Upgrade your English aprenent llatí1

1761 11/02/2019, 10:53       #Opinió,

Ja fa anys que els atacs a les humanitats en general, i al llatí en particular, van començar. És famosa la història d’aquell ministre Franquista, natural de Cabra, província de Còrdova, que preguntava amb un to molt despectiu de què servia el llatí. Algú amb molt bon criteri li va contestar que per moltes coses, entre d’altres que l’esmentat ministre en lloc de ser un "hijo de Cabra" era un Egabrense, gentilici dels naturals de Cabra. Un clatellot monumental.

Han passat els anys i tot continua igual, més ben dit pitjor, molt pitjor. De poc va servir la ironia d’aquell erudit que feia befa de l’estultícia del ministre. Avui en dia la barbàrie i la incultura s’han instal·lat a les nostres aules. A hores d’ara la pregunta seria, què és el llatí i no pas per a què serveix, ja que el llatí gairebé ha estat expulsat dels instituts. Els professors d’aquesta assignatura em recorden aquells gals d’un llogarret remot del nord de la Bretanya que liderats per Astèrix resisteixen l’invasor malgrat les adversitats, amb una diferència però, els professors de llatí no disposen de la poció màgica que els feia invencibles. Per desgràcia cada cop estan més sols i més aïllats.

Jo, que sóc professor de llengua anglesa i imparteixo aquesta assignatura en un institut de la ciutat de Tarragona, l’antiga Tàrraco, vull manifestar-me públicament i que en quedi constància escrita, de la necessitat d’aprendre llatí i de la seva importància com a tal.

No tan sols perquè és la llengua base de la nostra cultura.

No tan sols perquè defensa els valors de l’humanisme i les humanitats, tot oposant-se a una societat cada vegada més mercantilitzada on la immediatesa del benefici és l’única cosa que es té en consideració.

No tan sols perquè ens possibilita l’immens plaer de poder llegir l’Eneida en la llengua de Virgili.

No tan sols per tots aquests motius, que “per se” ja són raons prou poderoses i més que suficients, sinó perquè també, i m’adreço directament a aquells tecnòcrates que no valoren res si no aporta alguna utilitat, el llatí millora i facilita els coneixements i l’aprenentatge de la llengua anglesa.

Es calcula que un 40 per cent (més o menys) de paraules de l’anglès procedeixen del llatí, la majoria de les quals van ser introduïdes en aquesta llengua via el francès a conseqüència de la invasió de Guillem el conqueridor (1066 dc.) Això fa que l’anglès sigui una de les llengües més riques del món, amb més vocabulari, ja que la majoria de paraules estan doblades, una d’origen germànic o cèltic i l’altra d’origen llatí. La mateixa paraula upgrade ho resumeix a la perfecció, és la síntesi ideal d’això que vull explicar UP (origen germànic- "amunt") GRADE (origen llatí, gradus -"esglaó").

Upgrade ho podríem traduir com actualitzar, millorar, promoure, i d’això es tracta, millorar el teu anglès tot aprenent llatí.

En la majoria de casos la paraula anglesa d’origen llatí és la que s’utilitza en un registre més culte i la d’origen germànic la que s’utilitza en un registre més col·loquial és per això que ens és molt més fàcil entendre la reina d’Anglaterra o la BBC que una conversa al pub (que per cert ve de publicus -de la gent). Tots aquells que hem après anglès hem patit els odiosos phrasal verbs, sabíeu però que la majoria tenen el seu equivalent amb un verb d’origen llatí: speed up és "accelerar", però també és possible dir accelerate (ad celeritas), go up és pujar però ascend (ad scandere -"escalar") és més o menys el mateix,Call off és "cancel·lar" i cancel (cancellus) amb el mateix significat segur que ens seria molt més fàcil de memoritzar. Podria seguir amb molts més exemples però ara deixaré de banda els phrasal verbs i passarem a parlar de noms, adjectius i verbs. Speed és "velocitat" però també es pot dir velocity (velox), handle és "manipular" però manipulate (manipulus- manus plere) ho tenim més per la mà, oi?

La debilitat, weakness en anglès o potser hauria hagut de dir debility (debilis) i estaria utilitzant un registre més proper?

Aquells que argumenten la inutilitat del llatí és evident que no tenen raó, són uns fools (que prové de follis, una bossa plena d’aire i que per analogia vol dir "cap buit") o mad (boig) que defensen la ignorance (ignorantem - in gnarus) d’un dels coneixements que, a banda d’aprofundir en les arrels mateixes de la nostra civilització i millorar la sintaxi de la nostra llengua, ens ajudarà a upgrade el nostre anglès. Un dels mètodes més populars per aprendre anglès, el mètode Vaughan, ja ens aconsella que cal fomentar l’aprenentatge d’aquestes paraules d’origen llatí i per tant més similars a les nostres perquè així tot ens resultarà més fàcil.

No he volgut put off o postpone (post ponere- "posposar") aquestes reflexions perquè crec que la defensa de llatí és urgent, està a l’UCI i m’ha semblat que la meva humble (humilis que vol dir "humil") aportació com a professor de llengua anglesa, una de les llengües que tothom considera necessària i imprescindible a l’hora d’incorporar-se al món laboral, ajudaria si més no, a enfortir la moral d’aquells professors de clàssiques que encara resisteixen.

Tinc molt poca esperança, cada dia menys, en els nostres dirigents educatius i la seva política educativa. Sapere aude, atreveix-te a aprendre, cita d’Horaci, que hauria de ser el motor de qualsevol sistema educatiu, ha caigut en l’oblit. Avui en dia el nostre conseller d’educació diu que els coneixements no són importants. O tempora, o mores!

És per això que humilment, interpel·lo al professorat: cal que tots aquells que estimem la cultura, els coneixements, les humanitats, en altres paraules, allò que permet que una persona esdevingui més humana, faci un pas endavant i defensi el llatí abans que sigui massa tard.

Donec percifiamus


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris (1)

Esteu opinant sobre: Upgrade your English aprenent llatí
5/5 (1)
Full StarFull StarFull StarFull StarFull Star
catalina-104 diu...
Gràcies per aquest bon article
26 febrer 2019 21.54
Pàgina 1 de 1

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal