REFLEXIONS SOBRE LA LEC I ELS SEUS DECRETS (II): els projectes educatius de centre0
1192 18/03/2014, 09:36 LucÃa Aguilar. Delegada d'ASPEPC·SPS a Catalunya Central #Opinió, #LEC, #Decret de plantilles,
La LEC pretén canviar tota la gestió del sistema educatiu públic, introduïnt-hi nous conceptes de gestió vinculats a determinades teories de gestió empresarial.
Un concepte clau per portar a terme el canvi és l'autonomia de gestió que es plasma en el projecte educatiu de centre i en la possibilitat que el director pugui seleccionar el personal per dur-lo a terme.
Ens preguntem reiteradament per què no estem d'acord. Aquestes són les nostres reflexions:
- S'ha estudiat que els sistemes educatius basats en l'autonomia de centre, quan no hi ha control extern sobre els resultats assolits pels alumnes, donen en general uns resultats pèssims.
- L'autonomia de gestió no és un Ãtem directament relacionat amb els resultats del sistema acadèmic, com sà ho és la satisfacció del professorat o el grau de disciplina i exigència cap a l'alumne.
- No es pot defensar que les matemà tiques, la llengua, les ciències socials siguin substancialment diferents a Girona, Barcelona o Manlleu.
- La variabilitat dels alumnes no pot justificar que a priori se'ls exclogui de la possibilitat d'assolir determinats coneixements, idea aquesta defensada en l'actualitat per més d'un equip directiu. Quan el sistema educatiu és seriós en la transmissió de coneixements i en l'exigència de disciplina, l'alumnat respon bé i es minimitzen les limitacions derivades del seu origen socio-econòmic.
- No s'ha establert cap mena de control sobre els resultats que estan donant els projectes educatius actutalment en marxa. No ens sembla lògic experimentar mètodes amb els alumnes de les escoles i instituts públics quan sabem que a les escoles on els nostres legisladors porten els seus fills a penes han realitzat canvis durant aquests anys. Aquests projectes a vegades suposen no fer les hores corresponents a cada matèria i carregar el professorat amb una feinada que té més l'objectiu de fer lluir l'institut que treballar per al creixement acadèmic i personal de l'alumne.
- Recordem els resultats espectacularment bons que dóna la població espanyola d'entre 35 i 55 anys en les proves PIAAC (són com les proves PISA d'adults) i la pèrdua espectacular de posicions de les generacions a partir dels anys posteriors a les succesives reformes educatives. Si quan funcionava bé la normativa era igual per a tots els centres, el professorat era seleccionat de manera objectiva, el claustre escollia la direcció i no són aquests els Ãtems que es toquen amb la caiguada en picat, no seria lògic analitzar i canviar primer el que sà va variar de forma drà stica, com per exemple, l'exigència a l'alumne i la tolerà ncia a les agressions al professorat o els itineraris? O l'objectiu és més fer-se amb el poder dels centres que millorar l'educació?
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Està segur que vol reportar aquest comentari?
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.