'Salvados' posa preu a la digitocràcia0

865 14/11/2012, 09:56       #Retribucions,

Jordi Évole analitza com es trien els càrrecs de confiança polítics a Espanya i revela que ens costen 850 milions a l'any.

Programa complet

L'espai 'Salvados', que presenta Jordi Évole, ha analitzat aquest diumenge com es trien els anomenats "càrrecs de confiança" polítics, és a dir, els assessors polítics. Com sempre, amb la seva habitual ironia, Évole quantifica que els assessors que treballen en les diferents administracions públiques --que es calcula que són uns 15.000 o 17.000-- ens costen a l'any 850 milions d'euros i que, òbviament, no han de superar cap prova ni fer oposicions per accedir al càrrec. Per això, el 'hagshtag' del programa de La Sexta: #dedocracia, al·ludint a la forma com són elegits aquests assessors.

Al començament del programa, el periodista Gonzalo Suárez assegura, per exemple, que a l'Ajuntament d'Oriola (Alacant) --on hi ha 13 regidors i 17 assessors polítics-- alguns "no tenen ni tan sols el graduat escolar". Però, com sempre amb Évole, això només era l'aperitiu... Aguirre i Zaplana

D'aquesta manera, el mordaç periodista de La Sexta ha assegurat, per exemple, que el fill petit de l'expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre és assessor del Ministeri d'Economia i la germana de la política, de l'Ajuntament de Madrid. Però també ha explicat que la filla d'Eduardo Zaplana (expresident del País Valencià) assessora el Ministeri de Turisme.

I mentre el programa reveleva que a la Diputació de Màlaga es contractaven "assessors de toros i de Setmana Santa", els espectadors s'asabentaven que a Castella-la Manxa hi ha xòfers de polítics que també són "assessors".

A mesura que ha anat avançant el programa, Évole ha denunciat que els diputats de la Diputació de Toledo --elegits a les urnes-- no cobraran el sou de diputats en virtut d'una iniciativa de la popular María Dolores de Cospedal (presidenta de Castella-la Manxa), però que els seus assessors --elegits a dit pels polítics-- sí que cobraran íntegrament el seu sou.

I ja en l'últim tram del programa, Évole s'ha atrevit a enfrontar telefònicament el vicepresident de la Diputació d'Alacant, César Augusto Asencio (del PP), amb un representant sindical dels bombers de la mateixa entitat, quan el primer lloava la tasca dels assessors dels bombers i el segon negava conèixer a cap d'aquests assessors.

Durant tot el programa, les xarxes socials s'han estat fent ressò del debat. Mentre s'estava emetent el programa, el 'hagshtag' #dedocracia ja estava situat en el 'top ten', i els internautes comentaven algunes de les intervencions, com Carles Villalonga (@carlesviba):

Carles Villalonga @carlesviba

Monago puede nombrar asesor a su profesor de pádel y para ser bedel hay que aprobar una oposición. España, en la cresta d la ola #dedocracia

O el tuit de Pepo Jiménez (@kurioso) que, al·ludint al moment en que Évole s'ha trobat amb una assessora de la Diputació d'Alacant --en la que han estalviat un milió d'euros passant de tenir 58 assessors a tenir solo 38-- i el periodista le ha preguntat què proves ha passat per ser assessora:

Pepo Jiménez @kurioso

—¿Has hecho exámenes o algún tipo de prueba para acceder al cargo? —Sí claro… —¿qué tipo de pruebas? — eeeehh, uhmmmmm, argggggg #dedocracia


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal