El Departament aplicarà les mesures del Ministeri0

1048 27/04/2012, 11:39       #Retribucions, #Mesa sectorial, #Jornada intensiva,

Ordre del dia:

1. Situació actual creada per les diferents mesures d’austeritat previstes.

2. Torn obert de paraules.

"El professorat de Catalunya serà el que més hores lectives tindrà de tota Espanya, el que tindrà més hores (28) d'horari fix, el que tindrà més alumnes i el que estarà més mal pagat"

1.- Situació actual creada per les diferents mesures d’austeritat previstes.

La reunió té com a únic punt d'ordre del dia la situació actual creada per les diferents mesures d’austeritat previstes. El Departament d'Ensenyament explicarà com aplicarà les mesures aprovades recentment pel Ministeri, "Real Decreto-ley 14/2012, de 20 de abril, de medidas urgentes de racionalización del gasto público en el ámbito educativo", i com pensa combinar-les amb les mesures anunciades pel propi Departament a l'Acord de Govern 29/2012, de 27 de març.

La Mesa comença amb un discurs de la Consellera, de caràcter més polític que no pas tècnic, en el qual se'ns diu que el Departament considera que el Ministeri està envaint competències de la Generalitat en algunes de les mesures, però que pensa apilcar-les en qualsevol cas, amb indepèndència que les recorri al TC. En el Reial Decret del Ministeri hi ha mesures que deixen l'opció a la CCAA i n'hi ha que no. Aquestes últimes són les que envaeixen competències, segons la Consellera. Afegeix que malgrat l'aplicació d'aquestes mesures, la qualitat de l'educació no se'n ressentirà. Després del discurs, la Consellera se'n va sense donar dret de rèplica als sindicats, i deixa que els interlocutors habituals expliquin les concrecions de l'aplicació d'aquestes mesures.

1.- CONCRECIÓ DE LES MESURES DEL MINISTERI:

a) Increment de la jornada lectiva dels mestres fins a un mínim de 25 h. setmanals i del professorat de secundària fins a un mínim de 20 h. setmanals.
El Departament considera que aquesta mesura és, ara per ara, de compliment obligatori, per tant, s'aplicarà íntegrament.

b) Substitució de professors. En els centres públics i concertats, el nomenament de substituts es produirà únicament quan hagin transcorregut deu dies lectius des de la situació que dóna origen al nomenament.
S'aplicarà íntegrament a ESO, Batxillerat i FP. Per a cobrir a l'ESO les baixes durant els dies que no hi hagi substitució, s'anul·laran els desdoblaments, i un dels professors haurà de prestar activitat lectiva amb el material que hauran de tenir preparat els departaments.

c) Ratio alumnes per aula. Possibilitat d'ampliació fins a un 20% del nombre màxim d'alumnes dels diferents nivells.
També s'aplica íntegrament a ESO, Batxillerat i FP. ESO: 35 alumnes. Batxillerat: 40 alumnes. FP: 35 alumnes.

d) Implantació d'ensenyaments d'FP: s'aplica íntegrament.

e) NO-OBLIGACIÓ dels instituts d'oferir dues modalitats de batxillerat.
El Departament considera que és una mesura opcional i no l'aplicarà.

2.- CONCRECIÓ DE LES MESURES DEL DEPARTAMENT:

a) Modificació de les exempcions horàries setmanals dels càrrecs de coordinació.
S'ajorna per al curs 2013/14.

b) Revisió dels desdoblaments de l'ESO.
S'ajorna per al curs 2013/14. Queda com fins ara. Aquests desdoblaments són els que s'anul·len quan han de dedcar-se al supòsit 2 de les mesures del Ministeri (guàrdies amb càrrega lectiva).

c) Tutories d'FP, revisió de la dedicació horària.
S'ajorna per al curs 2013/14.

d) Nou model d'assignació de la plantilla de la ZER (a Primària).
Es manté.

e) Horari de 28 hores setmanals de permanència fixa a Secundària.
Es manté.

f) Adequació de les condicions i criteris dels estadis docents.
Es manté.

3.- VALORACIÓ D'ASPEPC·SPS EN EL TORN D'INTERVENCIONS

ASPEPC·SPS considera que la Consellera ha fet un "brindis al sol" en anunciar que recorrerà al Constitucional unes mesures que, això no obstant, aplicrà. És el cas, per exemple, de les 20 hores setmanals de jornada lectiva. ASPEPC·SPS manifesta al Departament que hi ha dubtes sobre el fet que sigui d'obligat compliment, ja que el propi Ministeri ha dit que no ho és i que altres CCAA han dit ja públicament que no aplicaran aquesta mesura. Concretament, Andalusia, Castella i Lleó, Navarra...

ASPEPC·SPS anuncia que els seus serveis jurídics faran un dictamen sobre el tema. Pel que fa a la resta de mesures, ASPEPC·SPS considera que són devastadores per a l'ensenyament públic, molt especialment per a la Secundària -el sector més castigat- tant pel que fa als docents, com als alumnes i als llocs de treball que es perdran. En definitiva, el que el Departament d'Enseyament està plantejant no és una adequació de les seves mesures per evitar un solapament amb les del Ministeri, sinó una simple addició d'unes i les altres.

S'està parlant de mesures d''abast estatal i, per tant, estem obligats a comparar-nos amb els professors de la resta d'Espanya. El Departament sembla ignorar que a tot arreu, menys a Catalunya, les hores lectives es computen en 50 minuts -algunes CCAA a 55-. A 50 minuts, surten 16.6 hores setmanals reals; a 55 minuts, 18.33 hores setmanals reals. Només a Catalunya farem 20 hores efectives.

Amb això, el professorat de Catalunya serà el que més hores lectives tindrà de tota Espanya, el que tindrà més hores (28) d'horari fix, el que tindrà més alumnes, el que estarà més mal pagat -després de l'anunci d'unes retallades salarials que només s'aplicaran aquí- i el que treballarà en unes pitjors condicions laborals. Què pretén el Departament d'Ensenyament?

Per això, no es pot dir, com ha dit la Consellera, que aquestes mesures no afectaran la qualitat de l'ensenyament. Dir això és enganyar: és evident que hi haurà un impacte.

A més a més, el sistema de substitucions que el Departament ha plantejat, amb l'anul·lació "temporal" dels desdoblaments a l'ESO mentre no es cobreixi la, és un subterfugi administratiu per a estalviar-se substituts, a més d'inviable tècnicament.

Finalment, ASPEPC·SPS afegeix que el fet que Catalunya és l'única Comunitat Autònoma d'Espanya on no hi ha jornada continuada. Això és, a part d'un greuge comparatiu més, un inconvenient que encara farà més problemàtica l'aplicació d'aquest revoltim de mesures que s'acaben d'anunciar. Sense jornada continuada i amb 20 i 28 hores d'horari, les distribucions horàries del professorat acabaran sumant inevitablement, en la majoria de casos, tres tardes. I això sense comptar amb els "inevitables" forats horaris, que no compten però que són allí. Si el Departament vol que per al proper mes de novembre els instituts siguin olles a pressió, va pel bon camí.

L'Administració ha respòst que el curs vinent hi haurà jornada continuada a la Secundària. Que la proposta es presentarà en aquesta Mesa i que s'exigiran alguns requisits encara per concretar, com ara que s'aprovi per Consell Escolar o que s'inclogui en el Projecte Educatiu de Centre.

Igualment, el Departament es compromet a portar a la Mesa una proposta de compactació horària del professorat de Secundària.

Els representants d'ASPEPC·SPS a la Mesa Sectorial
logo aspepc·sps


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal