Comunicat del Sindicat Professors de Secundà ria (aspepc·sps) sobre la Filosofia a les PAU0
1778 12/09/2017, 17:34 #Comunicats,
El Sindicat de Professors de Secundà ria (aspepc·sps), vol fer públic el seu rebuig a la decisió del Consell Interuniversitari de Catalunya del passat 6 de setembre dirigida per la seva secretà ria, senyora Mercè Jou, a tots els directors dels instituts de Catalunya, i que afecta bà sicament al pes que ha de tenir la Història de la Filosofia a les PAU.
Aquest rebuig es basa, a més d'altres que s'han exposat i que segurament s'exposaran en diversos fòrums, en el arguments que plantegem a continuació:
1. El Consell Interuniversitari ha decidit passar la prova d'Història de la Filosofia de la part comuna de les PAU a la part especÃfica. La finalitat, suposadament, és augmentar la seva importà ncia perquè aixà aquesta matèria tindrà més valor per a l'accés als graus de l'à mbit de les Ciències Socials. Aplicant una lògica molt simple, indefectiblement, i més d'hora que tard, la Història de la Filosofia deixarà de ser part obligatòria del currÃculum del segon curs dels batxillerats cientÃfic i tecnològic, perquè no tindria cap sentit fer cursar estudis de filosofia obligatòriament al segon curs d'aquesta etapa, i que després aquesta matèria només servÃs per ponderar unes determinades opcions, previsiblement de l'à mbit humanÃstic.
2. Aquesta pèrdua de pes de la Història de la Filosofia suposarà treure a una bona part del nostre alumnat el dret a tenir, com ja s'ha dit en moltÃssimes ocasions, una formació de mirada ampla, crÃtica, argumentativa, lògica i deductiva. Només la mala fe o el desconeixement de la pròpia naturalesa i vocació de la filosofia poden generar una creença -enganyosa i falaç- que la desvinculi del sorgiment i el desenvolupament de les matemà tiques, la fÃsica, la resta de ciències naturals i, per descomptat, de les ciències socials.
3. La decisió del Consell Interuniversitari és de fet l'aplicació d'un dels molts qüestionables aspectes de la controvertida LOMCE o llei Wert: l'exclusió de la Història de la Filosofia del currÃculum comú de segon de batxillerat, la qual cosa obliga a tot l'alumnat d'aquesta etapa educativa a examinar-se d'Història d'Espanya (la lectura polÃtico-ideològica és inevitable). No compartim en absolut l'argument de fons del Consell Interuniversitari per justificar la seva decisió, que es basaria en la voluntat d'aprofundir el model competencial de les PAU. Entenem que l'examen d'Història de la Filosofia de les PAU, a més d'avaluar les competències pròpies de la matèria -anà lisi crÃtica de comentaris de text, reflexiva, dialògica i argumentativa-, s'erigeix en la matèria fonamental per desenvolupar competències bà siques del batxillerat com ara l'anà lisi crÃtic de les fonts d'informació i dels mitjans audiovisuals, la qual cosa, no cal recordar, ha d'afavorir la maduresa humana i intel·lectual de l'alumnat i, per tant, la seva formació com a ésser lliure.
4. A més, cal dir que plou sobre mullat. Ja fa vint anys que, reforma rera reforma, les matèries impartides a la Secundà ria pels professors de l'especialitat de Filosofia (Ètica, Filosofia, i Història de la Filosofia) han patit unes reduccions severes de la seva cà rrega lectiva, fet que ha coincidit, paradoxalment, amb un innegable interès de la societat per les qüestions filosòfiques. Aixà ho testimonien els èxits de fa un temps d'obres com El món de Sofia o Més Plató i menys Prozac o, actualment i a casa nostra, el de la sèrie televisiva Merlà de TV3. Dit clar i català : actualment hem passat d'una mitjana de quatre professors de l'especialitat de Filosofia a cada institut a un de sol o menys. Els MerlÃns catalans són una espècie en extinció i l'actual decisió del Consell Interuniversitari els pot estar donant el cop definitiu.
5. Finalment, i tenint en compte que som un sindicat de professors, hem de denunciar la més que possible destrucció de molts llocs de treball del professorat d'aquesta especialitat a causa d'una decisió polÃtica no justificada, les repercusions de la qual han d'afectar negativament tota la nostra societat.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.