Substitucions, especialistes, autoritat pública, horaris professorat de secundària0

1803 08/06/2012, 12:09       #Mesa sectorial, #Interins i substituts, #Autoritat pública,

Ordre del dia:

1. Continuació del punt relatiu al seguiment de les mesures a aplicar des de l’Administració Educativa en el curs 2012-2013.

2. Projecte de Decret, de modificació del Decret 196/2008, de 7 d’octubre, pel qual es regula la contractació de professionals com a professorat especialista en centres públics d’ensenyament no universitari dependents del Departament d’Ensenyament.

3. Avantprojecte de llei de modificació de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d’educació, amb relació a la consideració d’autoritat pública del professorat en l’exercici de la funció docent.

4. Torn obert de paraules.


1.- Continuació del punt relatiu al seguiment de les mesures a aplicar des de l’Administració Educativa en el curs 2012-2013.

Es reprèn la qüestió de la negativa del Departament a abonar el mes de juliol als substituts mitjançant un nou nomenament. ASPEPC·SPS proposa que els diners retinguts de la darrera vaga que, segons el Departament, s'utilitzaran en altres partides, vagin al pagament del mes de juliol als substituts. Cap sindicat s'afegeix a la proposta i el departament la rebutja.

La part sindical, de manera unànime, es reafirma en que el no pagament del juliol suposa un incompliment dels compromisos de l'Administració per molt que la Llei d'acompanyament dels Pressupostos faculti a la Generalitat per a suspendre qualsevol acord amb els sindicats. A més, les mesures proposades que afecten el col·lectiu de professors interins i substituts suposen incorporar a l'àmbit docent la retallada del 15% de feina i sou dels interins que s'ha fet a tota l'Administració de la Generalitat, quan el Govern havia manifestat que no s'aplicaria a Ensenyament. Aquestes mesures agreujaran les condicions laborals dels que estan en una situació més precària i complicaran l'organització dels centres: per exemple, hi haurà menys persones per a cobrir absències atès que el substituts no faran guàrdies perquè no els les pagaran.

També rebutgem la retallada perquè, legalment, el personal interí funcionari té els mateixos drets que el personal funcionari i entenem que la substitució hauria de cobrir la jornada íntegra del funcionari substituït.

Fent un exercici poc agradable de “realisme”, ASPEPC·SPS proposa que, si més no, es pagui el mes de juliol encara que sigui en dos terminis. La resta de sindicats s'hi afegeixen i el Departament diu que n'estudiarà la viabilitat legal i econòmica (algunes informacions posteriors des d'altres àmbits ens indiquen que ni tan sols es prendrà en consideració).

Demanem també que es mantinguin les substitucions de jornades senceres i, com a màxim, les substitucions dels càrrecs directius siguin cobertes proporcionalment al nombre d'hores però no la resta, tant pel personal interí/substitut com de cara al funcionament dels centres. Així mateix que el personal interí/substitut pugui ser tutor i la tutoria li sigui reconeguda i se li pagui. El Departament anota la proposta.

Tot i que no som massa optimistes (el Departament ha anunciat que aquest tema no es tornarà a portar a la Mesa) esperem que aquestes dues propostes no siguin llençades a la paperera.

2. Projecte de Decret, de modificació del Decret 196/2008, de 7 d’octubre, pel qual es regula la contractació de professionals com a professorat especialista en centres públics d’ensenyament no universitari dependents del Departament d’Ensenyament.

El Departament vol flexibilitzar tant l'accés com la continuïtat del professorat especialista a aquelles àrees de l'FP en les quals són necessaris.

Es proposa que el requisit inicial per a la primera contractació sigui l'experiència laboral de dos anys en els darrers cinc enlloc dels dos anys seguits en els darrers cinc vigent fins ara.

També es proposa que l'”exercici simultani” de l'àmbit laboral i docent com a condició per a la continuïtat/renovació del contracte de forma que, per exemple, la pèrdua del lloc de treball no comporti automàticament la pèrdua del lloc docent -com podia passar segons la normativa vigent- sigui reemplaçat per l'”exercici suficient”, entenent com a tal haver exercit la tasca laboral en dos dels darrers cinc anys o 5 en els darrers 10 anys.

La part sindical demana la regularització de les condicions del professorat especialista i una obertura de la Borsa de treball per a professorat especialista per a cobrir les places per a les quals encara no hi ha candidats. El Departament avaluarà les necessitats i, si cal, obrirà una nova convocatòria pròximament que s'hauria de regir pel Decret vigent, tot i que manifesta que és partidari d'esperar a obrir la convocatòria amb el nou Decret (d'aquí a entre tres i sis mesos).

3.- Avantprojecte de llei de modificació de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d’educació, amb relació a la consideració d’autoritat pública del professorat en l’exercici de la funció docent.

El Departament presenta la l'avantprojecte de modificació de la Llei d'Educació manifestant que el moment no sembla potser el més oportú però assenyalant que era un compromís pres fa temps i que té com a finalitat millorar el clima escolar i ajudar a la valoració pública de la figura del docent.

Bàsicament, el text reconeix al professor la presumpció de veracitat en les seves funcions i responsabilitats docents eliminant la, en opinió d'ASPEPC·SPS, aberració conceptual que suposava que, en cas de conflicte, la paraula de l'alumne o del pare tingués el mateix pes que la del docent quan no, de fet, atesa la tolerància de certs equips directius davant de les conductes agressives i de menyspreu als docents, un pes superior. No té cap repercusió penal sinó només administrativa (no hi ha uniforme ni porra com algun sindicat ha dit).

USTEC ha rebutjat de ple la consideració d'autoritat pública del professorat assenyalant que no és necessària (!) i que ens fa retrocedir 30 anys (!!!).

CCOO i UGT, amb matisos, han donat suport a l'avantprojecte.

Finalment, ASPEPC·SPS que havia reclamat des de feia anys aquest canvi normatiu, ha manifestat la seva satisfacció per aquesta modificació que amplis segments del professorat de secundària reclamaven des de feia molts anys.

4.- Torn obert de paraules.

ASPEPC·SPS ha presentat una proposta de regularització dels horaris dels professors de secundària per tal d'evitar els abusos, les arbitrarietats i els horaris demencials que existeixen en alguns centres.

Proposem incloure en les Instruccions d'organització dels centres públics de Secundària els següents principis per a la confecció d'horaris:

1.- “Els horaris del professorat s'elaboraran tenint en compte el principi d'equitat i repartiment just de les tasques i el nombre d'alumnat per professor”.
2.- “L'horari fix del professorat al centre serà compactat excepte que faci renúncia expressa amb anterioritat a l'elaboració dels horaris”.
3.- “L'horari de les jornades reduïdes s'intentarà compactar en els menys dies possibles. En tot cas, la d'1/3 no obligarà al professor a estar en el centre més de 3 dies i la de 1/2 jornada i 2/3 no més de 4, excepte en el cas que la persona afectada faci amb anterioritat a l'elaboració dels horaris renúncia expressa”.

El Departament ha manifestat la seva disposició a negociar aquest aspecte però no accepta els enunciats proposats per ASPEPC·SPS perquè considera que són massa restrictius i xocarien amb l'autonomia dels centres. Sembla que es discutirà a la propera sectorial una redacció diferent.

Els representants d'ASPEPC·SPS a la Mesa Sectorial
logo aspepc·sps


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal