Balanç Covid-19 a Ensenyament: un dels àmbits amb més incidència de brots0
2480 26/11/2020, 10:37 Professors de Secundària (aspepc·sps) #Salut laboral,
Portem deu setmanes de centres d'Ensenyament oberts amb uns protocols que permeten l'acumulació de fins a pràcticament 40 persones en aules de menys de 50 m² durant 6 hores al dia, condicions inadmissibles a qualsevol altre àmbit. Durant aquest temps hem vist l'arribada contundent de la segona onada de Covid-19, l'assoliment d'un pic de casos registrats a finals d'octubre i principis de novembre, i una reducció -més lenta- d'ençà que s'han pres mesures de reducció de mobilitat i interacció social. A l'àmbit de l'Ensenyament preuniversitari aquestes mesures s'han limitat a la reducció de la presencialitat als centres per a l'etapa postobligatòria.
Quan s'ha preguntat al Departament d'Educació respecte de la Covid-19 als centres hem sentit afirmacions genèriques escudades darrere l'eslògan "Escola Segura" o, com a molt, algunes respostes vagues. En paraules del conseller, de 3 de novembre: "En el 70% dels casos, només hi ha un cas positiu. És la demostració que no és el grup estable qui el genera. En el 30% restant, es detecta algun altre positiu. Es demostra que aquestes proves PCR són molt útils per detectar casos asimptomàtics".
No posem en qüestió la importància de les proves PCR, que ens consta que no s'han realitzat en tots els casos previstos pel protocol. El problema és que el 30% de casos positius detectats que no són únics al grup suposa desenes de brots de Covid-19 cada dia vinculats a l'àmbit d'Ensenyament: la darrera setmana d'octubre i la primera de novembre hi va haver de 700 a 900 nous casos positius cada dia informats per part dels centres educatius no universitaris.
Les dades publicades per l'Agència de Salut Pública de Catalunya informen dels brots de Covid-19 segons l'àmbit on es detecten. N'hem seguit l'evolució i n'hem fet una anàlisi.
Informe de data 14 de novembre. Àmbits principals de brots de Covid-19:
- El nombre de positius de Covid-19 per brots a Ensenyament és gairebé el doble que a l'àmbit familiar/domiciliari, i gairebé el triple que a l'àmbit laboral. El nombre d'afectats per cada brot (5,56) és similar a la mitjana global (6,20).
Només als informes de dates 31 d'octubre i 7 de novembre tenim informació més detallada dels brots a Ensenyament per etapa educativa. Segons les dades de l'informe de 7/nov.
- La Secundària (ESO, Batx. i FP) és amb molta diferència l'etapa on es detecta més afectació de brots de Covid-19. Suposa un mínim del 60,3% dels brots actius (143 brots i 815 afectats, dels quals 698 són alumnes). Confirma la valoració que fèiem amb dades del Traçacovid i és just a l'etapa on el problema l'excés de ràtios i distàncies de seguretat inexistents és més palès.
- En un 23,2% dels brots informats l'etapa educativa no queda totalment precisada.
- A Primària i Infantil el nombre de brots és el 15,2% del total.
- A la Universitat, que portava unes setmanes d'activitat telemàtica, és de només l'1,3%.
L'evolució de l'afectació segons l'àmbit on es detecta el brot de Covid-19 dóna informació molt rellevant:
- L'Ensenyament va esdevenir en poques setmanes (de mitjans de setembre a mitjans d'octubre) un dels principals a l'hora de generar brots. La seva evolució va ser molt semblant a la de l'àmbit Familiar/domiciliari, dada que pot indicar afectacions creuades.
- L'Ensenyament ha estat durant el darrer mes i mig, i de manera sostinguda, un dels àmbits principals de brots de Covid-19, en segona o tercera posició en alternança amb l'àmbit de residències geriàtriques i el familiar/domiciliari. Ha suposat entre el 13,9% del total d'afectats per brots actius detectats (informe de 17 d'octubre) i el 24,5% del total (informe de 14 de novembre).
Diversos països del nostre entorn han obert amb mesures molt més cautes que les d'aquí o han començat a confinar centres d'Ensenyament per tal de contenir la propagació.
Demanem també per a l'Ensenyament una aproximació rigorosa i científica per a afrontar aquesta pandèmia. No ens podem permetre deixar de valorar el risc que suposa la reobertura de centres en les condicions d'aules atapeïdes en què s'ha produït. Ho diem encara: disminució de presencialitat, disminució de ràtios, distàncies interpersonals de seguretat i sistemes de ventilació i filtre d'aire.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.
Agenda
Diuen, diuen, diuen...
- guillem-89
On es suposa que hem d'enviar aquesta reclamació? i per ... - ramon-572
Bon dia, Santiago, Feu servir el Centre d'Atenció al Pro... - ramon-572
En el moment de la matrícula ja s'explica que has d'... - santiago-a2b
Cal que la SdA vagi signada digitalment? El nom de l'arxi... - gabriel-22
I si falla el correu electrònic? Aquest sistema de missatger...