COMUNICAT I VALORACIÓ D'ASPEPC·SPS SOBRE LES NOVES RETALLADES ANUNCIADES PEL DEPARTAMENT0

1244 02/05/2012, 09:47       #Retribucions, #Jornada intensiva, #Comunicats,

1.- SOBRE L'OBLIGACIÓ LEGAL ADDUÏDA PEL DEPARTAMENT;

2.- SOBRE EL PAQUET DE MESURES;

3.- SOBRE LA JORNADA CONTINUADA.


1.- SOBRE L'OBLIGACIÓ LEGAL ADDUÏDA PEL DEPARTAMENT

El Departament d'Ensenyament va anunciar el passat dijous 26 d'abril “l'adequació” entre les seves mesures i les anunciades pel Ministeri. El primer que hem d'assenyalar és que el Ministeri no té competències per a legislar sobre alguns dels aspectes que incorpora en aquest Reial Decret, com és el cas de l'horari lectiu del professorat.

És cert que la Disposició Addicional Primera considera aquest Decret de caràcter bàsic, però també ho és que la invasió de competències és tan evident que no hi ha cap obligació d'acatar aquesta mesura. Així ho han entès, sense anar més lluny, Andalusia, Castella i Lleó, Galícia o Navarra... Si el Departament ha decidit aplicar les 20 hores lectives és perquè ja li va bé.

2.- SOBRE EL PAQUET DE MESURES

El total de retallades resultant és una simple addició entre les del Departament i les del Ministeri. Això sí, el Departament en modula el grau perquè, altrament, l'aplicació indiscriminada de tot el “pack” ens portaria directament cap a la implosió del sistema educatiu. Una amenaça que, per cert, no es dissipa pas.

El Departament recupera -en fals- els desdoblaments a l'ESO i les hores de reducció per càrrecs de coordinació, així com les hores per tutoria d'alumnes en centres de treball. Però no es fa enrere en els punts més durs: les 28 hores d'horari fix a la Secundària, les retallades salarials en els estadis/sexennis...

S'aplicarà l'increment de jornada lectiva fins a 20 hores setmanals a Secundària -25 a Primària-, i se situa en 10 dies hàbils el mínim per a cobrir les baixes amb substitució. Mentrestant, es cobriran des del centre desfent els desdoblaments per tal que un dels dos professors atengui amb continguts lectius els grups afectats per la baixa. A Secundària s'aplicarà l'increment de ratios fins a un 20% -quedarà en 35 alumnes a l'ESO, 40 al Batxillerat i 35 a l'FP-. Els nous cicles formatius d'FP queden ajornats i, finalment, el Departament mantindrà l'obligatorietat que cada institut ofereixi com a mínim dues modalitats de Batxillerat.

En algun casos, el Departament modula el grau d'aplicació de les mesures, però quan ho fa -amb l'excepció de l'obligatorietat d'oferir dues modalitats de BAT- o bé és amb categories de valoració aleatòria, o bé amb criteris que tècnicament són de molt difícil aplicació... per no dir impossible. Per exemple, el relatiu condicionament de l'increment de les ratios a les característiques de l'alumnat admet tota mena d'interpretacions; per la seva part, la cobertura de baixes a càrrec de la plantilla del centre, amb càrrega lectiva i anul·lant els desdoblaments sempre que faci falta, no solament és de difícil aplicació pel que fa a les franges horàries, sinó que obliga el docent a impartir especialitats per a les quals no està preparat. A més a més, és un engany: o hi ha desdoblament o no n'hi ha: aquí les mitges tintes no serveixen.

Això sí, es manté el sentit de l'humor: condicionar l'increment de les ratios a la disponibilitat d'espai a les aules, és quelcom que, donada la seva inexorabilitat, resulta de menció absolutament innecessària.

En relació als augments d'horari, tant lectiu com de permanència, el Departament ha anunciat que les tardes lectives es reduirien a dues, per tal de permetre una major compactació de l'horari del professorat. Mesura que arriba tard i que és insuficient. Ja veurem fins a quin punt el Departament està disposat a negociar.

3.- SOBRE LA JORNADA CONTINUADA

Els professors catalans ja tenim a hores d'ara el dubtós honor de ser dels pitjors pagats de tota Espanya, els que fem més hores lectives -20 setmanals- i de permanència -28-. I els únics que no tenim jornada continuada. A això cal afegir-hi que les hores, a la resta d'Espanya, són de 50 o 55 minuts. Aquí de 60. A 20 hores de 50 minuts, surten 16.6 hores setmanals. El greuge es tan evident que no admet rèplica.

L'única mesura que, en part, pot ajudar a amortir l'impacte inevitable de les retallades és la jornada continuada a la Secundària. No ens estendrem ara en els molts arguments que hi ha a favor. Ja ho hem fet en altres instàncies i són públiques. Només volem, això sí, fer una reflexió per al Departament d'Ensenyament i al seu màxim responsable polític, la Consellera Irene Rigau.

L'anunci de la jornada continuada a la Secundària és l'única mesura que, sense que es pugui considerar com una “compensació” en el context de retallades, i a banda dels avantatges objectius que presenta, pot absorbir part de l'impacte negatiu de la resta de mesures i pot palesar que el Departament també sap fer quelcom més, a part de retallar: que també sap optimitzar.

Sabem que hi ha sectors per als quals el mer fet que la jornada continuada afavoreixi indirectament el professorat, condiciona inapel·lablement que s'hi posicionin en contra. I sabem també que hi ha interessos particulars que s'exposen il·legítimament com d'interès general en contra de la jornada continuada. Podem admetre que per al Departament no sigui un argument a favor de la jornada continuada que aquesta afavoreixi indirectament el professorat. Però mai tampoc pot ser un contraargument.

En aquest sentit, demanem que la jornada continuada s'apliqui generosament, sense els entrebancs burocràtics que estan només pensats per a inhibir i que se'n faciliti l'accés a tots aquells centres que ho demanin de forma contrastada. La jornada continuada no és per ella mateixa cap bàlsam de Fierabrás que faci oblidar la resta de retallades. Però és una primera cura d'urgència, una mostra de sensibilitat i l'única, l'única mesura d'optimització en aquest context generalitzat de retallades. Altrament, la gravetat de la situació pot portar-nos a un punt de no retorn. Esperem que s'estigui a l'alçada de les circumstàncies. Demanem que s'hi estigui.

El comité executiu d'ASPEPC·SPS
logo aspepc·sps


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal