Setmana reivindicativa a les escoles i instituts catalans0

988 09/06/2012, 15:08       #Mobilitzacions, #Jornada intensiva,

Les mobilitzacions contra les retallades a les aules públiques s’han atomitzat i estès per tota la geografia catalana al llarg d’aquesta setmana, amb tancades a centres, cassolades, concentracions i manifestos reivindicatius. Les mesures anunciades pel ministeri d’Educació, amb increments de ràtios d’alumnes i augment d’hores lectives de feina per als professors, sumades a les retallades que ja havia aplicat des de l’any passat el Govern català, han portat a molts centres escolars i comunitats educatives a emprendre els seus propis actes de pressió a les administracions.

http://emprenyats.secundaria.info

Els centres els professors de secundària prenen mesures
Envia les mesures adoptades al teu centre a emprenyats@secundaria.info

Una vintena escoles de Lleida comencen aquesta tarda de dijous a les 16.30 hores una jornada de protesta contra les retallades, amb accions festives i reivindicatives als centres que acabaran amb una acampada per quedar-s’hi a dormir fins demà divendres al matí. Escoles com l’Alba, Sant Jordi, Països Catalans, Espiga, Creu del Batlle, Parc de l’Aigua, Joc de la Bola, Pinyana, la bressol Secà Sant Pere, l’escola Parc del Saladar d’Alcarràs, l’escola Sant salvador d’Albatàrrec o l’institut Els Planells d’Artesa de Segre participen en la jornada reivindicativa que acabarà demà al matí amb concentracions a les 10.30 hores davant dels serveis territorials d’Ensenyament de la Generalitat i a les 12 hores davant la subdelegació del govern espanyol, a la plaça de la Pau.

El mètode de la tancada al centre escolar s’ha estès a d’altres indrets. Estudiants, i alguns professors, dels instituts Sant Quirze, el Ribot i Serra de Sabadell i Cavall Bernat de Terrassa, per exemple, es van tancar ahir dimecres al vespre fins aquest matí de dijous als seus centres, per protestar també contra les retallades.

A l’escola Font d’en Fargas, del barri d’Horta Guinardó de Barcelona, ho faran el cap de setmana. Famílies, professors i alumnes de diversos centres de l’entorn tenen previst realitzar una acampada en aquesta escola els dies 8 i 9 de juny, on realitzaran tallers i debats per expressar la seva disconformitat amb les mesures de retallada anunciades pels governs català i espanyol.

Altres comunitats educatives ja ho han fet també aquesta setmana. Professors i Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA) d’una trentena d’escoles de Sants, Hostafrancs, Badal i La Bordeta, a la ciutat de Barcelona, van realitzar ahir dimecres a la tarda una cassolada reivindicativa per reclamar “al Govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona que aturin totes les retallades” i “garanteixin na ràtio docents-alumnes adequada”, entre moltes altres coses.

Al barri del Besós de Barcelona, l’escola Eduard Marquina es va concentrar també aquest dimecres 6 de juny a les portes del centre per mostrar el seu “rebuig al tancament del grup de P3 que implica la desaparició progressiva de l’escola”, diuen. L’increment de ràtios fins a 27 alumnes que s’ha aplicat de cara al curs vinent a Barcelona –acollint-se a la porta oberta pel ministeri, que permet pujar fins a 30 alumnes les aules de primària– ha fet desaparèixer una desena de grups de P3 a la ciutat.

Més enllà d’accions de protesta, altres centres escolars s’han organitzat també a nivell local per expressar la seva oposició a les retallades amb manifestos unitaris i altres mesures de pressió. Una vintena d’escoles de Sant Andreu han signat un manifest “en defensa de l’educació pública i de la seva qualitat” per denunciar que no poden “assumir aquesta degradació de l’educació pública” a la que porten, al seu parer, les mesures de “reducció de plantilles, disminució d’hores de gestió i coordinació del professorat, increment d’alumnes per aula i no nomenament de personal substitut fins a l’onzè dia lectiu”.

Professors d’una setantena d’instituts de secundària de l’àrea metropolitana de Barcelona s’han organitzat com a “assemblea de secundària de Barcelona” i proposen suspendre les activitats extraescolars del proper curs i la compra de llibres de text fins que no s’atenguin les seves reivindicacions, que són la jornada continuada en els centres, períodes lectius de 50 minuts (en lloc d’una hora) i l’aturada de les mesures de retallada com l’ampliació de ràtios. A més, reclamen recuperar el batxillerat nocturn i que s’estableixi un calendari per a la recuperació dels nivells salarials perduts pels docents des de l’inici de les retallades.

El representant de l’Assemblea i professor de l’institut Galileo Galilei de Barcelona, Josep Alsina, va explicar que la intenció de l’assemblea és traslladar aquestes propostes a tots els instituts catalans perquè ho debatin i ho votin als seus claustres de final de curs, de forma que les mesures de pressió –si són recolzades per la majoria de professors– es comencessin a aplicar a partir de l’inici del curs vinent.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal