Contra la cacera de bruixes, llibertat de càtedra!1

2797 13/11/2017, 10:24       #Comunicats,

Sempre hem estat defensors de la llibertat de càtedra com a condició inherent a la docència, i vam aconseguir solets que figurés a la LEC –això sí, amb lletra petita-, mentre que d’altres que ara la invoquen, la consideraven prescindible. I també, sempre hi ha hagut temptacions des del poder –de qualsevol color o bandera- de limitar-la i restringir-la. El decret d’autonomia de centres, sense anar més lluny, subordina la llibertat de càtedra del docent al projecte educatiu del centre. I també ens hi vam oposar, sense èxit en aquest cas.

Hem denunciat reiteradament que amb la normativa que s’ha anat generant al llarg dels darrers anys, s’obria la veda contra el professorat. I així ha estat. Cosa que ha propiciat que des de les més diverses instàncies s’anessin produint els més variats atacs contra la funció docent, tant individuals com al col·lectiu en general. Des d’acusacions peregrines com ara que si a algun pare no li agradava com aquell professor impartia la seva matèria, que si suspenia massa, fins a «vagues» de pares incitant els seus fills a no fer els deures que el professor els encomanava fer a casa; per no parlar dels aprovats per votació o per decisió de la direcció del centre o d’inspecció. Tot això ha anat minvant el prestigi dels docents i els ha posat en el punt de mira, amb la complicitat sovint entusiasta de l’Administració.

Ara, des d’una associació aliena a l’ensenyament, s’ha inaugurat una nova modalitat d’aquesta cacera de bruixes sota la forma d’un aquelarre virtual: qualsevol pot introduir en un aplicatiu informàtic una denúncia contra qualsevol docent, que es trametrà judicialment en forma de denúncia, aquest cop apel·lant a presumptes adoctrinaments ideològics, la qual cosa no palesa sinó la pretensió de control ideològic sobre el professorat per part d’aquesta associació.

En relació a tot això, el Sindicat Professors de Secundària vol deixar molt clars els següents extrems:
1.- Els afanys de control ideològic no provenen dels docents, sinó del poder i dels qui, com a corretja de transmissió d’aquest, pretenen imposar la seva pròpia ideologia com a forma de pensament únic.
2.- Sempre hem defensat i defensarem el professorat en general, i els nostres afiliats en particular –a través dels nostres serveis jurídics- contra aquests intents de sotmetre ideològicament el professorat. Ho hem fet i ho seguirem fent. 3.- Qui qüestioni l’anterior, simplement menteix, per ignorància o per mala fe.
I finalment, volem remarcar el nostre més absolut rebuig per situacions com les que, en la millor línia del «mccarthysme» més caspós, estan patint ara mateix alguns companys docents a La Seu d’Urgell.

La millor vacuna contra qualsevol temptació autoritària per part de qualsevol poder, és la llibertat de càtedra i la condició de funcionaris públics. Si ambdues no s’haguessin diluït tant, ara no estaríem on estem. Nosaltres seguim lluitant per recuperar aquests drets, mentre que alguns dels que ara s’escandalitzen, han estat còmplices del seu desmantellament.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris (1)

Esteu opinant sobre: Contra la cacera de bruixes, llibertat de càtedra!
0/5 (0)
jordi-250 diu...
Un CLAR i bon comunicat
15 novembre 2017 12.36
Pàgina 1 de 1

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal