Oposicions 2019: Comunicat sobre les modificacions fetes pel Departament2
8244 13/01/2019, 20:47 #Oposicions,
Tal com podem observar a la RESOLUCIÓ EDU/1/2019, de 2 de gener, de convocatòria de concurs oposició per a l'ingrés i accés a la funció pública docent i per a l'adquisició de noves especialitats, el Departament d'Educació ha introduït diversos canvis respecte de les passades oposicions, canvis que, a partir d'ara, afectaran totes les convocatòries fins a l'any 2023.
Aquests canvis són:
Invertir l'ordre de les proves. Primer es farà la defensa de la programació i la unitat didàctica i després la part pràctica i el tema, un canvi ajustat a la normativa vigent i compta amb el suport unitari de la part social.
Recordem que, des del passat febrer de 2018, el Sindicat Professors de Secundària (aspepc·sps) ha formulat una sèrie de demandes per tal que, en l’escenari actual de més del 40% de professorat interí, el Departament d'Educació adopti mesures amb la finalitat de que els interins que han dedicat anys a l’ensenyament sense possibilitats de presentar-se a oposicions tinguin un reconeixement amb un sistema de concurs-oposició que els sigui propici. Aquesta és una d'elles, l’eficiència de la qual està per veure.
Demanem, paral·lelament, un acord d’estabilitat per a aquells interins amb més antiguitat que no esdevinguin funcionaris de carrera en tot aquest període. Intentarem, amb totes les nostres forces, aconseguir aquest acord que donaria una estabilitat laboral necessària al col·lectiu d'interins.
S’estableix la possibilitat de fer reclamacions contra les qualificacions de les proves. Estem d'acord amb totes aquelles mesures de garantia que afavoreixin els opositors.
En aquestes oposicions, no es podran portar els decrets curriculars a la part pràctica de l’FP, a diferència de primària. El Sindicat Professors de Secundària (aspepc·sps) ho veu injustificat i ho considera una nova mostra de l'habitual tractament diferenciat entre ambdós col·lectius que sempre perjudica el professorat de secundària: o tots poden portar-los o ningú. Dit això, convertir la prova pràctica en una prova merament didàctica no respecta ni l’esperit ni la lletra de la normativa vigent: la prova pràctica ha de versar sobre coneixements de l’especialitat. La competència pedagògica ja s’avalua en la defensa de la programació i la unitat didàctica.
Els seleccionats no seran nomenats funcionaris en pràctiques fins un any després d'haver aprovat. Aquest “any en blanc” suposa un càstig injust i gratuït per als opositors seleccionats, a més d'esdevenir un greuge incomprensible respecte dels seleccionats d'altres comunitats autònomes.
Per exemple, al concurs de trasllats, aquest any de retard els suposarà, de manera automàtica, una pèrdua assegurada d'un mínim de 4 punts a l'apartat d'antiguitat. A més, a l'apartat de càrrecs ocupats, poden perdre 1 punt (si són tutors/cap de departament); si el càrrec fos a l'equip directiu, la pèrdua s'elevaria fins a 4 punts (director/a) o 2,5 (resta de càrrecs de l'equip directiu).
D'altra banda, com afectarà els seleccionats que no tinguin serveis prestats ajornar fins a l'octubre la finalització del concurs-oposició? Veurem un docent seleccionat a l'atur o fent substitucions fins al seu nomenament com a funcionari/a en pràctiques?
Per descomptat, el Sindicat de Professors de Secundària (aspepc·sps), ha expressat el seu desacord més absolut i portarà als tribunals aquesta mesura.
Quin és el motiu en què s'excusa el Departament per a prendre tan arbitrària decisió? Diuen que els calendaris de les adjudicacions provisionals i de les oposicions són impossibles de quadrar, perquè volen publicar la resolució definitiva de les adjudicacions provisionals a mitjans del mes de juliol (i no el 31 de juliol). Les oposicions, també segons el Departament, no poden començar abans perquè suposarien una alteració del normal funcionament dels centres educatius, sobretot a l'educació primària.
Si observem el calendari de les proves d'oposició, aquestes comencen el 15 juny i acaben el 31 de juliol, deixant els mèrits pel setembre-octubre. Davant aquest fet, ens assalten uns dubtes:
Tan difícil hauria estat començar les proves a mitjan maig, en caps de setmana, o a començaments de juny, de manera intensiva?
És tan incommensurable el benefici d'avançar 15 dies la publicació de les adjudicacions d'estiu al juliol?
Com ho faran a la resta de comunitats autònomes per adaptar les seves oposicions a les adjudicacions per al curs vinent?
D'altra banda, potser el sistema d'adjudicacions d'estiu a Catalunya és massa complicat?
Potser el que hauria de ser un sistema simple i transparent s'assembla més al d'un concert educatiu encobert?
El que no pot ser és que el Departament no sigui capaç de gestionar òptimament el seu personal i ho solucioni, de manera unilateral, penalitzant els seus propis docents seleccionats, almenys a les properes cinc convocatòries d'oposicions.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris (2)










Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.
Agenda
Diuen, diuen, diuen...
- guillem-89
On es suposa que hem d'enviar aquesta reclamació? i per ... - ramon-572
Bon dia, Santiago, Feu servir el Centre d'Atenció al Pro... - ramon-572
En el moment de la matrícula ja s'explica que has d'... - santiago-a2b
Cal que la SdA vagi signada digitalment? El nom de l'arxi... - gabriel-22
I si falla el correu electrònic? Aquest sistema de missatger...