L’anomenada "Mesa d’Adults": entre la incompetència i la manipulació0

1202 01/04/2017, 11:20       #Mobilitzacions, #Mesa sectorial,

El passat mes de setembre, després d’uns quants anys desapareguda, l’assemblea habitualment coneguda com Mesa d’Adults (en endavant, MA) va semblar que ressuscitava. El professorat d’adults, neguitós pel que feia referència al Fons Social Europeu i per la manca de transparència del Departament al respecte, va acudir, en un nombre considerable, a la nova convocatòria. Però la resurrecció de la MA va resultar ser només un miratge. De seguida es va percebre una distància insalvable entre el professorat (en molts casos persones joves arribades al món d’adults) i els conductors de l’assemblea, els clàssics de sempre, incapaços de gestionar noves realitats sense recórrer a velles gesticulacions i a discursos tronats. El resultat va ser que, al llarg del curs, en les següents convocatòries de la MA ja només hi va anar compareixent un nombre exigu de docents: un cas claríssim d’ineficiència en la gestió i de malbaratament de les energies i les expectatives d’un professorat que, d’entrada, s’havia mostrat receptiu.

Malgrat tot, es va poder anar perfilant un document (que es va intentar fer arribar a tots els claustres d’adults) en el qual es recollia tot un seguit de propostes encaminades a una negociació, prou àmplia i ambiciosa, amb l’Administració. El Departament va moure fitxa i va crear una Mesa Tècnica (en endavant, MT) per negociar temes relatius a l’ensenyament d’adults. Aquesta MT està circumscrita al marc legal de la Mesa Sectorial, i per tant hi poden participar representants dels quatre sindicats presents en aquesta: USTEC, CCOO, UGT i el Sindicat Professors de Secundària (aspepc·sps). Qualsevol persona assenyada esperaria que aquesta MT pogués servir per canalitzar, de la manera més consensuada possible, les propostes recollides per la MA, propostes en què havien participat docents de totes les tendències i filiacions sindicals. El cert és que les primeres reunions de la MT han estat una mostra sorprenent d’incompetència organitzativa i d’ineficàcia negociadora per part d’uns suposats representants de tot el col•lectiu que treballa en el món d’adults. Però una cosa és la incompetència (que pot ser producte d’unes determinades limitacions) i una altra ben diferent el sectarisme manifest i la manipulació barroera, que no podem acceptar.

En la darrera MT del dia 21 de març es van plantejar qüestions importants que afecten el futur dels centres de formació d’adults. Davant els termes irresponsables en què estan redactades les convocatòries d’una nova MA, i davant el resum escrit de la reunió (ple de mitges veritats, distorsions i pures mentides) de la MT de 21 de març, perpetrat a esquenes del sindicat majoritari entre el professorat de secundària i difós a través dels canals de la MA, des del Sindicat Professors de Secundària (aspepc·sps) ens veiem obligats a fer les següents puntualitzacions:

  • És inadmisible que s’usin els canals de comunicació de la MA (assemblea oberta a tothom) per fer córrer un resum que es diu, literalment, "consensuat amb els sindicats de la mesa i UGT" i que, per tant, exclou la veu d’ASPEPC-SPS.
  • És indignant que, acte seguit, i amb molts signes d’admiració (com quan, parlant a crits, alguns o algunes es pensen que tenen més raó), s’esmenti una "posició unitària" que només unes línies abans s’ha volgut dinamitar.
  • En la MT de 21 de març, abans d’arribar al conflictiu punt 2 de l’ordre del dia, l’Administració es va manifestar oberta a rebre propostes de la part sindical. Els sindicats acostumats a arrogar-se en exclusiva la representació de la MA no portaven cap guió preparat, i van oferir una imatge d’improvisació i d’ineptitud (a crits, això sí) francament notables.
  • El resum de la MT de 21 de març que s’ha difós per part de la MA respira sectarisme en cada línia i està ple d’inexactituds interessades. Sense pretendre ser exhaustius, n’hem de corregir algunes de les més flagrants.
  • El resum no esmenta que el Sindicat Professors de Secundària (aspepc·sps) va demanar que, a l’hora de concretar l’oferta formativa per al curs que ve, i per evitar que es retalli, el Departament no tingui només en compte la davallada de matrícula en determinats ensenyaments, sinó també l’existència de llistes d’espera en d’altres.
  • És mentida, com diu el resum, que el Sindicat Professors de Secundària (aspepc·sps) qüestionés "el fet que els i les mestres facin l’anglès a les escoles d’adults". Vam valorar l’esforç i la tasca dels professionals de primària amb determinat nivell de llengua anglesa, i el nostre comentari, que en el resum apareix fora del context en què es va produir, posava l’exemple de l’anglès com a ensenyament que, amb la progressiva incorporació de professionals de secundària, podria oferir un millor nivell educatiu.
  • El resum repeteix, fins a set vegades, la frase "UGT [hi] està d’acord". Això és senzillament grotesc, perquè el representant d’UGT no va obrir la boca, no va dir absolutament res, però el que es diu res de res, fins al final de la MT, quan va fer una intervenció que (ara sí, merescudament) recull el resum.
  • Quan el Departament va plantejar la necessitat l’augmentar la plantilla de secundària en detriment de la de primària, el Sindicat Professors de Secundària (aspepc·sps) es va referir al món d’adults com un àmbit de convivència entre els diferents cossos docents on tots som necessaris i va manifestar explícitament que defugia qualsevol sectarisme contra cap col•lectiu així com que la possibilitat que el Departament obligués un cert nombre de mestres sense plaça definitiva a adults a deixar aquest àmbit educatiu per anar a col•legis de primària li semblava una mesura traumàtica i contraproduent. Res d’això es reflecteix en el falsari resum escampat per la MA.

En vistes d’aquest cúmul de despropòsits protagonitzats per la "vella guàrdia" de la MA, el Sindicat Professors de Secundària (aspepc·sps), després d’un temps d’haver intentat mantenir una presència honesta i constructiva en aquesta assemblea que hauria de ser de tots, manifesta el seu rebuig a la gestio actual de la MA i recomana al professorat d’adults de no fer cap mena de seguidisme de les convocatòries i les manipulacions que en puguin provenir.

Si es propiciés la refundació d’una nova assemblea d’adults veritablement plural i representativa, el Sindicat Professors de Secundària (aspepc·sps) faria tot el possible i més per sumar-se a un desitjable consens profitós que, avui, els caps visibles de la MA fan inviable. Mentrestant, seguirà treballant, en la MT i en tots els espais on tingui capacitat d’influir, per allò que, en definitiva, és el seu principal objectiu: la dignificació, en un sentit ampli del terme, de l’àmbit educatiu d’adults.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal