Nou Decret, velles idees0
809 12/05/2015, 08:19 ASPEPC·SPS #LOMCE, #Comunicats,
El Departament d’Ensenyament ha publicat el projecte de decret d’ordenació de l’ESO. Tot i que en cap moment el text ho esmenta, el motiu és aplicar la recent reforma educativa estatal (LOMCE).
Més enllà de si el decret s’ajusta o no a la norma bàsica estatal (cosa que no ens competeix), el contingut diguem-ne «pedagògic» del decret continua lligat a la vella pedagogia LOGSE, de la qual la Consellera n'és una gran defensora. El preàmbul manifesta una intenció, que el màxim nombre d’alumnes finalitzi l’ESO, que justifica que qualsevol mesura encaminada a oferir una alternativa a l’alumnat incapaç d’estar en una aula, sobretot en els darrers anys de l’ESO, sigui considerada segregadora i, per aquest motiu, la possibilitat de sortir de l’ESO als 15 anys per fer la Formació Professional Bàsica ni es contempla.
Les velles idees LOGSE apareixen sota nous conceptes fabricats pels pedagogs orgànics, que mai no han entrat en una aula d’ESO. El refinament arriba a subtileses gairebé medievals, com ara distingir les competències bàsiques de les competències clau, que vindria a ser com diferenciar el sexe dels àngels. La referència que es fa al preàmbul sobre l’estratègia Educació i Formació o les recomanacions del Parlament i Consell Europeus ignora que aquestes mai no han arribat a aquesta subtil diferència que amara tot el currículum del decret.
La “quadratura del cercle” arriba quan, a 4rt d’ESO, els pedagogs departamentals il·luminen la pedagogia moderna amb les matèries compactades, nou concepte que amaga la vella idea logsista que tots han de fer el mateix al nivell que sigui i amb la finalitat que tots tinguin el títol. Una de les escasses novetats de la LOMCE és la introducció de dues vies a 4rt d’ESO: una encarrilada al Batxillerat i una altra a la Formació Professional. Es tracta d'un succedani tímid i insuficient del Batxillerat de tres anys que ASPEPC·SPS considera imprescindible, però no deixa de ser preferible a un 4rt d’ESO sotmès al model inclusiu ara vigent, atès que el fonamentalisme logsista del Departament vol que l’alumnat faci les dues vies alhora, compactant les matèries d'ambdues.
Finalment subratllem el caràcter farragós, barroc i conceptualment complex dels currículums de cada matèria. Per exemple, el currículum de Llengua Estrangera ocupa 36 planes, el de Matemàtiques 27; el de Geografia i Història, 28; en total 307 pàgines de pedagogia LOGSE. Denunciem també l’agrupació dels currículums de les matèries en àmbits; així, l’àmbit anomenat "científic tecnològic" agrupa 9 matèries de tres especialitats docents i l’àmbit "social" agrupa 5 matèries de tres especialitats. Està clar l’objectiu comú del currículum i el decret de plantilles: acabar definitivament amb les especialitats docents agrupant matèries en àmbits o compactant-les.
Per tant, el nou decret consisteix a canviar alguna cosa per tal de seguir aferrissadament un model educatiu obsolet i poc europeu. Tanta referència a Europa i continuem oblidant que el Batxillerat de 2 anys només el trobem al Regne Unit, Holanda, Lituània, Malta i Espanya. En 25 estats dura tres anys o més.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.
Agenda
Diuen, diuen, diuen...
- guillem-89
On es suposa que hem d'enviar aquesta reclamació? i per ... - ramon-572
Bon dia, Santiago, Feu servir el Centre d'Atenció al Pro... - ramon-572
En el moment de la matrícula ja s'explica que has d'... - santiago-a2b
Cal que la SdA vagi signada digitalment? El nom de l'arxi... - gabriel-22
I si falla el correu electrònic? Aquest sistema de missatger...