El Banc d'Espanya demana nova retallada en els sous dels funcionaris0

1135 17/06/2011, 09:46       #Retribucions,

El Banc d'Espanya considera que encara és necessari un "ajust enèrgic" que permeti sanejar les finances públiques espanyoles de manera "ràpida i sòlida", segons afirma en el seu Informe Anual, difós aquest matí.

Per la banda de les despeses, el Banc d'Espanya considera que hi ha "cert marge" per abordar un nou ajust en la remuneració per assalariat dels funcionaris "donat que s'observen diferències salarials significatives entre la remuneració per assalariat en el sector públic davant el privat", sobretot --afegeix-- "en els estrats de baixa qualificació".

També queda marge per a la retallada de despeses --segons l'organisme regulador-- en la inversió pública i en les transferències i subvencions de les administracions.

Per la banda dels ingressos, el Banc d'Espanya suggereix actuar sobre els impostos que graven la propietat immobiliària i el consum, fonamentalment l'IVA, i retallant desgravacions fiscals.

Més disciplina sobre les autonomies

Amb tot, el Banc d'Espanya subratlla que la principal font d'incertesa per a la reducció del dèficit resideix a les comunitats autònomes. En el seu Informe Anual, l'organisme advoca per estendre les regles de sostre de despesa a aquestes administracions i també per establir un nou mecanisme de sancions per introduir més disciplina en les comunitats autònomes. No obstant, s'admet que "no és fàcil definir aquestes (sancions) de manera que la seva aplicació sigui efectiva".

Salaris flexibles

El Banc d'Espanya valora que l'economia espanyola ha començat un camí de lenta recuperació, que no està exempt d'incerteses, i aconsella seguir endavant amb les reformes iniciades pel Govern i amb les quals formen part del tradicional receptari d'aquest organisme.

En particular, l'organisme que governa Miguel Ángel Fernández Ordóñez recomana el desenvolupament d'un nou sistema de negociació salarial més flexible que l'actual, desvinculat de la inflació, i amb possibilitat de revisió trimestral en funció de l'evolució econòmica. Amb aquest model "extrem" --reconeix-- de fixació salarial, calcula que s'hauria estalviat la destrucció de 85.000 llocs de treball. "En absència de rigidesa, per exemple, els salaris haerien caigut un 1,4% el 2009, davant el creixement del 4% observat", cita com a exemple, i això --afegeix-- hauria significat un impuls positiu sobre el PIB de 2,6 punts el 2010 (un any en què l'economia va retrocedir el 0,1%).

Sector financer

En relació amb el sector financer, el Banc d'Espanya informa de l'actual "procés profund de reestructuració i recapitalització" de les entitats, en general, i de les caixes d'estalvis, en particular, orientat a fer que el 30 de setembre d'aquest any (o el març del 2012, com a molt tard) totes tinguin elevat el nivell de capital principal mínim (del 8% o del 10%, segons els casos).

"En qualsevol cas --s'afirma--, les entitats s'enfronten encara a reptes importants relacionats amb l'encara fràgil situació econòmica d'alguns dels seus prestataris, el creixement de les seves fonts de finançament i la seva exposició al sector immobiliari, i, per tant, hauran de seguir fent esforços per enfortir la seva posició financera i reduir la seva estructura de costos".


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal