Resum de la reunió mantinguda amb el Conseller Bargalló2

6974 07/05/2020, 18:27       #Salut laboral, #Interins i substituts,

Ahir, 6 de maig, el conseller Josep Bargalló va mantenir una reunió virtual amb els sindicats presents a la Mesa Sectorial de l’Ensenyament Públic. L’objectiu de la reunió era que el Departament fes partícips als sindicats de les mesures que s’estan adoptant en relació a l’estat d’alarma per causa del Covid-19 i les mesures de confinament i tancament dels centres educatius que se’n deriven.
El conseller va desenvolupar tres temes: la preinscripció, el final d’aquest curs i el proper curs 2020-2021.

Preinscripció:

Serà telemàtica, però s’habilitaran els darrers quatre o cinc dies per a la preinscripció presencial als centres, atenent al fet que no tothom està en condicions de poder accedir a la via telemàtica.

Final de curs, reobertura centres, estiu:

Està previst reobrir els centres a la fase 2, però en cap cas per a la realització de classes lectives. Es podran fer classes de preparació per a les PAU als alumnes de 2n de Batxillerat o tutories presencials personalitzades.

En tot moment es prioritzaran en qualsevol cas els criteris marcats per Sanitat i Protecció Civil.

Està prevista la possibilitat de fer un acompanyament presencial als alumnes dels darrers cursos, especialment els més vulnerables.

Proper curs 2020-2021:

S’assumeix d’entrada que no serà un curs «normal» i que això s’allargarà probablement durant tota la seva extensió.

Serà un curs «híbrid» en el qual s’haurà de combinar la presencialitat amb la virtualitat del treball. No està encara clar com s’organitzarà tot això, ni en quina mesura alterarà les condicions de treball habituals del professorat. El proper dia 15 hi ha una reunió de la Conferència Estatal d’Educació, i és possible que es prenguin decisions.

Hi ha un fet que caldrà tenir present: hi ha una part del professorat que pertany als grups de risc de contagi pel coronavirus: edats d’entre 60-65 anys, professores embarassades, diabètics de segon grau, malalties cardiovasculars o, també, dolències cròniques acollides a l’article 25. Cap professor que pertanyi a grup de risc realitzarà activitats presencials. És de suposar, doncs, que se’ls assignaran activitats de teletreball.

Sembla, doncs, que hi haurà professorat assignat exclusivament a teletreball o, com a mínim, sense contacte directe amb l’alumnat; un altre sector que combinarà ambdós àmbits, i probablement un tercer grup que només treballarà presencialment. Tot això encara no està decidit.

Es contempla la possibilitat -apuntada per la ministra Celaá- de reduir l’assistència a un màxim de 15 alumnes per aula. Sembla clar que ni al setembre, ni més endavant, es podrà recuperar l'assistència normal. La reducció d’un màxim de 15 alumnes presents a una aula, comportará aquesta «hibridació». Però tampoc se sap encara com es farà: per torns rotatoris (?).

S’haurà d’adaptar també el servei de transport escolar, i el de menjadors, a les noves condicions.

En definitiva, que encara no hi ha res definit, sinó que en la majoria de qüestions, precisament les més candents, no hem obtingut sinó indefinicions.

Pel que fa al Sindicat Professors de Secundària (aspepc·sps), vam plantejar les següents qüestions:

  • Vam insistir en la nostra demanda que es derogui provisionalment el decret d’autonomia de centres, perquè en aquesta situació, ha generat greuges i discriminacions entre el professorat. Sabem que hi va haver alguns centres que el dia següent que es decretés el tancament dels centres, no se’ls en va ocórrer una altra que convocar un claustre presencial per a la setmana següent. I que altres direccions van convocar claustres virtuals durant les vacances de Setmana Santa. Vam denunciar els casos de què vam tenir constància al Departament, i ho vam aturar.

    Sabem també que amb el teletreball hi ha hagut claríssims abusos per part de certes direccions, que cal dir també que han estat minoritàries fins a on ens consta.

    Tot això, pensem, fa que urgeixi la derogació del decret d’autonomia de centres i que el Departament apliqui els criteris legals evitant arbitrarietats per part d’alguns amb vocació de sàtrapes o de fer mèrits.

    La resposta va venir de la mà d’un alt càrrec que acompanyava el conseller. Segons ell, era precisament gràcies a l’autonomia dels centres que el sistema educatiu català no havia col·lapsat. Difícil prosseguir amb aquest debat, perquè nosaltres, igual que la majoria de representants sindicals presents, sí que pensem que el sistema ha col·lapsat, i que la seva imprevisió ha estat antològica. Cal recordar que un alt càrrec del Departament va dir en Mesa Sectorial que tancar els centres seria una «exageració»… el dia abans que se’n decidís el tancament. La llista de despropòsits ha estat espectacular...

  • Vam reclamar que en cap cas l'alternança o la rotació entre presencialitat i virtualitat comporti un empitjorament dels horaris i condicions de treball. Si hi ha hores de classes telemàtiques, s’hauran de comptar com a hores lectives. I tampoc l’horari general ha de canviar perquè ara es facin coses des de casa.

    Se’ns va respondre que tot això es negociarà.amb la representació sindical, i que es tindrà present, però que primer han de saber què proposen (dons que s’espavilin, perquè el temps se’ns està tirant al damunt).

  • Vam reclamar que es garanteixi la protecció de dades del professorat que faci teletreball, i que sota cap concepte, s’obligui un docent a utilitzar els seus propis dispositius en situacions que puguin comportar la vulnerabilitat de les seves dades.

    Se’ns va dir que s’està treballant en aquest tema. I que es tracta que cap alumne ni cap docent freturi de mitjans tecnològics per dur a terme el teletreball.

  • Vam demanar que es garanteixi la provisió i aportació per part del Departament de tots els mitjans preventius de contagi, com hidrogels, mascaretes, guants… a tots els centres, i que es garanteixin les mesures de desinfecció i de neteja, hi hagi 15 alumnes per aula o els que siguin.

    Se’ns va respondre que així es farà en tot moment. Sense especificar, pel que fa a les mesures de desinfecció dels centres, com es farà, llevat del temps de preinscripció presencial. Volem entendre que serà igual: una neteja en profunditat un cop al dia, i dues de superficials també diàries.

  • Vam reclamar la derogació de la reforma dels currículums d’FP, una reforma contra la que ja ens hem posicionat en contra en altres ocasions, però que ara mateix és evident que no és precisament el moment d’endegar.

    El Departament va contestar, per boca d’un alt càrrec, que es pensa seguir amb la reforma.

  • Vam reclamar, en simptonia amb el que ja hem estat reclamant, la inclusió dels substitus de nova contractació a les llistes de la borsa per a les adjudicacions d’estiu.

    La resposta va ser elusiva, però es va admetre que el tema es tracti en Mesa Sectorial.

En relació a aquest últim tema, cal afegir també que, atesa la reducció a 15 alumnes per aula, sembla evident que el curs vinent es requerirà més professorat. Sense precisar-ne la quantitat o la proporció, el conseller va admetre que, efectivament, faran falta més professors.

En resum, entenem que en la majoria de qüestions importants seguim en la més absoluta indefinició.

Finalment, es va acordar que aquest tipus de reunions amb el conseller es repetiran amb una possible periodicitat quinzenal.

Ens mantindrem vigilants i us seguirem informant. Demanem igualment al professorat que ens comuniqui qualsevol situació arbitrària en què es pugui trobar involucrat.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris (2)

Esteu opinant sobre: Resum de la reunió mantinguda amb el Conseller Bargalló
0/5 (0)
j. jorge-a04 diu...
Article 25 de la LLEI 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals.
8 maig 2020 12.58
marta-bb7 diu...
Quines són les "dolències cròniques acollides a l’article 25"? A quin decret correspon aquest article? Gràcies.
8 maig 2020 11.35
Pàgina 1 de 1

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube

Qui som i què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal