El Departament menysté l’FP (una vegada més)0

1087 23/11/2016, 11:03       #Comunicats, #Cicles Formatius,

Exigim al Departament que compleixi el compromís d’establir una negociació real sobre les condicions de treball del professorat de Formació Professional.

A petició de tots els sindicats presents a la Mesa Sectorial (USTEC, CCOO, Sindicat Professors de Secundària (aspepc·sps) i UGT) el Departament es va comprometre a convocar un seguit de meses tècniques d’FP per parlar dels aspectes que afecten tota l'FP en un sentit ampli i amb l’horitzó de renovar l’acord d’FP vigent encara (en part) que data de 1999. El Departament només va convocar una sessió el passat 10 de juny de 2016 on es va tractar un dels quinze punts que formaven part de l’ordre del dia i es va comprometre a convocar de forma "àgil" meses tècniques successives a fi de tractar tots els punts pendents. Des de llavors no en tenim cap notícia.

La Llei 10/2015 preveu la creació de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya que, segons el calendari de desplegament de la Llei per ACORD GOV/143/2015, s’havia de dur a terme abans del 26 de juny de 2016, cosa que no ha passat. Segons el mateix calendari, abans del 31 de desembre d’aquest 2016 s’han d’establir, entre d’altres, aspectes tant cabdals com la regulació de la xarxa del sistema o la regulació dels centres de formació professional integrada. Així, i segons el DECRET 296/2016, de 20 de setembre, de modificació del Decret 297/2011, de 22 de març, de reestructuració del Departament d'Ensenyament, les polítiques de formació professional segueixen depenent del Departament d’Ensenyament a través de la Direcció General de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial. Al web del Departament d’Ensenyament apareix l’organigrama complet i actualitzat. S’ha paralitzat el desplegament de la Llei 10/2015 de FQP? Volem saber què està passant.

Condicions de treball com la reducció lectiva dels tutors d’FP o la reducció lectiva per als tutors d’FCT estan recollides en l’acord d’FP de 1999, i altres parts de l’acord estan desactualitzades. Tanmateix, no es preveuen els efectes que impliquen sobre les condicions de treball del professorat (aspectes com l’FP Dual, serveis de l’FP a les empreses com el programa InnovaFP, l’assessorament i reconeixement als centres, etc.) i per tot això, des del Sindicat Professors de Secundària (aspepc·sps) exigim al Departament la convocatòria de les meses tècniques compromeses a fi d’establir una negociació real de les condicions de treball del professorat que presta serveis a la formació professional.

Els temes pendents a tractar en les meses tècniques són el calendari escolar (únic tractat en l'única mesa tècnica de 10 de juny de 2016); la millora de les pràctiques en alternança i en formació dual; la regulació de les bases de les relacions escola-empresa en l’àmbit de l'FP dual; facilitació i oferta de formació/pràctiques en empreses i sortides a l’estranger del professorat; revisió de les ràtios i desdoblaments dels cicles; revisió de les funcions i condicions del coordinador d’FP; revisió de les funcions i condicions dels tutors (de grup i de pràctiques) i dels càrrecs de direcció i coordinació, diferenciant-los dels de secundària; revisió de les plantilles en funció de les característiques dels centres, especialitats i ensenyaments; equiparació al PT/PS; regulació del reconeixement de serveis prestats per a docents que imparteixen PFI-PTT-PQPIs; proves d’accés i CAS; regulació de la situació laboral del professorat especialista; proves de capacitació i obertura d'una borsa de treball més dinàmica; requisits d’accés al curs de Formació Pedagògica Didàctica en relació a l’exigència de tenir el nivell B1 i anàlisi, revisió i actualització, si s’escau, de l’acord d’FP.

Com ja vàrem denunciar, el Departament vol privatitzar l'FP a l'empara de la Llei 10/2015 de FQP, i a molts aspectes d'aquest projecte ens hi oposem fermament.

Des del Sindicat Professors de Secundària (aspepc·sps) també exigim cobrir les substitucions des del primer dia en tots els centres amb especial èmfasi en els d'FP, la formació del professorat funcionari per esdevenir orientador i avaluador del sistema, la retirada de les taxes que s’han implantat i/o augmentat per als estudis de formació professional de grau superior, escoles d’art i EOI, l’establiment d’habilitacions i adquisició de noves especialitats i accés a un cos superior, facilitar l'adquisició de noves especialitats al professorat funcionari, proves de capacitació i obertura d'una borsa de treball més dinàmica.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal