Immersió lingüística i demagògia6

2916 16/02/2018, 12:12       #Mobilitzacions,

La normalització de la llengua catalana mitjançant el model falsament anomenat "immersió lingüística" - però abastament emprat per llurs defensors i detractors -, és probablement una de les poques coses que han funcionat relativament bé en el sistema educatiu català i de la qual ens en podem sentir raonablement orgullosos. Per això precisament, perquè no és en realitat una immersió en el sentit estricte del terme, i en uns temps més proclius a la rauxa que al seny, per a uns és insuficient i per a d’altres una exageració. Però es miri com es miri, ha funcionat i està funcionant.

I en diem "falsament anomenat" perquè, si bé és cert que la LEC estableix el català com a llengua vehicular, també s’hi disposa que els alumnes hauran d’acreditar el correcte coneixement les dues llengües oficials: català i castellà. I també cal recordar, com ho reconeix avui mateix un conegut rotatiu que no es caracteritza precisament per la seva sensibilitat en aquestes qüestions, que els docents poden decidir en quina llengua imparteixen les seves classes. I això no és una immersió lingüística sensu stricto, sinó, en tot cas, sensu lato. D’altra banda, ni el model lingüístic ha generat el rebuig massiu que alguns proclamen instrumentalitzant-lo políticament, ni tampoc ha desembocat en la uniformitat monolítica a què alguns altres probablement aspiren.

Tampoc ens consta que hi hagi hagut cap "depuració" en aquest sentit entre el professorat, la realitat del qual es correspon a la d’una societat diversa com la catalana. El mateix que es pretén a nivell d’alumnat des del punt de vista lingüístic és el que es reclama del professorat: que acrediti el coneixement de les dues llengües oficials com a requisit previ; a banda, òbviament, del coneixement de la matèria que ha d’impartir. No ens en podem estar tampoc de fer una referència a la famosa sentència que obligava un institut públic a impartir el 20% de les classes en castellà: es tractava d’un centre on ja s’impartia bastant més del 20% en aquesta llengua. Ironies de la vida. Estem al davant d’una guerra de ficcions induïda amb finalitats demagògiques per dos bàndols als quals importa molt poc l’ensenyament; la qual cosa és palesament acreditable per poc que donem un cop d’ull a llurs respectives polítiques o propostes educatives. No s’estimen l’ensenyament, només volen posseir-lo.

Altra cosa és que hi hagi qui, des d’un costat o de l’altre, projecti les seves pròpies dèries i deliris en la llengua –sigui quina sigui- com a gran problema educatiu. Però agradi o no agradi, la veritat és que no hi ha un problema lingüístic a l’ensenyament català. Tot al contrari. Hi ha molts altres problemes que s’estan agreujant a partir de la anàrquica implantació d’innovacions pedagògiques –en català o en castellà, tant és- en la línia dels invents del TBO de l’eximi Dr. Franz de Copenhage, reconvertit en expert educatiu. I això és el que resulta socialment aberrant i que qualsevol responsable polític, sigui quina sigui la seva filiació, hauria encarar amb rigor, en comptes d’entretenir el personal amb carnavalades, desviant-lo dels autèntics problemes educatius que patim.

Així que, si-us-plau, siguem raonables tots plegats, no compliquem més la troca i mantinguem almenys l’única cosa que funciona. Ja només ens faltaria això!.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris (6)

Esteu opinant sobre: Immersió lingüística i demagògia
5/5 (1)
jordi-e59 diu...
La feina que els encarreguem els afiliats. Tu què els vas proposar a la darrera assemblea?
23 març 2018 13.55
Full StarFull StarFull StarFull StarFull Star
david-42b diu...
Aquest sindicat fa molta feina. En altre cas: Entre els guanyadors i els perdedors els primers, quan perden, no s’enfonsen (Gregorio Luri, Val Més Educar, 2014) Progressar és guanyar independència. I la bona independència es guanya sols amb coneixement (Jorge Wagensberg, El Gozo Intelectual, 2007) Heus ací Catalunya, esclava d\\\'insolents. Què és el que us manca, catalans, si no és la voluntat? (Pau Claris) El seny, si no va acompanyat d\'una ferma voluntat de combat, només ... Llegir més
21 febrer 2018 13.25
salvador-9e5 diu...
T\'agrairia que em diguessis quina feina fa darrerament el sindicat a part de fer una feina purament informativa més pròpia de l\'administració que d\'un sindicat.
21 febrer 2018 13.55
salvador-9e5 diu...
Quan penseu defensar els nostres drets? Quan siguem independents? Us heu convertit en una merda de sindicat i us ho dic així de clar. Només serviu per donar informació. Què espereu, que vingui en Puigi? Aviat em donaré de baixa si seguiu així, colla de vividors.
16 febrer 2018 21.09
jordi-e59 diu...
Ja estàs trigant.
23 març 2018 13.56
salvador-9e5 diu...
No em vingueu amb tonteries i lluiteu pels nostres drets: pagues del 2013 i 2014, i 18 hores lectives ja. Comenceu a ser un sindicat venut al règim.
16 febrer 2018 20.28
Pàgina 1 de 1

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal