Més del 20% dels alumnes de sisè de Primària per sota del nivell mínim0

673 21/06/2011, 08:58   

Més d'un 20% dels alumnes de sisè de Primària de les escoles públiques i concertades catalanes no aconsegueixen obtenir els coneixements bàsics en català, castellà, matemàtiques i anglès, segons dades del Departament d'Ensenyament.

La dada supera el llindar de fracàs escolar recomanat pel Consell Europeu --del 15%-- en totes les competències avaluades per la prova de sisè de Primària, amb percentatges de fracàs del 26,3% en català, del 26,5% en castellà, del 21,4% en matemàtiques i del 26,6% en anglès.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha explicat que els resultats de la prova de sisè, tot i mantenir diferències entre els col·legis públics, concertats i privats, han mostrat més bones qualificacions que en anys anteriors en totes les competències.

Formació extraescolar

Les diferències de resultats entre les escoles públiques i les concertades i privades responen, entre altres raons, al nombre més elevat d'alumnes immigrants, en què per al seu procés d'integració complet són necessaris alguns cursos. El pes d'estudiants d'altres països a les escoles privades és molt més petit que a les públiques. El factor econòmic també és rellevant, ja que bona part dels alumnes d'escoles privades i concertades fan activitats extraescolars, especialment cursos d'idiomes, fora del centre escolar.

A les proves de competències bàsiques de sisè de Primària s'hi van presentar 68.631 alumnes de 2.101 centres de tot Catalunya.

Influència de la sisena hora

Irene Rigau considera que "sigui quina sigui la titularitat, tots els centres han de millorar" els coneixements dels alumnes que no han pogut demostrar que han adquirit un nivell suficient. La millora dels resultats respecte a anys anteriors s'ha produït, segons ha explicat el president del Consell Superior d'Avaluació, Joan Mateu, per múltiples factors, com la sisena hora i la modificació dels sistemes d'aprenentatge per part dels mestres, entre altres. També ha esmentat com un possible factor de millora el fet que moltes escoles han assajat la prova i els nens ja coneixien per endavant la metodologia a què s'enfrontarien.

Per evitar que aquests assajos previs s'utilitzin només per millorar la nota del centre i no tant per variar la metodologia d'estudi, Mateu ha anunciat que s'estudien canvis en la prova de cara a l'any que ve. La consellera ha valorat que el resultat de l'examen "deixa enrere la frustració i aporta esperança i optimisme als centres", als quals s'informa detalladament aquest any per primera vegada dels resultats dels seus alumnes, i s'estableixen mecanismes de coordinació amb els instituts de secundària als quals s'incorporaran el curs que ve.

Millora en comprensió lectora

"El sistema és permeable i pot millorar --ha considerat--, i així s'ha constatat amb la comprensió lectora del català", que ha millorat aquest any amb un 86,1% davant el 77,1% del 2010, i el 83,9% del 2009. La supressió de la sisena hora a tots els cursos de Primària de les escoles públiques no té per què repercutir negativament l'any que ve en aquestes proves d'avaluació, ha dit la consellera, que ha assenyalat que "no tots els centres" l'havien implantat. Ha posat com a exemple les escoles rurals, en què els alumnes treuen més bones notes tot i haver-se implantat la sisena hora més tard que a altres centres de Catalunya.

Les famílies també han rebut ja els resultats obtinguts pels seus fills en aquesta avaluació bàsica de Primària, que passa de ser "certificadora a propositiva", segons Rigau, amb propostes de treballs obligatoris per millorar a l'estiu per als alumnes que no l'han superat.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal