Les noves retallades de Rajoy0

668 12/07/2012, 08:21       #Retribucions,

Rajoy apuja l'IVA, suprimeix la deducció per habitatge, abaixa la prestació d'atur i suprimeix la paga extra de Nadal dels funcionaris

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dimecres al Congrés de Diputats un ampli paquet d'ajustos amb el que preveu estalviar 65.000 milions durant els propers dos anys i mig, augmentant ingressos i reduint despesa. Fins ara l'executiu havia presentat aquest any un pla de retallades per valor de 27.000 milions i les autonomies un de 18.000 milions.

El govern espanyol ha anunciat que apujarà l'IVA tres punts. El tipus general passarà del 18% al 21% i el reduït del 8% al 10%. El superreduït es manté al 4%. L'augment entrarà en vigor el proper diumenge o dilluns quan el decret que aprovarà aquest divendres l'executiu entri en vigor al publicar-se al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), segons han explicat fonts de la Moncloa. A canvi de l'increment de l'IVA, es redueixen les cotitzacions socials un punt l'any que ve i un altre el 2014.

També s'elevarà la fiscalitat mediambiental. Rajoy també ha anunciat que suprimirà les deduccions per la compra d'habitatge, als nous compradors a partir del 2013. Ha assegurat que no renuncia a abaixar els impostos però assegura que les "circumstàncies han canviat" i s'hi ha d'"adaptar".

Amb l'augment de l'IVA, els únics productes que quedaran amb el mateix preu seran els d'IVA superreudït, com els aliments bàsics, llibres, diaris i revistes, entre d'altres. Passen a pagar un 10% els d'IVA reduït, com la majoria d'aliments, l'aigua o els productes sanitaris. La resta de productes passaran a pagar el 21%.

Rajoy ha avançat a més que en el consell de ministres d'aquest divendres es realitzarà una reforma de la tributació mediambiental, impulsant en el sistema impositiu el principi que "qui contamina, paga", alhora que es contemplarà la pujada de la imposició del tabac. Addicionalment es realitzaran modificacions en el sistema de pagaments fraccionats de l'impost de societats.

Menys subvencions i diners pels ministeris

El president espanyol ha anunciat també que en matèria de despeses es procedirà aquest mateix any a un nou ajust en les partides dels departaments ministerials de 600 milions d'euros. En el que queda de 2012 es reduiran crèdits pressupostaris destinats a subvencions, a despeses corrents i transferències.

I a partir del proper any es reduiran un 20% les subvencions als partits polítics, sindicats i patronal.

Fi a la paga extra de Nadal pels funcionaris i retallada de la prestació d'atur

Rajoy també ha dit que es suprimeix la paga extra de Nadal pels funcionaris i espera que també pels diputats i senadors; i que redueix el valor de les prestacions d'atur. Hi haurà canvis en el model de prestació d'atur perquè "no tingui efectes desincentivadors" en la recerca de feina i a partir del sisè mes la base reguladora dels nous aturats passarà del 60% al 50%. La duració de la prestació, de 24 mesos, es manté intacta.

La supressió de la paga serà definitiva pels alts càrrecs de totes les administracions públiques, diputats i senadors, mentre que per la resta de funcionaris serà compensada a partir del 2015 amb una contribució al fons de pensions.

Rajoy ha avançat que s'ajustarà el nombre d'alliberats sindicals al que disposa estrictament en la llei, s'equipararan les condicions en situació d'incapacitat temporal a les de la resta de treballadors i es facilitarà la mobilitat dels empleats públics. També ha considerat necessària una revisió integral de la funció pública perquè considera que l'ocupació pública s'ha d'adaptar a la realitat econòmica del moment.

A més, es suprimiran gran nombre de les actuals bonificacions a la contractació, llevat de les relatives al nou contracte per a emprenedors o la inserció laboral de les persones discapacitades.

Alhora, ha assenyalat que la partida de sous i salaris de l'administració és una de les de major quantia dels pressupostos i el nombre d'empleats públics ha crescut des de 2007 en 289.000 persones mentre que al sector privat s'han destruït 2,9 milions de llocs.

Canvis a pensions i privatitzacions

El president ha avançat, a més, que portarà al Pacte de Toledo un nou projecte de llei sobre el sistema de pensions per accelerar l'aplicació del factor de sostenibilitat i abordar la jubilació anticipada. És a dir, s'accelerarà el retard de l'edat de jubilació fins al 67 anys. També ha dit que s'impulsaran mesures de liberalització i privatització de serveis ferroviaris, transport i aeroportuari.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal