Sobre el «traspàs» de Classes Passives a la Seguretat Social1
2362 28/04/2020, 18:57 Sindicat Professors de Secundària (aspepc·sps) #Salut laboral, #Jubilacions,
Recentment, i segons allò disposat pel Real Decreto 15/2020, la gestió del règim de Classes Passives s’ha traspassat del Ministeri d’Hisenda, al de la Seguretat Social. Aquest canvi ha generat incertesa i alarma, tant per la forma com s’ha fet, com pel que pot representar.
Diguem d’entrada que el Règim de Classes Passives és el que regula la jubilació de tots els funcionaris de l’Estat, ingressats en qualsevol dels seus cossos amb anterioritat a l’1 de gener de l’any 2011. Els ingressats amb posterioritat a aquesta data, es jubilaran d’acord amb el Règim General de la Seguretat Social, al qual estan adscrits. I anticipant-nos a la inevitable FAQ, diguem també que això no té res a veure amb MUFACE, la mútua a la qual estem adscrits tots els funcionaris de carrera de l’Estat, amb independència de l’any d’ingrés.
El tema de Classes Passives afecta, sobretot, els termes de la jubilació. La diferència més rellevant amb el de la Seguretat Social és que, hom pot jubilar-se als 60 anys, amb 30 anys de serveis, mentre que a la Seguretat Social no és així, sinó als 65 i 10 mesos i en augment anual per trams. Les pensions de jubilació de Classes Passives les paga Hisenda; les de la Seguretat Social, la Tresoreria de Seguretat Social. Amb la formació del nou govern, i amb els reajustaments organitzatius que sempre comporta, el RD 2/2020 de 12 de gener, en el seu article 22, ja establia que la gestió de Classes Passives passava a la Seguretat Social. És a dir, els diners de les pensions els seguirà aportant el Ministeri d’Hisenda, que els transferirà al de Seguretat Social per tal que, aquest, els transfereixi als pensionistes. Ara, amb el RD 15/2020, aquest traspàs de gestió s’ha fet efectiu.
En principi, els termes i les condicions de jubilació no canvien per a res; només que les gestions que fins ara calia fer a Hisenda, s’hauran de fer a la Seguretat Social. Però com aquí ja ens coneixem, la gent està amb la mosca al nas, amb tota la raó del món.
Ens preguntem per què aquest canvi, si de tota la vida havia estat així i ja funcionava. Que potser no tenen altra feina? Encara resulta més sospitós que es modifiqui la gestió d’un règim terminal, sense solució de continuïtat: és un règim a extingir en el qual no hi ingressa ningú des del 2010; per què tocar-ho aleshores?
I ens preguntem també per què una mesura como aquesta, que segons se’ns diu és un simple traspàs de gestió, s’ha inclòs per procediment d’urgència en un reial decret llei de «medidas urgentes para apoyar la economía y el empleo» que pretenen donar resposta a l’estat d’alarma decretat per causa del Covid19 i la crisi que s’està generant amb el confinament i l’aturament de l’activitat econòmica. I s’ha fet amb secretisme, nocturnitat, i no sabem si també amb traïdoria. Quants indicis fan falta per convertir-se en prova?.
Insistim, de moment no canvia res, però ara els resultaria més fàcil canviar-ho si fos el cas que en tinguessin la intenció. I això és preocupant. Estudiarem la viabilitat d’una impugnació judicial d’aquesta mesura, i n’exigim la seva derogació.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris (1)










Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.
Agenda
Diuen, diuen, diuen...
- guillem-89
On es suposa que hem d'enviar aquesta reclamació? i per ... - ramon-572
Bon dia, Santiago, Feu servir el Centre d'Atenció al Pro... - ramon-572
En el moment de la matrícula ja s'explica que has d'... - santiago-a2b
Cal que la SdA vagi signada digitalment? El nom de l'arxi... - gabriel-22
I si falla el correu electrònic? Aquest sistema de missatger...