El professorat, factor de qualitat0

827 17/05/2013, 10:06       #Opinió,

John Hattie, conegut sociòleg de l'educació, ha estudiat els factors que més incideixen en l'èxit escolar i el seu pes específic. El primer, que incideix en un 40%, és el mateix alumnat. Si l'alumnat no s'esforça, no vol estudiar o no està motivat, disminueixen les possibilitats d'èxit. El segon factor, al qual Hattie atribueix un 30% d'incidència, és el professorat, mentre que la direcció del centre només hi incideix en un 5%. Com més formats i dignificats estiguin els docents, millor per a la qualitat educativa

El Departament d'Ensenyament ha anunciat un decret sobre plantilles docents que va en sentit contrari al que era d'esperar per garantir l'èxit escolar. Influït pel criteri d'una associació de directors ben connectada amb el departament, el decret pretén privatitzar parcialment la gestió dels centres públics, reservant el 50% de les places a un procediment selectiu en el qual la direcció actua com un empresari que escull els seus treballadors. Quan la cultura de la corrupció afavoreix l'amiguisme, Ensenyament obre la porta a un procediment que el pot fomentar. Si l'objectiu és seleccionar els millors docents, per què no recórrer a un procés públic, transparent i valorat per una comissió externa, elegida per sorteig entre professionals experimentats i independents?

El decret polvoritza un element imprescindible per a la qualitat de l'ensenyament: el respecte a l'especialitat del professorat. Promou la figura del professor polivalent, que tan aviat pugui fer classe de matemàtiques com de biologia, de filosofia com de llengua. I no només als primers cursos de l'ESO, també a batxillerat i l'FP, on les matèries requereixen un important grau d'especialització. Per entendre la dimensió d'aquest disbarat, traslladem el tema a la sanitat: per què els cardiòlegs no atenen també les consultes d'urologia?

Les dues mesures són un cop dur a un professorat maltractat amb retallades i sobrecàrrega de feina. Se'ls està enviant un missatge clar: per què s'han de preparar i fer bé la feina si, al final, la plaça serà assignada al candidat més afí al director? Quin sentit té formar-se en la pròpia especialitat si no es respecta? I si el professorat és un factor essencial per a la qualitat educativa, quina qualitat podrà haver-hi amb un professorat cada vegada més degradat professionalment?

Felip J. de Vicente, President de l’Associació de Catedràtics, delegat d’ASPEPC·SPS.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal