Les noves reformes processals que afecten els funcionaris0

987 18/01/2013, 14:25       #MUFACE,

S’ha parlat molt de les nombroses retallades salarials que des de maig del 2010 estem patint el col.lectiu de funcionaris i empleats públics: rebaixes de sou i complements, augment de l'IRPF, reducció de dies d'assumptes propis, supressió de compactacions per cura de fills, irretroactivitat de cobrament dels nous sexennis, retallades als nostres havers per causa de malaltia, així com no respectar els tres dies de malaltia sense baixa, i no abonar el 100% de retribucions en cas d' intervenció quirúrgica. I ara recentment la retallada estrella: la supressió de la paga de Nadal.

Aquestes mesures no serien efectives si no vinguessin acompanyades d'una altra sèrie d'estratègies de caire processal i més “invisibles” , de les quals ningú no en parla, i que procuren limitar la defensa dels nostres drets davant dels Tribunals. Es tracta de tres mesures que, en analitzar-les en conjunt, veurem que formen part d'un pla dissenyat per a eliminar la nostra defensa com a col.lectiu:

I. Les costes de contrari. Fins fa només un any els jutjats contenciosos administratius només condemnaven els funcionaris a abonar les costes del procés judicial si es considerava que aquests havien litigat amb temeritat, és a dir, gairebé mai. Però amb la llei 37/2011 de 10 d'octubre es va fixar el criteri del venciment de forma que ara qui perd ha de pagar. El Govern ho justifica com una mesura dissuassiva per tal de reduir la litigiositat. Dissuassiva per a qui?, ens preguntem. Només per a nosaltres, i la indefensió que ens causa és evident. En bona lògica, hom podria pensar que, en previsió d'una condemna en costes, a partir d'ara l'Administració -el Departament en aquest cas- s'ho pensarà dos cops abans de dictar determinades resolucions clarament il.legals. Però no ens enganyem: el Department continuarà com fins ara perquè amb el tema de costes els seus càrrecs no es rasquen la butxaca, disparen amb “pólvora del rei” , mentre que nosaltres sí que haurem d'abonar les costes amb el nostre sou.

II. La taxa judicial. La llei 10/2012 de 20 de novembre ha introduït una nova taxa: la polèmica “taxa Gallardón”. Afortunadament els funcionaris de carrera n'estem exclosos -la llei parla literalment d’exempció per als funcionaris públics en defensa dels seus drets estatutaris-. Però a partir d'ara la resta dels empleats públics, els substituts per exemple, sí que hauran d'abonar 200 € per interposar un procediment abreujat – és a dir, per defensar-se d'un expedient disciplinari, reclamar un sexenni, un complement de tutoria, un concurs de trasllats- i 350 € per un procediment ordinari - impugnació d'oposicions, responsabilitat patrimonial de l'Administració, o un recurs contra MUFACE-. L'apel.lació d'aquests procediments davant el Tribunal Superior de Justícia comportarà l'abonament d'una taxa de 800 €.

III.- Obligatorietat de pagar l'advocat. Finalment, i de nou mitjantçant la mateixa Llei 10/2012 de 20 de novembre- se'ns ha privat als funcionaris de la facultat de què gaudíem de representar-nos en un judici contenciós nosaltres mateixos, sense intervenció d'advocat ni procurador. Curiosament l'obligatorietat de la postulació processal ha entrat en vigor exactament un mes abans que a tres milions d'empleats públics se'ns hagi privat de la paga de Nadal. L'objectiu evident de limitar les demandes als jutjats obligant-nos a pagar els honoraris dels professionals del dret aboca a una conseqüència obligada: els funcionaris ens hem d'afiliar únicament a aquells sindicats que puguin garantir la gratuïtat del servei jurídic.

Serveis jurídics d’ASPEPC-SPS
logo aspepc·sps


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal