Majors de 55 anys: què fer?0
1862 16/06/2016, 09:27 Xavier Massó i Aguadé. Secretari General del Sindicat Professors de Secundària ( #Reducció de jornada, #Comunicats,
La retallada de la reducció de dues hores lectives per als majors de 55 anys i la seva «substitució» per dues hores suposadament complementàries ha estat motiu de força consultes entre el professorat afectat, en el sentit de preguntar-nos en què consisteixen exactament i si paga la pena demanar-les.
És difícil poder orientar quan els designis del Departament s’expressen en un text tan premeditadament contradictori i potiner. Tampoc facilita gens les coses que les respostes de l’Administració a les nostres preguntes hagin estat d’un hermètic «ni sí, ni no, sinó tot el contrari». Tanmateix, intentarem descriure com queda la cosa per tal que cadascú, en funció de les circumstàncies que hi concorrin, opti per l’alternativa que consideri més oportuna.
A Secundària, el nostre horari setmanal de 37½ hores se segmenta de la següent manera: 20 hores lectives (docència directa, tutories, activitats directives i de coordinació...), 8 hores d’activitats complementàries d’horari fix (guàrdies, reunions de departament, comissions diverses, reunions amb pares...), 2 hores d’activitats complementàries de presència al centre no sotmeses a horari fix (reunions d’avaluació, de claustre, amb pares, de coordinació amb altres centres, amb professionals i entitats externes, activitats de reforç i de tutoria, coordinació o tutoria de les pràctiques de formació inicial de professors, tutoria de professors novells i altres encàrrecs que, en el marc de les seves funcions, li faci el director o directora del centre) i, finalment, 7½ hores per a preparació de classes, correcció d’activitats, assistència a cursos i activitats de formació, etc., que no s’han de fer necessàriament al centre.
D’altra banda, l’annex de la resolució sobre el procediment de reducció d’aquestes dues hores complementàries diu textualment (1.1):
"En l’educació secundària, la reducció de les 2 hores complementàries afecta les 2 hores d’activitats complementàries setmanals de presència al centre, no sotmeses a horari fix. El personal que s’aculli a aquesta reducció no tindrà hores assignades per aquest concepte".Què vol dir això? A veure. En primer lloc, delata unes certes deficiències en competència redactora per part del Departament d’Ensenyament: ningú no té hores assignades en el seu horari per aquest concepte, amb independència que tingui més de 55 anys o no, sinó activitats de distribució horària irregular que poden totalitzar fins a 2 hores setmanals; constants unes, variables les altres.
I què canvia, doncs, per al professor major de 55 anys que sol·liciti aquesta reducció? En principi hom podria inferir que estaran deslliurats de les activitats compreses en aquest apartat. Però tampoc, perquè si donem un cop d’ull a l’ordre que estableix el procediment d’aquesta «reducció» (punt 1.2), constatarem que se li poden assignar una sèrie d’activitats que entren de ple en el mateix concepte que les que es poden assignar als qui no gaudeixen de la «reducció», més encara si considerem que, al final de la seva enumeració, apareix l’inevitable afegit "(...) Altres activitats...", que deixa la cosa absolutament oberta.
Tot un «trilerisme» conceptual que arriba a la seva màxima expressió en el punt 1.4 de l’ordre, que diu textualment:
"1.4 Les activitats setmanals assignades en substitució de les 2 hores de reducció d’activitats complementàries s’incorporen a l’horari setmanal que no s’ha de fer necessàriament al centre, que passarà a ser de 9 hores i 30 minuts d’activitats."
I ara sí que ja no sabem si és «trilerisme» o si ens estan prenent per imbècils. Perquè, a més a més, resulta que l’única diferència perceptible entre les tasques que es poden assignar a uns i als altres, en el cas dels majors de 55 anys no se cita explícitament l’obligatorietat d’assistir a claustres, avaluacions i equips docents. Però és clar, això és un impossible conceptual perquè l’assistència a aquest tipus d’activitats és preceptiva. Per tant, quina diferència real hi ha? I és que, a més a més, resulta que a Primària sí que la reducció és sobre l’horari fix, però a Secundària no. Quina mena de tripijoc es aquest?
Així que, comptat i debatut, seguim en l’obscuritat més pregona. Dependrà, doncs, segons ho enfoqui la direcció de cada centre. Tot i així, el seu marge de maniobra és més aviat estret. És possible que en alguns centres se’ls rebaixi alguna guàrdia de sotamà, mentre que en d’altres no hi hagi cap diferència real entre els acollits a la reducció i els que no. I també és possible fins i tot que, en alguns, a més d’assignar-los activitats complementàries –com ara biblioteca, per exemple- que els menors de 55 no faran, hagin de complir també amb les mateixes activitats preceptives que la resta: assistir a claustres, avaluacions i equips docents. Quin xollo! Què podem recomanar? Doncs una única cosa: que abans de sol·licitar aquesta reducció tramposa, cadascú s’assabenti molt bé sobre la manera com la direcció té la intenció d’aplicar-la al centre... perquè hi ha el perill que, segons com, al damunt s’hi surti perdent i, a més de ser els de més edat, acabin fent més hores.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.
Agenda
Diuen, diuen, diuen...
- guillem-89
On es suposa que hem d'enviar aquesta reclamació? i per ... - ramon-572
Bon dia, Santiago, Feu servir el Centre d'Atenció al Pro... - ramon-572
En el moment de la matrícula ja s'explica que has d'... - santiago-a2b
Cal que la SdA vagi signada digitalment? El nom de l'arxi... - gabriel-22
I si falla el correu electrònic? Aquest sistema de missatger...