Noves tendències a l'FP: imaginatives, falses, il·legals i de mala fe0

985 06/09/2016, 12:42       #Salut laboral, #Opinió, #Mobilitzacions, #Cicles Formatius,

El Departament experimenta en alguns centres públics d'FP un afegiment de càrrega de treball al professorat, tot incomplint el currículum dels Cicles Formatius i tendint a la gestió privada dels centres. N'exigim una rectificació.

Com ja vàrem denunciar al SECUNDARIA.INFO 147, el Departament vol privatitzar l'FP a l'empara de la Llei 10/2015 de FQP, i a molts aspectes d'aquest projecte ens oposem fermament, tal com expliquem en el document esmentat. Podem trobar altres agressions del Departament a l'FP pública en aquests articles sobre l'accés a GS o sobre l'assessorament i reconeixement a l FP. Ara bé, una cosa és el que es pot fer a l'empara de la llei, encara que no hi estem d'acord, i l'altra és el que passarà en alguns centres aquest curs si no ho impedim. Les condicions de treball del professorat es deterioren per l'exigència de més dedicació, de tasques que ens són impròpies, com ara les de suport administratiu i l'ampliació "de facto" de la durada dels Cicles Formatius sense cap dotació extraordinària de professorat. Més greu, si cap, és la promesa que es fa en alguns instituts, on s'afirma que l'assumpció d'aquestes tasques suposarà una millora per al centre en general i per al professorat en particular, en vincular aquestes noves tasques a la inclusió en la nova categoria de "Centre Integrat d'FP". Segons adoctrinen algunes direccions al professorat, formar part d'aquesta categoria és bo "per se", pel simple fet de tenir més autonomia. Certament, els centres integrats d'FP tindran major autonomia per a la contractació del professorat i per a la gestió financera, tal com expliquem als articles abans citats, i deixa les mans lliures a la direcció, però res de bo augura pel que fa a les condicions de treball del professorat en establir-hi, al cap i a la fi, una gestió de tipus privat.

Aquestes mesures són imaginatives perquè, segons fonts del Departament, per esdevenir Centre Integrat d'FP s'ha de ser membre "actiu" de determinades xarxes (emprenedoria, orientació acadèmica, orientació professional, dual, etc), però són falses, ja que en cap norma se n'estableixen les condicions concretes i tot queda a la discrecionalitat de la Direcció General d'FP. "Actiu", sempre segons algunes direccions, és aquell centre que desenvolupa accions concretes vinculades a les citades xarxes, com ara carregar amb tasques impròpies al professorat a les hores de permanència o fer experiments amb tutories de grup a l'FP que incrementen la durada dels CF. Aquestes tasques i tutories són manifestament il·legals perquè són impròpies del professorat i no compleixen amb la durada dels currículums dels CF en qüestió. A més a més es fan de mala fe perquè s'han comunicat als equips docents i departaments professionals a una setmana de l'inici del curs, amb un marge de maniobra escàs per a la rectificació abans de començar les classes. Un cop començat el curs, atribuiran la no rectificació a "dificultats organitzatives"?

Les tasques del professorat estan delimitades a la LOE i a la LEC, i en cap cas poden ser tasques pròpies d'altres cossos, com ara les de col·laboració amb tasques administratives, suport a la consergeria del centre, als càrrecs directius, tal com com expliquem a la Guia del Professorat 2016-2017 de propera publicació i que també podeu trobar a la guia del curs 2015-2016. D'altra banda, l'intent d'establir una hora de tutoria amb tot el grup classe contradiu clarament la normativa, ja que als Documents per a l'organització i la gestió dels centres publicats pel Departament al seu web, i concretament al document Cicles de formació professional. Curs per a l'accés al grau mitjà i curs de preparació per a la incorporació als cicles formatius de grau superior es preveu en el punt 1.1 que "la denominació de cada cicle formatiu, el currículum, la durada màxima i mínima de cada un dels mòduls professionals, (...) s'estableixen en els decrets o ordres que despleguen el currículum de cada cicle formatiu, (...)" i en el punt 1.2.3 diu "(...)la durada dels mòduls professionals i de les unitats formatives de cada cicle formatiu està publicada al web de la XTEC.(...) En els cicles formatius, les hores dedicades a activitats de tutoria no es computen com a hores lectives de currículum dels alumnes". Tot i això, almenys en un centre d'FP la direcció vol obligar als equips docents responsables dels cicles formatius a incrementar en una hora setmanal un mòdul professional qualsevol (!?!) dels que imparteixi el tutor del grup a primer curs i una altra a segon curs del CF en qüestió. Segons explicava el director al professorat d'FP, "es tracta que feu 1 hora més de classe normalment i que quan us sembli feu tutoria amb tot el grup". Així, aquesta mesura, a més de suposar l'increment de dedicació horària del professorat, és contrària a la normativa vigent publicada pel propi Departament ja que estableix "de facto" que els CF augmenten la durada de les 2000 hores que marca la normativa a 2.066 hores en aquests centres, les 2.000 curriculars més 33 hores de tutoria a primer i 33 més a segon.

Són aquests els canvis que el Departament vol fer a l'FP? És aquest un pas més en la "modificació dràstica en l'FP" en paraules del Director General d'FP a la Mesa Sectorial el passat mes de febrer? Tot el que volen fer és carregar de tasques el professorat d'FP fent-li creure que és en benefici propi mentre cava la seva pròpia tomba? Exigim al Departament que rectifiqui, que eviti al professorat d'FP un empitjorament més de les seves condicions de treball i que inicïi un procés de negociació real sobre els canvis a l'FP en el si de la Mesa Sectorial.

Sindicat Professors de Secundària
(aspepc·sps)


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal