Vaga històrica a l'ensenyament de tot l'estat en contra de les retallades. 0

930 22/05/2012, 20:04       #Vaga, #Mobilitzacions,

Milers de persones es manifesten a tot Catalunya contra les retallades en l'ensenyament

El departament d'Ensenyament, però, assegura que ha seguit la vaga un 25,23% del professorat, mentre que els sindicats. En qualsevol cas, milers de persones, entre 150.000 i 25.000, segons les fonts, s'han manifestat al centre de Barcelona contra la tisorada. Girona, Lleida i Tarragona se'ls han unit a la tarda.

Ensenyament ha xifrat en un 25,23% el seguiment als centres públics, segons un comunicat difós a les 6 de la tarda. El Departament ha rebut dades d'un 85% dels centres, a partir de les quals assegura que la vaga ha tingut més incidència a primària (27,8%) que a secundària (22,23%). El balanç anterior, de quarts d'una, situava en un 25,82% el suport a la vaga. Les comarques de Barcelona, amb el Vallès Occidental, la regió Maresme-Vallès Oriental i el Baix Llobregat, són les àrees amb més docents en vaga.

Els sindicats, en canvi, han situat per sobre del 50% el suport a la protesta. USTEC-STES, per exemple, manté que la majoria de centres educatius de Catalunya han estat afectats per la vaga i que més del 50% del professorat l'ha seguida. També assegura que s'ha paralitzat l'activitat als instituts, que en alguns casos han optat per protestes alternatives, i universitats.

Al conjunt de l'estat espanyol, els sindicats xifren en un 80% de mitjana el seguiment de la vaga de professorat, mentre que el Ministeri d'Educació ho rebaixa a un 19%.

"SOS ensenyament públic de qualitat", a Barcelona

Milers de persones han participat al centre de Barcelona en una gran manifestació de la comunitat educativa contra les retallades en l'ensenyament. En la marxa, que ha arrencat pocs minuts després de dos quarts d'una del migdia, s'hi han vist docents, famílies amb els seus fills i alumnes dels diferents nivells educatius que protesten contra les últimes mesures impulsades tant pel Ministeri d'Educació com pel Departament d'Ensenyament. Han destacat les moltes persones vestides amb samarretes grogues amb el lema "SOS ensenyament públic de qualitat".

La protesta ha estat encapçalada pels dirigents de sindicats d'estudiants, de professors i representants de les associacions de pares (AMPAES), amb una pancarta amb el lema: "Contra les retallades en educació". En la manifestació, que ha transcorregut en un ambient festiu, amb nombrosos pares i mares acompanyats pels seus fills menors, s'han vist pancartes amb lemes com "Som el llevat que aixecarà la massa", "No, no, no, a la privatització" i "Ni augment de taxes, ni acomiadaments, salvem la universitat pública". Els manifestants, a més, han fet sonar xiulets i sirenes mentre corejaven càntics contra les mesures que retallen el pressupost dedicat a l'ensenyament públic.

Girona, Lleida i Tarragona, també

A més de la manifestació de Barcelona, també hi ha mobilitzacions a les altres capitals catalanes, on el clam a favor de l'ensenyament públic i contra les retallades s'ha tornat a fer sentir a la tarda.

A la capital del Segrià, mestre i professors, pares i representants dels indigants acampats a la Universitat de Lleida han anat fins a la subdelegació del govern espanyol, on un docent, un pare i un alumne de secundària han llegit un manifest. La manifestació, de més de 2.000 persones, s'ha desenvolupat amb un ambient festiu. Els mestres han denunciant que les retallades fan que les aules tornin a les condicions dels anys 80. S'han sentit consignes com "L'educació, ni tocar-la".

A Girona, la marxa ha sortit de la plaça de la Independència a un quart de 7 i ha acabat a la seu de la Generalitat a la ciutat, tot i que algunes persones han optat per continuar fins al rectorat de la Universitat de Girona. La major part delsmanifestants han estat mestres, però també hi havia pares i fills, molts amb la samarreta groga. Una primera estimació situava en 1.500 els manifestants. Al migdia, unes 500 persones, la majoria estudiants, ja s'han mobilitzat al centre.

A Tarragona, la marxa ha començat amb retard respecte l'hora prevista, dos quarts de 7, a la plaça Imperial Tarraco, i acabarà a la plaça de la Font. A la marxa, d'unes 2.000 persones, hi predomina el color groc de les samarretes reivindicatives i el so dels xiulets i timbals. Els sindicats asseguren que el suport a la vaga ha superat el 50% a tota la demarcació, però Ensenyament rebaixa la xifra al 15%.

Els efectes de la vaga

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", la consellera Irene Rigau ha destacat els efectes negatius que pot tenir la vaga tenint en compte que falta poc per acabar el curs escolar.

Vaga contra les retallades

La vaga la convoca tota la comunitat educativa a tots els nivells de l'ensenyament des de les escoles bressol fins a les universitats per mostrar el rebuig unitari i frontal a les noves mesures d'ajust impulsades pel Ministeri d'Educació, aplicades també per la Conselleria, com ara l'augment d'hores lectives per part dels professors, que suposarà -asseguren- la pèrdua de 2.000 llocs de treball, o l'augment de la ràtio d'alumnes per classe, cosa que significa -denuncien- un retrocés de vint anys.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal