Per una inspecció transparent (ASPEPC·SPS guanya als tribunals un recurs contra la política del Departament)1

2978 26/09/2016, 11:33       #Serveis Jurídics, #Mobilitzacions, #Comunicats,

El Jutjat Contenciós-Administratiu núm. 11 de Barcelona, en data 25 de juliol de 2016, va dictar la sentència núm 234/2016 estimant la demanda que vam interposar des dels serveis jurídics del Sindicat Professors de Secundària (aspepc·sps) i ha anul·lat la Resolució ENS/958/2015, és a dir, la darrera convocatòria de concurs de mèrits per obtenir comissió de serveis al cos d'inspecció d'educació de la Generalitat de Catalunya.

La demanda anava en un doble sentit. D'una banda, fa gairebé vint anys que el Departament d'Ensenyament no convoca concurs-oposició d'accés al cos d'inspecció, i va tirant de comissions de serveis, tot fent norma d'un procediment pensat com a excepcional, que situen la majoria d'inspectors i inspectores en règim d'interinitat. De l'altra, vam entendre que els termes de la convocatòria, alhora que vulneraven els procediments legalment establerts, afavorien l'arbitrarietat i, eventualment, el clientelisme. No estem afirmant que això s'hagi esdevingut, però sí que el procediment de selecció ha de proveir de mecanismes que evitin l'eventualitat d'aquest tipus de pràctiques; i en aquest cas, no era així. Per això vam recórrer la convocatòria davant dels tribunals i el jutge va considerar finalment que aquestes convocatòries eren un frau de llei.

D'un temps ençà, el Departament ha manifestat unes certes veleitats cap als nomenaments arbitraris i sense garanties. De fet, des de la LEC hem vist com s'anaven publicant decrets que tendien cada cop més a l'arbitrarietat i a l'opacitat en la provisió de llocs de treball públics, amb la consegüent indefensió davant dels eventuals abusos de poder que aquests procediments podrien afavorir. Per això vam impugnar judicialment en el seu moment el Decret de Plantilles, en aquest moments encara pendent de resposta per la inhibició del TSJC davant d'instàncies judicials superiors. I per això vam impugnar també la convocatòria del concurs de mèrits per accedir a una comissió de serveis a la inspecció educativa.

Un lloc de treball públic està pagat amb diner públic, i això requereix uns requisits en la seva provisió que són diferents als d'una entitat privada. El requisits són publicitat, mèrit i capacitat, amb un procediment objectiu i transparent que garanteixi que els qui accedeixin al lloc siguin els més capacitats per a exercir-lo amb professionalitat. I això fa també per al cos d'Inspecció, que ha de poder exercir la seves funcions sense interferències extra-professionals i sense dependre d'aspectes aleatoris com la renovació d'una comissió de serveis.

Des del Sindicat Professors de Secundària (aspepc·sps) entenem la situació de nerviosisme que s'ha creat, de la qual culpem el Departament per haver fet una convocatòria tan matussera. Tanmateix, tampoc volem deixar Catalunya sense inspectors, i per aquesta raó no demanarem l'execució de la sentència, a l'espera de com evolucionen els esdeveniments, donat que la sentència no és ferma. Ho anunciem des d'aquesta tribuna, i que el Departament, que ni s'ha molestat en posar-se en contacte amb nosaltres, se'n doni per assabentat i convoqui les oposicions amb caràcter peremptori.

Amb l'anul·lació de la darrera convocatòria, i amb l'exhortació directe per tal que convoqui el preceptiu concurs-oposició d'accés al cos d'inspecció, la sentència li ho posa, en realitat, molt fàcil al Departament: només cal que convoqui el preceptiu concurs-oposició, amb les preceptives garanties jurídiques i, en fer-ho, estarà complint amb la seva obligació com a Administració. Què fàcil, oi?


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris (1)

Esteu opinant sobre: Per una inspecció transparent (ASPEPC·SPS guanya als tribunals un recurs contra la política del Departament)
5/5 (1)
Full StarFull StarFull StarFull StarFull Star
teresa-526 diu...
Moltes felicitats per vetllar contra l\'arbitrarietat. Acabeu dient que el Departament ho té fàcil, que convoqui oposicions amb garanties però ... no tenen voluntat de fer les coses bé i ... estic amb vosaltres ...no és tant difícil!
26 setembre 2016 12.16
Pàgina 1 de 1

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube

Qui som i què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal