Ventilació a les aules: el conseller Bargalló no escolta els tècnics 0

1751 11/01/2021, 10:08       #Salut laboral, #Comunicats,

Ahir vam constatat que el Conseller d’Educació Senyor Josep Bargalló ha tornat de les vacances de Nadal sense fer els deures. Així ho deduïm de les manifestacions que va fer al programa de ràdio «Via Lliure» de Rac 1 sobre la ventilació a les aules per risc de covid-19. Va afirmar que «no s’ha de ventilar tota la estona sinó uns minuts concrets cada hora, que poden ser al canvi de classe», i que «no s’ha de ventilar a totes les finestres si no només alguna». El Conseller no ha tingut temps de mirar-se aquestes vacances, o no ha entès, la pàgina (sí, una sola) de les conclusions de l’informe sobre «la ventilació durant l’hivern als centres educatius» elaborat pels tècnics del seu Departament, signat el passat 17/12/2020. Tampoc coneix bé l’informe tècnic del CSIC de data 6/11/2020 què per cert no va parar de citar a la entrevista. A més, ni tan sols recorda una Orientació sobre ventilació també del Departament d’Educació de la Generalitat de data 5/11/2020, encara penjat avui (11/01/2021) a la seva Intranet.

a) Bargalló no escolta els tècnics del seu propi Departament:

Tècnics del Servei de Prevenció de Riscos Laborals, depenent de la Direcció General del Professorat i Personal de Centres Públics del Departament d’Educació van estudiar el passat desembre la ventilació en diversos centres educatius "mostra" de Catalunya seguint la guia del CSIC citada anteriorment. Aquests tècnics han tingut en compte diversos paràmetres: l’antiguitat dels edificis, el clima de la zona, la ubicació urbana o rural, el tipus d’edificació... I mesurant el CO2, han signat un informe amb les següents conclusions (més restrictives encara que les del CSIC):
1.- Abans d’entrar a classe.
Caldrà que la calefacció es posi en marxa com a mínim una hora abans del que era habitual amb finestres tancades.
2- Durant les classes.
Cal tenir les finestres obertes (entenem que totes) SEMPRE per mantenir un nivell òptim de CO2:
- Amb graven: obrir un angle de 45º.
- Amb finestres corredissa: ambdues fulles obertes uns 20 cm.
- Amb d’una fulla batent amb eix horitzontal o vertical: obertura d’uns 20 cm.
3.- Canvis de classe, pati...
Ventilar amb les finestres completament obertes (seguim entenent que totes) durant 10 minuts, i després tancar totes les finestres i portes per millorar el nivell de confort tèrmic.
4- Després de les classes/final jornada Obrir del tot totes les finestres i portes. Després d’un mínim d’una hora ventilant es podran tancar.
5- Cal estudiar altres solucions des del Servei d’Obres del Departament (com la instal·lació d’equips d’extracció mecànica d’aire fora de l’aula).

b) Bargalló no escolta els tècnics del CSIC:

En les seva guia VENTILACIÓN EN AULAS elaborada pel IDAEA, Ministerio de Ciencia e Innovación, y asociación Mesura, el Centro Superior de Investigaciones Científicas fa seus els principis de Harvard que recomana l’ideal de 5/6 renovacions aire/hora en aules de 100 m quadrats amb 25 estudiants de 5-8 anys (imaginem amb 35 alumnes adolescents/adults). La guia també constata que amb una sola vegada, l’aire només es renovaria un insuficient 63 %. En resum: cal obrir finestres cada 10-12 minuts de classe (no només entre classes).
https://www.ciencia.gob.es/stfls/MICINN/Ministerio/FICHEROS/guia_para_ventilacion_en_aulas_csic.pdf

c) Bargalló no ha llegit l’orientació de la intranet del seu Departament:

Que ja en data 5 de novembre instruïa sobre la ventilació d’aules, i que informava que «de manera general, en una aula s’aconsegueix la ventilació adequada obrint les portes i les finestres (entenem que totes) amb una obertura mínima de 20 cm, entre 10 i 15 minuts cada hora lectiva. És aconsellable, en la mesura del possible, mantenir les finestres obertes permanentment amb la màxima obertura». Afortunadament, aquestes instruccions segueixen vigents en les "Noves orientacions sobre ventilació en els centres educatius en el marc de la covid-19"

El Conseller Senyor Bargalló va menystenir i ignorar ahir indicacions pràctiques sobre ventilació que, en prevenció de possibles riscos laborals, ens estan aportant de manera inequívoca i força coincident tècnics de diverses institucions catalanes, estatals i internacionals. Les seves declaracions són, com a mínim, de dubtosa responsabilitat política. Especialment si pensem que poden generar confusió (i més riscos encara) en una qüestió sanitària tan cabdal com la transmissió d’aerosols amb Covid-19 en els nostres centres educatius.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal