pàrquing) està a la venda ara, febrer del 2011, després de mesos de descens dels preus, per 450.000 euros. El preu de mercat de les vivendes, el setembre del 2008, es pot pensar que era sensiblement superior.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal