El govern grec amenaça de detenir els professors que facin vaga0

895 13/05/2013, 09:07       #Vaga, #Mobilitzacions,

El govern de Grècia ha amenaçat els professors de secundària que si secunden la vaga convocada el 17 de maig poden ser detinguts.

L'aturada coincideix amb els exàmens d'accés a la universitat, i l'executiu del conservador Andonis Samaràs ha decidit invocar la llei d'emergència per obligar els vaguistes a anar a treballar. És la tercera vegada aquest any: la mateixa llei es va aplicar a la vaga dels treballadors del metro del gener i a la vaga de mariners del març.

La vaga s'ha convocat davant les noves retallades a l'educació que està aplicant Atenes: un augment de jornada de dues hores setmanals sense increment de sou i el trasllat forçat de més de 4.000 mestres a zones remotes del país per cobrir les vacants. Segons el sindicat de professors de secundària, OLME, el govern acomiadarà 10.000 docents interins. A l'abril, l'executiu de Samaràs va anunciar un pla per acomiadar 15.000 funcionaris, com preveu el memoràndum acordat amb la 'troica' (Comissió Europea, Fons Monetari Internacional i Banc Central Europeu).

Mobilització forçosa

Segons la legislació grega, el govern pot mobilitzar els treballadors per la força en cas d'agitació social, desastres naturals o quan està en perill la salut dels ciutadans. La coalició de govern, al poder des del juny passat, ha fet augmentar l'ús d'aquests poders per fer front a les vagues contra l'austeritat, amb l'objectiu de demostrar als creditors internacionals el seu compromís amb les reformes.

OLME té previst celebrar un míting al centre d'Atenes dilluns i va demanar als principals sindicats dels sectors públic i privat, que representen aproximadament la meitat de la força laboral del país, que cridin a una vaga general en solidaritat el dia 17.

Els professos rebran una ordre de mobilització civil en què se'ls advertirà que si no van a treballar aquest dia s'arrisquen a ser detinguts. El ministre d'Educació, Constantino Arvanitopoulos, ha justificat la prohibició de la vaga argumentant que els estudiants tenen un "dret sagrat" de presentar-se als exàmens.

"Aquestes amenaces del primer ministre i el seu govern van directament contra la immensa majoria dels treballadors i la societat", ha dit en un comunicat Syriza, principal força de l'oposició, que s'oposa al pla de rescat del país. Syriza defensa la retirada de les mesures i l'obertura d'un diàleg amb els sindicats de mestres un cop acabats els exàmens.

Més informació


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal