Per què en diuen reassignació si és una retallada?1

2442 12/05/2016, 18:31       #Opinió, #Mobilitzacions,

El Departament d'Ensenyament no considera que la suspensió de les dues hores lectives de reducció setmanal per al professorat major de 55 anys, ni la detracció del salari del mes de juliol als substituts, siguin noves retallades. Són reassignacions pressupostàries, ens diuen. Així, les partides que s'havien d'assignar a aquests conceptes, es dedicaran a altres prioritats que, segueixen dient-nos, repercutiran en un augment de plantilles. Seguim sense pressupost -i ja som al maig!-, però sembla que sí que el poden modificar, perdó: reassignar. Com ho hem d'entendre això si no és una retallada? Com a mínim ens ho podem preguntar, oi?

Com s'entendria que als Mossos d'Esquadra se'ls digués que fan falta més policies i que, per tant, com no hi ha diners, per a poder-los contractar hauran de deixar de cobrar el mes de juliol? O que degut a l'adquisició de nous equipaments mèdics, el personal sanitari hagués de treballar més hores, per estalviar-se així noves contractacions i poder fer front al pagament? Doncs totes dues coses són més o menys el que s'està perpetrant des del Departament d'Ensenyament amb aquestes pretextades «reassignacions», que no són, curt i ras, sinó «retallades». I si no, que els ho preguntin als majors de 55 anys que hauran de fer més hores lectives i als substituts que no cobraran el mes de juliol.

Sembla ser, doncs, que a la gestió matussera se li afegeix ara la incompetència terminològica. Perquè la implantació de determinades polítiques -educatives, o de la naturalesa que siguin- no es pot dur a terme detraient recursos d'altres partides de manteniment estructural fixes i compromeses. I menys encara, recorrent a eufemismes. Per aquesta regla de tres, també si se'ns detragués a tots els docents el 50% del sou, es podria duplicar la plantilla i s'acabaria el problema de les ratios, però no es això, oi que no? I com en diríem, reassignació o retallada salarial? Quin concepte té de «reassignació pressupostària», aleshores, el Departament d'Ensenyament? Reduir salaris o augmentar horaris laborals per finançar polítiques educatives?

En realitat, el que hi ha darrere de tot això és la voluntat política d'implantar a marxes forçades l'escola inclusiva. I aquí hauríem de distingir entre el que és un sistema educatiu inclusiu -que inclou a tota la població en edat escolar- i el model inclusiu que es vol implantar. Un model que passa per la incorporació de tot l'alumnat que en aquests moments està escolaritzat a centres especials i atès per personal especialitzat. I per això, és clar, caldrà contractar personal i fan falta uns diners que diuen que no hi són. Però no hi són de veritat? Perquè la implantació d'aquest sistema inclusiu comporta també el tancament de centres especialitzats, públics, subvencionats o concertats, tot i que força desatesos. Per tant, representa també un estalvi que... a on anirà a parar? Perquè fins a hores d'ara, tot indica que ho pagaran els majors de 55 anys i els substituts...

De fet, la implantació de l'escola inclusiva com a model educatiu polític, no és pas nou. El va inventar Margaret Thatcher el 1970, quan era la ministra d'educació britànica. Allí, el tancament de les escoles especials va ser clarament una mesura d'estalvi. Però no discutirem ara si aquí també és una mesura d'estalvi encoberta sota declaracions de bones intencions. Ara mateix no es tracta d'això, sinó d'una altra cosa: el Departament d'Ensenyament té la voluntat política d'implantar el seu model inclusiu. Doncs molt bé, que l'implanti i que li assigni la dotació pressupostària que correspongui, però que no retalli per obtenir-la. I si no hi ha ni pressupost ni diners, doncs que s'esperi fins que n'hi hagi. Però prou de retallades. I si us plau, diguem les coses pel seu nom.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris (1)

Esteu opinant sobre: Per què en diuen reassignació si és una retallada?
0/5 (0)
gabriel-eb4 diu...
De fet, si un multiplica \"Junts\" x \"Sí\", el resultat et dóna que No.
13 maig 2016 15.53
Pàgina 1 de 1

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal