Batxillerat Internacional: No és or tot allò que lluu0

6885 26/05/2015, 10:32       #Opinió,

Ja fa uns anys que des del Departament d’Ensenyament s’està impulsant la creació del Batxillerat Internacional en alguns instituts públics de Catalunya repartits proporcionalment pels diferents serveis territorials.
En principi “Batxillerat Internacional” sona bé, però com que 'All that glitters is not gold' tal com diu Shakespeare, un dels escriptors més internacionals que hi ha, en la seva obra El mercader de Venècia (Acte II – escena VII), cal que anem a pams i mirem en què consisteix aquest nova modalitat que s’ofereix a tres instituts de Catalunya.

Tot fent una mica d’història, aquest batxillerat va néixer a Ginebra l’any 1968 per tal de donar resposta als fills dels pares que estaven viatjant contínuament i que, per tant, havien de canviar de residència tot sovint. Està gestionat per una fundació privada i consisteix en la realització d’una sèrie de matèries agrupades per modalitats que permet que en dos cursos s’obtingui el títol de Batxillerat dins del programa anomenat Diploma (per a més informació www.ibo.org), i està reconegut a diverses universitats de diferents països. A Espanya, però, en són poquíssimes i les que ho fan són totes privades. Arran d’un acord entre aquesta entitat privada i el govern s’ha permès que aquests estudis s’imparteixin als instituts públics i no als privats o concertats com passava anteriorment.

L’oferta d’aquest batxillerat internacional en els instituts públics genera tota una problemàtica organitzativa i moral que podríem resumir en el següents punts:
1. Professors de l'ensenyament públic, en el seu horari de treball, hauran d'impartir un currículum diferent de l’establert per l’Administració pública i gestionat per una entitat privada.
2. Els professors que han d’impartir aquestes assignatures són escollits a dit per l’equip directiu, tot seguint uns criteris totalment arbitraris, així com també les matèries que s’impartiran dins de les diferents opcions que permet el programa del Diploma.
3. Els alumnes que cursin aquest batxillerat hauran de pagar una quota d’entre 70 i 100 euros mensuals, i hauran de passar un procés de selecció que no compta amb uns criteris clars i objectius.
4. Competència deslleial amb el batxillerat públic i gratuït que es fa al mateix centre, ja que aquest batxillerat internacional es ven com a un “batxillerat de qualitat”.
5. Utilització d’un espai públic sostingut amb diners públics per a impartir un batxillerat privat.
6. Els idiomes reconeguts són el francès, l’anglès i el castellà. O sigui que, encara que les classes es facin en català, s’hauran de fer els exàmens en castellà.

Sense qüestionar la legalitat d’aquest programa, sí que el trobem qüestionable a nivell ètic i moral, i voldríem una resposta a tot un seguit de preguntes com ara:
1. Si aquest batxillerat internacional es presenta com un “batxillerat de qualitat”, això vol dir que l’altre -el reglat- no ho és?
2. Si els alumnes han de pagar una quota mensual, no obre una porta a la privatització del batxillerat?
3. Per què uns professors han estat seleccionats per impartir aquest batxillerat i uns altres no? Amb quin criteris?

Des d’ASPEPC·SPS ja fa molt de temps que reclamem un canvi del sistema educatiu, ja que el que tenim actualment és un fracàs i els resultats i proves que es fan a nivell internacional així ho demostren. Per tant, creiem molt necessària una racionalització del sistema educatiu tot passant per un batxillerat més efectiu i de més qualitat.

Un dels nostres objectius és establir un batxillerat, com a mínim, de 3 anys, ja que l’actual és un dels més curts d’Europa i, a més, sense un currículum lògic i estructurat. Però volem que els canvis siguin per a tothom, que sigui públic i gratuït, i que el nostre sistema educatiu estigui basat en tres principis basics: esforç personal, transmissió de coneixements i disciplina de treball. El que no volem és crear dues línies de batxillerat: un, el suposadament bo -l’internacional-, que serà el semiprivat i amb alumnes escollits, i l’altre el que tenim. Sembla que amb la creació d’aquest programa la mateixa Generalitat estigui acceptant de facto aquest fracàs del sistema educatiu actual però, en lloc de posar-hi una solució global i posar fil a l’agulla per tal d’optimitzar el nostre sistema educatiu, opta per la semiprivatització i l’arbitrarietat a l’hora d’oferir-lo, i descarta una vegada més la possibilitat d’oferir un batxillerat de qualitat per a tot aquell que el vulgui cursar. Perdem una nova oportunitat per millorar el sistema actual. Per desgràcia, s’aprofundeix en un sistema que sabem del cert que no funciona però, tal com feia referència al principi d’aquest article, Shakespeare ja ho deia, i en aquest cas crec que té més raó que mai: “no és or tot allò que lluu”.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal