Comunicat d'ASPEPC·SPS: La indefensió del professorat interí en les Adjudicacions Provisionals1

1433 01/06/2015, 10:01       #Interins i substituts, #Comunicats, #Adjudicacions d'estiu,

El nou sistema per cobrir substitucions i interinatges que emana de la LEC, i més concretament del Decret de Plantilles, atorga als directors funcions de cap de personal i introdueix mètodes de gestió privada a l’hora de proveir les vacants i les substitucions.

Si fins ara l’antiguitat i l’experiència professional servia com a criteri objectiu per accedir a un lloc de treball públic, l’aplicació de l’esmentat decret preveu criteris arbitraris i subjectius per seleccionar el personal, tals com l’entrevista o la valoració per part de la direcció de l’adequació al projecte educatiu de centre.

Aquest fet ja és visible en el pla pilot que el Departament ha posat en marxa al Maresme-Vallès Oriental. El nou mètode per a seleccionar el personal que ha de cobrir vacants i substitucions durant el curs pretén ser una alternativa als nomenaments telemàtics basats en criteris d’igualtat i experiència. L’entrevista personal i el coneixement directe passen a ser determinants i , com a conseqüència, l’accés als llocs públics afavoreix la xarxa més propera -familiars i amics- tot deixant de banda docents experimentats i competents.

El procediment que regula l’adjudicació de destinacions provisionals per al curs 2015-2016 i que, entre d’altres, assigna llocs de treball vacants a personal interí, no és aliè a aquest esperit. El personal interí pot ser objecte de proposta – de continuïtat o nova incorporació- per part de la direcció, per tal de proveir llocs específics i ordinaris en llocs qualificats d’especial dificultat.

Malgrat que aquest fenomen no és del tot nou, s’amplia el percentatge de plantilla que el director pot escollir “a dit” i les conseqüències es deixen sentir sobretot -pel fet de ser el col·lectiu més desprotegit- en el personal interí. Els conflictes interns dels centres s’incrementen i la dependència del criteri de la direcció per mantenir el lloc de treball provoca la submissió d’una part del claustre i els recels i el sentiment de greuge de la resta.

En aquest context no és estrany que alguns equips directius abusin de la seva posició de força i vulnerin alguns drets laborals. Alguns professors ens han posat en coneixement d’alguns d’aquests comportaments: l'exigència d’escollir el centre en primera opció en la sol·licitud si volen ser proposats, fet que és del tot innecessari ja que la fase de proposta és independent de la fase d’elecció; haver de donar a conèixer els centres que han escollit, entregant una fotocòpia de la sol·licitud a la direcció (aquesta pràctica vulnera la llibertat del professorat); haver de comunicar per escrit i amb anterioritat si volen ser objecte de proposta.

Aquest panorama s’agreuja si tenim en compte que el decret permet la proposta de no continuïtat de un docent provisional o interí per un període d’un curs escolar. Aquesta pràctica no està exempta de subjectivitat ja que és vàl·lid el simple argument de no-adequació al perfil docent, a la vegada que suposa una càrrega negativa en el currículum professional del docent.

Des d’ASPEPC·SPS denunciem aquestes pràctiques abusives i clientelistes que deixen en situació d’indefensió el professorat, alhora que exigim la retirada del Decret de Plantilles, el qual hem impugnat davant els tribunals de justícia per l’opacitat en l’adjudicació de llocs de treball públics.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris (1)

Esteu opinant sobre: Comunicat d'ASPEPC·SPS: La indefensió del professorat interí en les Adjudicacions Provisionals
5/5 (1)
salvador-9e5 diu...
Vergonyós i inacceptable. Un retorn a èpoques passades...
No cal dir res més.
1 juny 2015 15.56
Pàgina 1 de 1

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal