I en diuen qualitat de l’ensenyament?0
1461 21/06/2018, 09:47 Xavier Massó i Aguadé. Secretari General del Sindicat Professors de Secundà ria ( #Opinió, #Mobilitzacions, #Interins i substituts,
Diari de Girona (12/06).
El Departament d’Ensenyament ha disposat la reserva en exclusiva de places als instituts de Secundà ria per a mestres de Primà ria funcionaris de carrera. Per a justificar aquesta mesura, s’addueix l’eventual manca de personal substitut de Secundà ria per a cobrir les baixes previsibles al llarg del curs 2018/19 en les especialitats de Matemà tiques, Català i Castellà .
Fa uns anys, la situació va ser a la inversa. Faltaven mestres de Primà ria amb competència per impartir anglès, i es va habilitar una borsa de treball complementà ria integrada per substituts de Secundà ria d’anglès que només accedien temporalment a Primà ria quan no hi havia cap mestre disponible. Un prevenció lògica, legal i legÃtima: la docència a l’etapa de l’Educació Primà ria correspon al cos de mestres de Primà ria; només si no hi havia cap membre del cos competent al cas, es tirava, excepcionalment, provisionalment i amb totes les prevencions de rigor, de substituts de Secundà ria, atesa la diferent titulació requerida en cada cas i les diferències inherents a cadascuna d’aquestes etapes. Ara, però, quan la situació és a la inversa, la «solució» que s’adopta és una altra de molt diferent: els mestres que accedeixin a la Secundà ria passaran pel davant dels interins i substituts de Secundà ria. Com s’entén això?
Això implica que, pel cap baix, i atesos el criteris exposats pel Departament a les corresponent resolucions administratives, hi haurà entre 800 i 1.200 places de Secundà ria reservades a mestres de Primà ria i, consegüentment, el mateix nombre de professors de Secundà ria que deixaran de treballar perquè aquells que venien a cobrir la seva suposada inexistència, els passen pel davant privant-los d’accedir a uns llocs de treball pels quals estan acadèmicament i legalment acreditats, cosa que, a més a més, no es dóna en els mestres que els suplantaran.
Més enllà del greuge professional que això suposa i del menyspreu cap al col·lectiu docent de Secundà ria palesat pel Departament amb aquesta mesura, hi ha també el tema de la qualitat de l’ensenyament, que sembla ser que al Departament ni li importa massa. Que un cos estigui preparat i acreditat per a un determinat nivell educatiu no és una qüestió arbitrà ria, sinó el resultat de la valoració de quins estudis, formació i titulacions habiliten per a un o altre nivell; exactament per les mateixes raons que un metge cirurgià està habilitat per operar i un ATS no. Què pensarÃem si es decidÃs que, ja que potser no hi hagi prou metges, es disposés que 1.200 ATS’s ocupin plaça de metge i passin al davant dels metges que acaben d’aprovar el MIR?
Doncs això és, ni més ni menys, el que passarà a l’ensenyament públic català a partir del proper 1 de setembre. Això sÃ, només a l’Ensenyament Públic; a la privada, concertada o no, tot seguirà com estava. Que potser es pretén que la docència a la Secundà ria pública l’imparteixin mestres de Primà ria, mentre que a la Privada ho segueixin fent llicenciats i graduats universitaris amb el corresponent «master». És això el que volen? Perquè altrament no s’entén.
I és que, a més a més, la suposada falta de personal docent substitut de Secundà ria és més imaginada que real; un pretext, vaja. Els casos en què hi ha hagut falta de personal per cobrir baixes han estat puntuals –per sota d’un 1%-, sempre han acabat resolts, i si s’hagués establert un mecanisme de nomenaments més à gil –com ja s’ha demanat reiteradament- encara s’haurien resolt abans. Sembla més aviat un problema creat per aportar la solució prèviament concebuda. I això és fer trampa.
Perquè, a veure, com és possible que un enginyer tècnic no estigui habilitat per impartir matemà tiques a l’ESO i, en canvi, un mestre de Primà ria s� O com s’entén que a un mestre de Primà ria amb l’antic nivell D de català se l’habiliti per impartir la matèria de català a l’ESO, i a qualsevol filòleg d’una altra especialitat no? Més que ironia, sembla un sarcasme.
El problema real no és el que diu el Departament, sinó que es tracta d’un pretext induït artificiosament amb una finalitat molt concreta: treure’s del damunt el previsible excedent de mestres de Primà ria que augura la davallada demogrà fica. Però aleshores, per què no s’aprofita per reduir les ratios a Primà ria, que prou falta que fa? I per què segueixen convocant el curs vinent milers de places de mestres de Primà ria a oposició? I per què seguiran engruixint la plantilla de Primà ria amb substituts que cobriran les vacants d’aquests mestres que accediran a Secundà ria?
Doncs perquè d’aquesta manera, i com aquell qui no fa res, aprofitaran per aplicar per la via dels fets el projecte que fa anys que cobegen: el cos únic docent des dels 6 fins als 18 anys. Això sÃ, només a la Pública. I després diran que es preocupen per la qualitat de l’ensenyament!
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.