Nota de premsa: La reforma de l'FP sota premisses no contrastades0

1613 06/07/2019, 17:17       #Comunicats, #Cicles Formatius,

Aquest proper dilluns, 8 de juliol, el Departament d'Educació ha convocat els Sindicats de la Mesa Sectorial per iniciar la negociació d'un nou model de Formació Professional. Des del Sindicat Professors de Secundària (aspepc·sps) no podem acceptar una de les premisses centrals que mou la reforma del Departament, algunes vegades de forma explícita, altres de forma implícita, que la substitució de formació a l’Institut per l’anomenada formació en centres de treball (les pràctiques) millora la formació rebuda per l’alumnat. Ho neguem rotundament i exigim al Departament dades que ho corroborin abans de continuar reformant la formació professional sota aquesta premissa.

Els alumnes necessiten fer pràctiques per posar en pràctica els coneixements adquirits a l’Institut, però hem de dir clar que les empreses no tenen l’objectiu de formar els alumnes, això ho fem als Instituts. Actualment, els títols de FP ja compten amb unes 350 hores de pràctiques a l’empresa; en aquest context substituir hores de mòduls professionals relacionats amb la professió/ofici per hores de pràctiques empitjora la qualitat del sistema de formació professional, la formació rebuda pels alumnes i la societat de la que tots formem part.

No hi ha dades que demostrin que l’establiment de l'FP Dual hagi tingut efectes positius

Cal insistir que no hi ha dades que demostrin que l’establiment de l'FP Dual hagi tingut efectes positius, ni en la qualitat de la formació rebuda pels alumnes ni en la seva inserció laboral. Exigim al Departament que ho estudiï i faci públics els resultats. L' FP Dual s’ha implantat en aquells Cicles Formatius que tenen, prèviament, més inserció laboral; no hi ha dades que corroborin una inserció laboral diferencial de l' FP Dual respecte de l' FP no Dual.

Els alumnes que treballen “per projectes” tenen uns coneixements i capacitats molt per sota dels alumnes que reben una formació estructurada.

Malauradament, el Departament d’Educació vol aprofundir en les metodologies competencials i per projectes, ara en diuen reptes, quan no hi ha cap estudi que demostri que aquestes metodologies, aplicades de forma indiscriminada, millorin els aprenentatges dels alumnes. Ans al contrari, els indicis que Professors de Secundària tenim en altres etapes educatives, apunten que els alumnes que treballen “per projectes” tenen uns coneixements i capacitats molt per sota dels alumnes que reben una formació estructurada. Professors de Secundària (aspepc·sps) exigim al Departament que demostri la bondat d’aquelles metodologies no contrastades abans d’implantar-les de forma generalitzada, en el cas que ens ocupa, a l’FP.

La mesura del Departament d’Educació busca abaratir el cost d’oferir un Cicle Formatiu per part dels centres privats.

Aquesta proposta de modificació es produeix en el marc de l’aplicació de la Llei 10/2015, de Formació i qualificacions professionals, que preveu una progressiva privatització de l'FP com Professors de Secundària (aspepc·sps) ha denunciat en reiterades ocasions. La mesura del Departament d’Educació busca abaratir el cost d’oferir un Cicle Formatiu per part dels centres privats, al reduir les hores de professor necessàries. A més aquesta llei converteix la privatització de la formació professional en interès legítim de Patronals, CCOO i UGT, atès que preveu que determinats serveis de l’FP com ara el “Servei d'assessorament en la formació professional i reconeixement acadèmic dels aprenentatges assolits mitjançant l'experiència laboral o en activitats socials”, que fins l’aprovació de la Llei es feia en centres públics, sigui susceptible de ser oferta per aquestes organitzacions a les que converteix en competidors dels Instituts públics.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal