Informe sobre el reconeixement dels serveis previs prestats a l'estranger: professors visitants als EUA, auxiliars de conversa i d'altres situacions0

1668 24/11/2016, 09:30       #Places a l'exterior, #Interins i substituts, #Comunicats,

Amb la recent convocatòria de places per a professors visitants als Estats Units per al curs 2017-2018 -Resolució de 15 de novembre de 2016, de la Secretaria d'Estat d'Educació- tornen a sorgir alguns interrogants de professors interins pel que fa al reconeixement d’aquests serveis.

La llei de reconeixement de serveis previs prestats a l’Administració Pública amb anterioritat a la condició de funcionari de carrera , Llei 70/1978 de 26 de desembre, estableix clarament que els serveis han de ser prestats a una administració de l’Estat, local , o autonòmica.

La Llei 2/2004 de 27 de desembre va modificar la Llei 30/1984, de 2 de agosto, de medidas para la reforma de la función pública, possibilitant el reconeixement dels serveis prestats a les administracions públiques de qualsevol estat membre de la Unió Europea, així com en un estat en el que, en virtut d’un tractat celebrat per la Unió Europea i ratificat per Espanya, sigui d’aplicació la lliure circulació de treballadors.

Així, la modificació de l’any 2004 venia a confirmar la doctrina fixada pel TJUE en la seva sentència de data 12.03.1998 i que ja era aplicada pels tribunals espanyols. Per tant, qualsevol feina duta a terme en un ajuntament, estat, o institució pública de la Unió Europea quedarà reconeguda a efectes de serveis previs amb la conseqüent liquidació de triennis.

Pel que fa als serveis prestats com a auxiliar de conversa a l’estranger – siguin a la UE o en un país tercer-, es reconeixen per un segon motiu i és que aquesta feina es desenvolupa en el marc d’un acord bilateral entre estats que obliga els signants i que s’interpreta com que la feina a l’estranger s’ha dut a terme i ha estat remunerada a càrrec del Ministeri de Educació (MEC).

A l'hora d'atendre les consultes puntuals d’alguns professors hem de fer una consideració especial del tractament dels serveis prestats com a professor visitant als Estats Units, ja que els tribunals espanyols des de l’any 2010 han rebutjat totes les reclamacions considerant que la tasca es realitza exclusivament als Estats Units i és a càrrec de l’administració educativa americana. El fet que el MEC actuï com a òrgan convocant i col·labori en la selecció del professorat no té rellevància a efectes del reconeixement a Espanya.

Una situació ben diferent és la del professor funcionari de carrera que en situació de serveis especials participa en el programa de professors visitants.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal