El model de Formació Professional del Departament és només ocupacional i deteriora les condicions de treball del professorat0

2088 21/05/2019, 11:11       #Comunicats, #Cicles Formatius,

Des del Sindicat Professors de Secundària (aspepc·sps) denunciem que el Departament d'Educació, des de la Direcció General d'FP, vol implementar un model de Formació Professional que és només ocupacional, orientada a les necessitats a curt termini del mercat de treball i allunyada de la formació integral de la professió que necessiten els nostres alumnes. Denunciem, també, que implicarà una major burocratització de la tasca del professorat de Cicles Formatius (CF) a curt termini i pèrdua de llocs de treball a mig termini.

Els canvis que té previst implementar el Departament en els propers 2 cursos es fonamenten en tres necessitats, asseguren, apostar per la formació a l'empresa, aprofundir en les metodologies competencials a l'aula i l'aposta per la tutoria a tots els CF. Des de Professors de Secundària no ho compartim, en especial entenem que la formació a l'empresa no pot substituir el que impartim els centres, més encara en un país com el nostre amb un teixit de petites i mitjanes empreses, molt diferent d'altres països, com Alemanya, amb qui el Departament està obsessionat en comparar-nos, on les empreses són molt més grans i estan més compromeses amb la funció social que els pertoca, també en la formació de l'alumnat. Tampoc compartim l'aprofundiment en metodologies no contrastades i recalquem la incoherència que implica aquest aprofundiment i la manca d'estudis que avalen aquestes metodologies respecte d'altres. Vam interpel·lar el Director General d' FP sobre la qüestió en Mesa de negociació fa uns dies i no va respondre.

Aquests eixos es concretaran en l'ampliació de les hores de Formació en Centres de Treball (FCT) de tots els Cicles Formatius, de les 350 hores actuals de mitjana, a 500 hores, disminuint en el mateix nombre les hores de la resta de Mòduls Professionals (MP). D'altra banda, s'incrementaran les hores del mòdul de Síntesi/projecte a 198h, disminuint també la resta de MP per mantenir la suma constant. Així, l'alumnat deixarà de rebre classes específiques de la matèria entre 8 i 9 hores a la setmana durant el segon curs, per dedicar-les a FCT i Projecte.

Les condicions de treball del professorat es veuran greument afectades, el decrement de 150 hores per CF que implica l'increment d'hores d'FP pot implicar la pèrdua d'un lloc de treball per cada 4 CF o, com assegura el Departament, es mantindran tots els llocs de treball dedicant les hores lectives del professorat a un millor seguiment de les FCT, atenció més individualitzada i projectes més elaborats. Denunciem que implicarà burocratització de la tasca del professorat de CF a curt termini i pèrdua de llocs de treball a mig termini.

També denunciem que els canvis previstos no s'han fet tenint en compte l' opinió del professorat, implica un buidat de continguts que deteriorarà la formació dels alumnes, no es garanteix que la tutorització de les empreses sigui l'adient ni tampoc que l'alumnat no es converteixi en mà d'obra barata.

Professors de Secundària dona i donarà suport a les propostes encaminades a aturar aquests canvis, per això us animem a adherir-vos al manifest elaborat per professors d'FP d'arreu de Catalunya, disponible a http://manifestfp.cf/.

Les propostes del Sindicat Professors de Secundària (aspepc·sps) per l'FP estan disponibles a https://secundaria.info/docu/sindicat:darreres_campanyes:eleccions_sindicals_2019:reivindicacions_fp.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube

Qui som i què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal